ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τα καύσιμα αυξάνουν τα κέρδη

Η Μότορ Οϊλ αύξησε τα κέρδη της κατά 63%, ενώ διψήφια ποσοστά αύξησης κερδών εμφανίζουν και άλλες επιχειρήσεις

Με σημαντικότατα κέρδη «έκλεισε» το 2004 και για την εταιρία διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών «Μότορ Οϊλ» των Βαρδινογιάννηδων, παρά τους ισχυρισμούς των εταιριών του κλάδου ότι πουλάνε στο «κόστος» και την κυβερνητική δημαγωγία περί «ουσιαστικής συγκράτησης» των αυξήσεων!!! Η κατάσταση που ανάγκασε τα νοικοκυριά να προμηθεύονται λιγότερο πετρέλαιο και τους οδηγούς να βάζουν λιγότερη βενζίνη στα αυτοκίνητά τους, ήταν ιδανική και για τη «Μότορ Οϊλ» που κατέγραψε το 2004 αύξηση στα προ φόρων κέρδη της κατά 63%, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 155,4 εκατ. ευρώ από 95,1 εκατ. ευρώ το 2003! Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.937 εκατ. ευρώ έναντι 1.560 εκατ. ευρώ το 2003 και αυξήθηκε κατά 24%. Οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν κατά 8%, στους 7,3 εκατ. μετρικούς τόνους αντί περίπου 6,8 εκατ. μετρικών τόνων το 2003.

Υψηλή κερδοφορία, εμφανίζει για το 2004 και η εταιρία εμπορίας πετρελαιοειδών ΕΛΙΝΟΪΛ. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τη χρονιά που πέρασε αύξησε τα κέρδη της κατά 33,1%, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ, από 4 εκατ. ευρώ το 2003.

Μια ακόμη καλή χρονιά ήταν το 2004 και για την «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ», που σημείωσε αύξηση κερδών προ φόρων κατά 17,19%! Τα κέρδη ανήλθαν σε 6,8 εκατ. ευρώ από 5,8 εκατ. ευρώ το 2003. Η επίδοση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, προήλθε παρά τη μείωση των εσόδων από συμμετοχές κατά 600 χιλ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης διαμορφώθηκε σε 110,4 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 21,07% σε σχέση με το 2003. Η βελτίωση των μεγεθών αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση των διαφημιστικών εσόδων.

Διψήφια αύξηση κερδών και σημαντικό όγκο παρουσίασε το 2004 ο όμιλος Μυτιληναίου. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 34,3% και διαμορφώθηκαν στα 26,4 εκατ. ευρώ από τα 19,65 εκατ. ευρώ του 2003. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 313,24 εκατ. ευρώ από 278 εκατ. ευρώ το 2003, αυξανόμενος 12,7%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Περί του πληθωρισμού η ακρίβεια!

Επιμένει να προκαλεί η κυβέρνηση τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την ακρίβεια. Υπάρχει ακρίβεια(!) δήλωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ωστόσο πρόσθεσε ότι «αυτό που έχουμε καταφέρει είναι η αγορά να λειτουργεί ομαλά και η ακρίβεια να κινείται γύρω από τον πληθωρισμό»!!! Η δήλωση αυτή έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση και επίσημων στοιχείων που δείχνουν ότι οι αυξήσεις τιμών σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον πληθωρισμό, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμη κι αυτά τα στοιχεία αποκρύβουν την πραγματικότητα που είναι πολύ χειρότερη.

Στη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή, ο Δ. Σιούφας τον ενημέρωσε για τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών - μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή, στην Αλεξανδρούπολη. Αναμένεται να υιοθετηθεί «κοινή δήλωση» για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον τομέα της Ενέργειας στην περιοχή».

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης που θα συνεδριάσει αύριο «για να εξετάσει την αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και όλα τα θέματα τα οποία σχετίζονται με το έτος ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας». Εγινε ενημέρωση και για την ατζέντα του αντίστοιχου Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στις Βρυξέλλες.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εδραιώνεται η «απελευθέρωση»

Κύριος στόχος η ασφαλής και γρήγορη κερδοφορία των ιδιωτών

Την τελική της πρόταση για τον... Κώδικα Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θα πρέπει να ισχύσει στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς, κατέθεσε χτες στον υπουργό Ανάπτυξης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ωστόσο, στη δημοσιότητα δε δόθηκε το πλήρες κείμενο με τον κώδικα, αλλά το πλαίσιο του κώδικα, που θέτει ορισμένες βασικές κατευθύνσεις και τα θέματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν. Ακόμη και μέσα από αυτό το κείμενο είναι σαφείς οι κυβερνητικές προθέσεις - που άλλωστε δεν είναι κρυφές - για την παροχή ενός προκλητικά ευνοϊκού καθεστώτος εισόδου των ιδιωτών στην παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι η εξασφάλιση της υψηλής κερδοφορίας των ιδιωτών προκειμένου να πετύχουν απόσβεση των επενδύσεών τους και συσσώρευση κερδών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με απόλυτη ασφάλεια.

Με τον κώδικα θα ρυθμιστούν θέματα τιμολογίων, αγοράς και πώλησης της ενέργειας, αποθεμάτων, ελάχιστης ισχύς, οι σχέσεις μεταξύ των παραγωγών, εμπόρων και διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας, οι παρεμβάσεις του ΔΕΣΜΗΕ, ο ρόλος της ΔΕΗ και πολλά ακόμη ζητήματα. Σημαντικό σημείο για την κυβέρνηση είναι η ρύθμιση του... ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιωτών παραγωγών. Ενδεικτικό είναι ότι στο πλαίσιο αναφέρεται πως ο ρυθμιστής του συστήματος θα μπορεί να κάνει «εύλογες» επεμβάσεις ώστε να «παρέχονται ευκαιρίες κερδοφορίας σε αποτελεσματικούς νέους παραγωγούς - προμηθευτές, ενώ διατηρείται η δυνατότητα να αποτραπεί η είσοδος μη αποδοτικών παικτών». Το πλαίσιο θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο με φορείς και επιχειρηματίες από σήμερα μέχρι και τις 18 του Μάρτη. Από τις 21 του Μάρτη μέχρι και τις 28 θα συζητηθεί το πλήρες κείμενο του κώδικα και αμέσως μετά θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Κώδικας «δεοντολογίας» και για τον... τζόγο

Ενίσχυση της... «διαφάνειας» των χρηματιστηριακών συναλλαγών υπόσχεται η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας

Νομοθετικά μέτρα ενίσχυσης του χρηματιστηριακού τζόγου στο όνομα της υποτιθέμενης διαφάνειας και της... μη χειραγώγησης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας σχέδιο νόμου, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Επί της ουσίας το νομοσχέδιο είναι ένα απλό ευχολόγιο (κάτι σαν εσωτερικός κώδικας «δεοντολογίας), που δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να επηρεάσει τη συμπεριφορά και τις πρακτικές των μεγαλοτζογαδόρων, μεγαλομετόχων. Δηλαδή όλων εκείνων, που από τα πράγματα έχουν - και θα συνεχίσουν να έχουν - το «πάνω χέρι» στη διαμόρφωση των τιμών των μετοχών και του «κλίματος» που κάθε φορά επιθυμούν να δημιουργήσουν.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο υπουργός έκανε λόγο για εισαγωγή «ολοκληρωμένης σειράς προληπτικών μέτρων, που στόχο έχουν την ενίσχυση της ορθής, έγκαιρης και επαρκούς πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού». Είναι φανερό πως οι όποιες νομικίστικες προσεγγίσεις και οι ορισμοί που εισάγονται με το νομοσχέδιο, «έννοιες» όπως «χειραγώγηση αγοράς» κλπ., δεν πρόκειται να βελτιώσουν τα πράγματα σε όφελος των αμύητων στα μυστικά του τζόγου. Για παράδειγμα, ο όποιος μεγαλομέτοχος ή άλλο «παπαγαλάκι» μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει το «έργο» του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Σε περίπτωση χειραγώγησης ή διάδοσης ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών απαιτείται απόδειξη ότι ο διαδίδων γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει τον ψευδή ή παραπλανητικό χαρακτήρα των πληροφοριών».
  • Οι χρηματιστηριακές εταιρίες καλούνται να ειδοποιούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όταν έχουν υποψία ότι συναλλαγές πελατών τους στοιχειοθετούν «καταχρηστική εκμετάλλευση προνομιακών πληροφοριών».
  • Οι εισηγμένες εταιρίες θα πρέπει να παραδώσουν στις αρχές κατάλογο με τα πρόσωπα που απασχολούνται και έχουν πρόσβαση σε «προνομιακές πληροφορίες κλπ.».

Ο εμπαιγμός γίνεται ακόμη περισσότερο φανερός από τις διατάξεις που αφορούν σε τυχόν ποινικές κυρώσεις για παραβάτες. Το συγκεκριμένο πλαίσιο ελαστικοποιείται (όχι βέβαια ότι το υπάρχον λειτούργησε έστω και αποτρεπτικά). Κακούργημα θεωρείται πλέον μια πράξη στην οποία σωρευτικά υπάρχει εξαπάτηση, πρόθεση δόλου, τεράστιο περιουσιακό όφελος πάνω από 300.000 ευρώ κ.ά.

ΚΚΕ
Ελλειψη προσωπικού στη ΔΕΗ Πολυχνίτου

Επανέρχεται το ΚΚΕ στο θέμα της σημαντικής έλλειψης προσωπικού στα γραφεία της ΔΕΗ στον Πολυχνίτο, με Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης από τους βουλευτές Σ. Σκοπελίτη και Γ. Πατσιλινάκο. Οι δύο βουλευτές αναφέρουν συγκεκριμένα: «Επανερχόμαστε σ' ένα θέμα που απασχολεί τους κατοίκους του Δήμου Πολυχνίτου και αφορά τη στελέχωση του Γραφείου της ΔΕΗ στο Πολυχνίτο ως προς το τεχνικό και διοικητικό τομέα.

Σήμερα, στο συγκεκριμένο Γραφείο του Δήμου Πολυχνίτου, ο οποίος αποτελείται από πέντε παραδοσιακούς οικισμούς και έχει πληθυσμό 7.000 κατοίκων, υπηρετεί ένας υπάλληλος, όταν πριν από λίγα χρόνια στο ίδιο πρακτορείο ήταν 8 υπάλληλοι (ένας διοικητικός, ένας καταμετρητής και 6 τεχνίτες)».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν: «Επειδή ούτε οι λόγοι για τους οποίους ιδρύθηκε το Γραφείο αυτό έχουν εκλείψει, αλλά ούτε η κατανάλωση ρεύματος μειώθηκε αλλά αυξήθηκε, ερωτάται ο υπουργός πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έτσι ώστε να στελεχωθεί το γραφείο με το αναγκαίο προσωπικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ