ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οχι στη νέα αντιδημοκρατική πρόκληση

Ανακοίνωση για τη δημιουργία μηχανισμού καταστολής με «εθελοντές φύλαξης» στο Δήμο Βύρωνα

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» καταγγέλλει την κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών καταστολής και συνεργασίας με την Ασφάλεια, στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Βύρωνα, σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωρά στην οργάνωση ομάδων πολιτών συνεργαζόμενων με την ΕΛ.ΑΣ, με αντικείμενο την αστυνόμευση της γειτονιάς. Οτι η επιχείρηση αυτή, που ξεκινά από το δήμο του Βύρωνα, έχει στόχο την επέκταση και σε άλλους δήμους, σε όλους τους νομούς της χώρας.

«Στόχος αυτών των μέτρων δεν είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά η αστυνομική διείσδυση στις γειτονιές, η προσπάθεια δημιουργίας μηχανισμών συνεργατών της ασφάλειας», επισημαίνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και σημειώνει ότι «η εγκληματικότητα πρώτα από όλα γεννιέται και θρέφεται από την αντιλαϊκή πολιτική που αυξάνει τα αδιέξοδα και την ανεργία της νεολαίας, τη φτώχεια και εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του λαού μας. Φωλιάζει στους θεσμούς που είναι επιφορτισμένοι με τη δίωξή της, όπως δείχνει και η επικαιρότητα».

Συνεχίζει, λέγοντας, ότι με πρόσχημα την εγκληματικότητα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει τη λαϊκή συγκατάθεση σε ένα νέο για τη χώρα μας αντιδραστικό μέτρο, αντλώντας εμπειρία δημιουργίας ανάλογων ασφαλίτικων μηχανισμών από άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Αγγλία και άλλες. «Με τον τρόπο αυτό, εκτός των άλλων, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστήσει συνυπεύθυνους τους πολίτες για τις συνέπειες της δικής της πολιτικής, της ανόδου της εγκληματικότητας και του αντιλαϊκού προσανατολισμού των Σωμάτων Ασφαλείας», υπογραμμίζει.

Τονίζει το γεγονός ότι τα Σώματα Ασφαλείας στη χώρα μας αριθμούν πάνω από 60.000 άτομα, πάνω από το ένα τρίτο των οποίων βρίσκονται στην Αθήνα. «Γιατί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το έγκλημα; Πως τα καταφέρνουν, ως τώρα άριστα, όταν πρόκειται να ξυλοφορτώσουν απεργούς, να καταστείλουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζομένων και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το έγκλημα;» θέτει τα ερωτήματα ρητορικά.

Και επί της καθημερινής πρακτικής: «Τα σημερινά (σ.σ: χθεσινά) περιστατικά αυθαίρετης σύλληψης συνδικαλιστή μπροστά στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Αθήνας (ενώ η διακίνηση ναρκωτικών γίνεται ελεύθερα σ' όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αθήνας), η παρουσία αστυνομικών στη σημερινή (σ.σ: χθεσινή) Συνέλευση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, επιβεβαιώνουν ότι ο προσανατολισμός της ΕΛ.ΑΣ δεν είναι στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, αλλά των λαϊκών αγώνων».

Μετά ταύτα τονίζει ότι το μέτρο των λεγόμενων ομάδων πολιτών - συνεργατών στις προσπάθειες της Αστυνομίας - εντάσσεται στην πολιτική έντασης της αστυνομοκρατίας, (λειτουργία χιλιάδων καμερών στις πόλεις, στις πλατείες, στους τόπους δουλιάς, εκεί που διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι, τρομονόμοι, Σένγκεν κ.ά.) που περισφίγγουν τις λαϊκές ελευθερίες και αποτελεί μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που συναντά όλο και μεγαλύτερες αντιδράσεις.

«Καλούμε το λαό του Βύρωνα, τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων του δήμου, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να μην παραπλανηθούν από τα προσχήματα της κυβέρνησης, να αντιδράσουν για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που στοχεύουν στο σφίξιμο του κλοιού στις λαϊκές ελευθερίες, να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στον αυταρχισμό και τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς του», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «εθελοντών αστυνομικών»

Παρουσιάστηκε χτες από το δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά το πρόγραμμα των λεγόμενων εθελοντών αστυνομικών, που με το πρόσχημα της πάταξης της εγκληματικότητας έρχεται να εντείνει την αστυνομοκρατία των πολιτών. Χτες ο δήμαρχος, που έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, απάντησε σε όσους αντιτίθενται σε τέτοια προγράμματα κατηγορώντας τους ότι «με ιδεοληψίες του χτες δεν μπορούμε να χτίσουμε το αύριο». Οπως πρόσθεσε -επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον κατασταλτικό ρόλο που θα παίξουν - «καθήκον τους θα είναι να παρακολουθούν τα πάντα για την πρόληψη εγκληματικών ενεργειών» και θα υπάρχει «συνεργασία με την ΕΛΑΣ για την καταστολή οποιασδήποτε πράξης που μελετάται ή εκτελείται και είναι ενάντια στο νόμο». Παράλληλα προσπάθησε απολογούμενος να πει ότι «δεν πρόκειται για αστυνομικούς» και ευχήθηκε να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και άλλοι δήμοι.

Τις πρώτες τρεις μέρες υποβλήθηκαν 30 αιτήσειςβ - ενημέρωσης και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί σε τρεις βδομάδες. Κίνητρα θα αποτελέσουν η εκπτωτική κάρτα για 100 καταστήματα της πόλης, 50% έκπτωση στα δημοτικά αναψυκτήρια, δωρεάν συμμετοχή σε προγράμματα του δήμου, ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν είσοδος σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βράχων.

Η χρηματοδότηση έχει γίνει από το δήμο. Περιλαμβάνει δυο περιπολικά και τον αναγκαίο εξοπλισμό των εθελοντών που θα είναι πλήρες φαρμακείο, ένας πυροσβεστήρας, ένα κινητό τηλέφωνο, φακός μεγάλης εμβέλειας, αυτόφωτοι κώνοι και τρίγωνα για τη σήμανση οδών, κορδέλα σήμανσης ειδικών σημείων και οδοστρωμάτων, ασύρματος αλλά και κάθε άλλο τεχνικό υλικό και μέσο που θα κριθεί αναγκαίο, για την «απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων των εθελοντών φύλαξης».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης επιβράβευσε την πρωτοβουλία, ανέφερε ότι δε στήνεται μηχανισμός ρουφιάνων και χαφιέδων, αλλά πρόκειται για μια εθελοντική προσπάθεια προστασίας των πολιτών. «Θα ανταποκριθούμε στην ανάγκη των πολιτών για ασφάλεια» υπογράμμισε.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Επιχειρήσεις «σκούπα» στη Βόρεια Ελλάδα

Eurokinissi

Με ...στόχο την εγκληματικότητα 1.300 αστυνομικοί έλεγξαν 9.088 πολίτες την περασμένη βδομάδα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Μαζικοί έλεγχοι που διεξάγονται στα πλαίσια της διακριτικής ευχέρειας των αστυνομικών οργάνων να ασκούν την εξουσία τους, όταν κάποιος τους κινήσει υπόνοιες ή ο χρόνος, οι περιστάσεις και ο τρόπος συγκλίνουν ώστε να προσαχθεί πολίτης σε αστυνομικό τμήμα για τα περαιτέρω... Οι μαζικοί έλεγχοι των πολιτών έγιναν στους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, του Βορείου Αιγαίου και της Θεσσαλίας.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα των ελέγχων. Συνολικά βεβαιώθηκαν 1.718 παραβάσεις και συνελήφθησαν 132 άτομα. Παράλληλα, ελέγχθηκαν 1.408 καταστήματα και 7.644 οχήματα. Από τα στοιχεία του ΥΔΤ δεν προκύπτουν οι... βαριές εγκληματικές πράξεις που έχουν διαπραχθεί και δικαιολογούν τις επιχειρήσεις - «σκούπα» σε βάρος ανύποπτων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως εκ προοιμίου ύποπτοι και εν δυνάμει κακοποιοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Γενάρη με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είχε επισημάνει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας πληθαίνουν καθημερινά, ενώ το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την καταχρηστική εφαρμογή των αστυνομικών εξουσιών. Αλλωστε, οι πιο συνηθισμένες καταγγελίες - σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη - αφορούν στη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων κατά τη διενέργεια ελέγχων, κατά την προσαγωγή πολιτών για εξακρίβωση στοιχείων σε αστυνομικά τμήματα καθώς και κατά την κράτησή τους εκεί. Πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται για βιαιοπραγία, απειλές, ενίοτε και ένοπλες, ειρωνείες, φραστικές επιθέσεις και εξύβριση. Στις περιπτώσεις, δε, που διενεργήθηκαν ΕΔΕ σε βάρος αστυνομικών, στην πλειοψηφία τους δεν υπήρξαν κυρώσεις. Ο ΣτΠ είχε καταγράψει σωρεία αυθαιρεσιών, υπέρμετρη χρήση της άτυπης έρευνας και έλλειψη ενημέρωσης του θύματος για τη διενεργηθείσα έρευνα.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης, απαντώντας, θεώρησε ...φυσικά τέτοια φαινόμενα λέγοντας πως «κάποια μεμονωμένα περιστατικά πάντα θα υπάρχουν», χωρίς να ανακοινώσει κανένα αποτέλεσμα από πειθαρχικές διαδικασίες που κινήθηκαν σε πρόσφατες περιπτώσεις αυθαίρετης βίας αστυνομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ