ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΑ
«Θα τα καταφέρουμε»!

«Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν δυνατές μέρες! Είμαστε σίγουροι ότι θα ζήσουμε αυτές τις μέρες»! Ενισχυμένοι ιδεολογικά - πολιτικά, ατσαλωμένοι και αισιόδοξοι από τις ομόφωνες αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου του Κόμματός τους, του ΚΚΕ, οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, ΚΝίτες και Κνίτισσες, φίλοι, οπαδοί και ψηφοφόροι, έδωσαν μια άλλη «νότα» την προηγούμενη Παρασκευή το βράδυ, σ' ένα «διάλειμμα» του καθημερινού αγώνα, γεμίζοντας το κέντρο «Ποσειδωνία» της Χαλκίδας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του Κόμματος.

Είναι κι αυτό μέσα στις δραστηριότητες, όπου όλοι μαζί, σαν μια οικογένεια, τα είπαν, γλέντησαν, χόρεψαν, έμειναν ευχαριστημένοι... και «από αύριο πάλι στον αγώνα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στο δρόμο για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, για τη Λαϊκή Εξουσία, το Σοσιαλισμό», όπως σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, στη σύντομη ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΕΑΦΕ
ΕΠΟΝ διδάσκει και διαπαιδαγωγεί

Εκδήλωση για τα 62 χρόνια της ίδρυσης της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων

Αποψη από την εκδήλωση
Αποψη από την εκδήλωση
Με την ψυχή της νιότης, έτσι όπως ξέρουν οι ΕΠΟΝίτες κι ας άσπρισαν τα μαλλιά τους, γιόρτασαν, την Κυριακή το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» οι αγωνιστές και οι φίλοι της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αντίστασης, τα 62 χρόνια της ίδρυσης της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων, σε μια εκδήλωση όπου κυριάρχησε το αγωνιστικό πνεύμα και η συναισθηματική φόρτιση. Η αγωνιστική επετειακή εκδήλωση αφιερώθηκε στο 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ, «που τύχη αγαθή συνέπεσε με την 62η επέτειο της ΕΠΟΝ. Του Κόμματος που έδωσε τα πάντα στην Εθνική Αντίσταση και τον αγώνα του του λαού για επιβίωση και λευτεριά» όπως είπε η Ελένη Μωραΐτου, από το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) που οργάνωσε την εκδήλωση, για να προσθέσει: «Να 'ναι πάντα όρθιο, πάντα επαναστατικό, το Κόμμα της Εργατικής Τάξης, το Κόμμα του λαού και της Επανάστασης. Θα 'μαστε πάντα δίπλα του», βροντοφώναξαν και χειροκρότησαν οι συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας την ιστορική αλήθεια: «Εάν δεν υπήρχε ΚΚΕ, δε θα υπήρχε ΕΑΜ. Κι αν δεν υπήρχε ΟΚΝΕ, δε θα υπήρχε ΕΠΟΝ».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλούσιο. Μέσα από τα κείμενα και τα τραγούδια των ΕΠΟΝιτών που πλαισιώνονταν με νέους αγωνιστές και φίλους της ΕΠΟΝ, «πέρασε» όλη η ηρωική δράση: αγωνιστική, πολιτιστική και πολιτική της θρυλικής ΕΠΟΝ. Με το χωνί του ΕΠΟΝίτη να ακούγεται το κάλεσμα: «Προσοχή προσοχή σας μιλάει η ΕΠΟΝ»! Και τον ΕΠΟΝίτη Κώστα Καλυβιώτη που πήρε μέρος στη δεύτερη Συνδιάσκεψη της ΟΚΝΕ και την ιδρυτική της ΕΠΟΝ να προτρέπει τους νεολαίους της ΚΝΕ: «Φροντίστε να μελετήσετε καλά την ιστορία της ΕΠΟΝ για να καταλάβετε πως κατάφερε να αγκαλιάσει όλη τη νεολαία». Και τα αντάρτικα και επονίτικα τραγούδια να ξεσηκώνουν όσους συμμετείχαν. Το... Επονίτικο γλέντι κράτησε αρκετά, με τα τραγούδια της Σ. Βαζούρα και το συγκρότημά της.

Το παρών, εκτός των άλλων, στην εκδήλωση έδωσαν, ο Κώστας Βουλγαρόπουλος εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Γιώργης Μωραΐτης, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ και ο γραμματέας της, αντίστοιχα, Βασίλης Φυτσιλής και Φοίβος Τσέκερης, ο Αλέκος Παπαγεωργίου, επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, ο Δημ. Πρωτοψάλτης από το ΣΦΕΑ 1967-'74, ο Κώστας Νίτσος και, βεβαίως, ο Νίκος Καραντηνός, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και της ΠΕΑΦΕ μαζί με τα άλλα μέλη του ΔΣ της ΠΕΑΦΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΣΣΑΘΕΑ Μ. Ξεκομνηνός, εκπρόσωπος του «Ρ», οι Κ. Μαραγκουδάκης και Ν. Μπατιστάτος κ.ά.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ βορειοδυτικών προαστίων διοργανώνουν, με τη συμπλήρωση 61 χρόνων από το Μπλόκο της Καλογρέζας για να τιμήσουμε τους 22 νεκρούς πατριώτες, εκδηλώσεις: Την Τετάρτη 2 Μάρτη και ώρα 7 μμ εκδήλωση στο Παναιτώλιο - Αλσούπολη με θέμα: «Τα διδάγματα της Αντίστασης περιόδου 1941-1949 και η αναγκαιότητα της Αντιιμπεριαλιστικής πάλης σήμερα». Την Κυριακή 6 Μάρτη 2005 ώρα 10.30 πμ εκδήλωση στην πλατεία Ηρώων για την απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του Μπλόκου. Θα γίνει προσυγκέντρωση στις 9.15 πμ στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

-- Τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Αρκαδίας - Μεσσηνίας και Λακωνίας διοργανώνουν, την Κυριακή 6 Μάρτη 2005 και ώρα 11.30 πμ στις Βίγλες Μεγαλόπολης, εκδήλωση τιμής στη μνήμη των 212 εκτελεσμένων πατριωτών στις 24.2.1944 από τους Γερμανούς κατακτητές στη θέση αυτή.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στις Βίγλες που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 πμ. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ: 210.8234.296 και 210.8831.368.

-- Την Κυριακή 6.3.2005 και ώρα 10 πμ, η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, ο Δήμος Λαυρεωτικής και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λαυρίου, τιμώντας τους ηρωικούς νεκρούς και όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες της Μακρονήσου, διοργανώνουν «Ιστορική πολιτιστική εκδήλωση» στο Λαύριο και στο χώρο του Μνημείου.

Πούλμαν θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος ώρα 8 πμ, για τη μετακίνηση όσων επιθυμούν να συμμετέχουν.

Η Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ βορείων προαστίων και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, την Κυριακή 6.3.2005 ώρα 11 πμ, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Δημαρχείο Κηφισιάς - Διονύσου και Μυρσίνης εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ.

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αποκλείστηκαν εκατοντάδες οδηγοί

Εκατοντάδες οδηγοί με τ' αυτοκίνητά τους αποκλείστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην εθνική οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων, όταν πολλές νταλίκες ντελαπάρισαν εξαιτίας της χιονοθύελλας που σημειώθηκε στην περιοχή. Ο αποκλεισμός τους κράτησε για περισσότερες από επτά ώρες στον Κάμπο Δεσπότη και Μουργκάνι του νομού Τρικάλων. Ανάμεσά τους και πολλά λεωφορεία που εκτελούσαν δρομολόγια προς Ηπειρο, Κέρκυρα και Λευκάδα από Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα και Τρίκαλα. Βεβαίως, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην εθνική οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων δεν είναι πρωτοφανή, αλλά, δυστυχώς, αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων πρόκειται για έναν από τους πιο άθλιους δρόμους της χώρας.

Επιπλέον, προβλήματα από την κακοκαιρία προκλήθηκαν και στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Τρικάλων, κυρίως, στο δρόμο Πύλης - Μεσοχώρας.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδήλωση τιμής για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Ο Δήμος Νίκαιας και οι αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης διοργανώνουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Μάχης της Κοκκινιάς που έγινε στις 4 έως τις 8 του Μάρτη του 1944. Τη Δευτέρα 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Δαβάκη όπου έπεσαν πατριώτες.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας), με την παρουσίαση του ανακαινισμένου χώρου του Μουσείου.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Κώστα Καζάκου, Στέφανου Ψαραδάκου και του Μουσικού Ομίλου Νίκαιας στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού (Κιλικίας και Καισαρείας).

Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί και η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το Αντιστασιακό Κίνημα της περιόδου '40-'45 στον Πειραιά και οι αντιιμπεριαλιστικοί δημοκρατικοί αγώνες που ακολούθησαν» από το προσωπικό αρχείο του Θοδωρή Αυγέρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ