Τρίτη 1 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Επιχειρήσεις «σκούπα» στη Βόρεια Ελλάδα

Eurokinissi

Με ...στόχο την εγκληματικότητα 1.300 αστυνομικοί έλεγξαν 9.088 πολίτες την περασμένη βδομάδα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Μαζικοί έλεγχοι που διεξάγονται στα πλαίσια της διακριτικής ευχέρειας των αστυνομικών οργάνων να ασκούν την εξουσία τους, όταν κάποιος τους κινήσει υπόνοιες ή ο χρόνος, οι περιστάσεις και ο τρόπος συγκλίνουν ώστε να προσαχθεί πολίτης σε αστυνομικό τμήμα για τα περαιτέρω... Οι μαζικοί έλεγχοι των πολιτών έγιναν στους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου, του Βορείου Αιγαίου και της Θεσσαλίας.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε χτες τα αποτελέσματα των ελέγχων. Συνολικά βεβαιώθηκαν 1.718 παραβάσεις και συνελήφθησαν 132 άτομα. Παράλληλα, ελέγχθηκαν 1.408 καταστήματα και 7.644 οχήματα. Από τα στοιχεία του ΥΔΤ δεν προκύπτουν οι... βαριές εγκληματικές πράξεις που έχουν διαπραχθεί και δικαιολογούν τις επιχειρήσεις - «σκούπα» σε βάρος ανύποπτων πολιτών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως εκ προοιμίου ύποπτοι και εν δυνάμει κακοποιοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Γενάρη με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη είχε επισημάνει ότι τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας πληθαίνουν καθημερινά, ενώ το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την καταχρηστική εφαρμογή των αστυνομικών εξουσιών. Αλλωστε, οι πιο συνηθισμένες καταγγελίες - σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη - αφορούν στη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων κατά τη διενέργεια ελέγχων, κατά την προσαγωγή πολιτών για εξακρίβωση στοιχείων σε αστυνομικά τμήματα καθώς και κατά την κράτησή τους εκεί. Πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται για βιαιοπραγία, απειλές, ενίοτε και ένοπλες, ειρωνείες, φραστικές επιθέσεις και εξύβριση. Στις περιπτώσεις, δε, που διενεργήθηκαν ΕΔΕ σε βάρος αστυνομικών, στην πλειοψηφία τους δεν υπήρξαν κυρώσεις. Ο ΣτΠ είχε καταγράψει σωρεία αυθαιρεσιών, υπέρμετρη χρήση της άτυπης έρευνας και έλλειψη ενημέρωσης του θύματος για τη διενεργηθείσα έρευνα.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιαννάκης, απαντώντας, θεώρησε ...φυσικά τέτοια φαινόμενα λέγοντας πως «κάποια μεμονωμένα περιστατικά πάντα θα υπάρχουν», χωρίς να ανακοινώσει κανένα αποτέλεσμα από πειθαρχικές διαδικασίες που κινήθηκαν σε πρόσφατες περιπτώσεις αυθαίρετης βίας αστυνομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ