ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Φλεβάρη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΖΩΝΗ
Με όπλο την απεργία

Από τα ξημερώματα της Τρίτης 1η Μάρτη, οι ναυτεργάτες σε όλη την Ελλάδα βγαίνουν στους καταπέλτες για 48 ώρες, προκειμένου να αποκρούσουν την αντιλαϊκή εφοπλιστόδουλη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία, συνεχίζοντας το «έργο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και με μπούσουλα την αύξηση των εφοπλιστικών κερδών, πετάει μαζικά τους ναυτεργάτες στις λίστες της ανεργίας, επιτίθεται στα εργασιακά τους δικαιώματα, βουλιάζει τα ασφαλιστικά τους ταμεία και πυροδοτεί την εφοπλιστική ασυδοσία.

Την πρώτη μέρα της απεργίας οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που έχουν αναλάβει στις πλάτες τους όλο το βάρος της προετοιμασίας της, καλούν τους ναυτεργάτες σε συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη που βρίσκεται στη μέση του λιμανιού του Πειραιά.

Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στη «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση» και οι συνδικαλιστές των Ενώσεων Μηχανικών και Θερμαστολαδάδων, ήδη βρίσκονται στα πόστα τους σε όλα τα λιμάνια της χώρας. «Αλωνίζοντας» βαπόρι το βαπόρι καλούν τα πληρώματα να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας. Με τη μαζικότητα και αποφασιστικότητά τους, με τις απεργιακές τους επιτροπές και την προβολή του διεκδικητικού πλαισίου που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, να «κόψουν» κάθε διάθεση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΝΟ για υπονόμευση της απεργίας που κήρυξε και ταυτόχρονα να επιβάλουν τη θέλησή τους για κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα και συντονισμό με τους εργαζόμενους της στεριάς στις 17 Μάρτη.

Απεργία αύριο στη Ζώνη

Με 24ωρη απεργία αύριο Δευτέρα και συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, κλιμακώνουν οι μεταλλεργάτες του Πειραιά τον αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και αυτή η μάχη δεν είναι μια απλή υπόθεση. Οι μεταλλεργάτες συσπειρωμένοι στο ταξικό τους Συνδικάτο Μετάλλου, με το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν απαιτούν τη διεύρυνση των σημαντικών κατακτήσεων που έχουν αποσπάσει με τους πολύχρονους αγώνες τους και ταυτόχρονα δίνουν τη δική τους απάντηση στην επίθεση σε βάρος αυτών των κατακτήσεων που έχουν εξαπολύσει από κοινού εργοδοσία και κυβέρνηση. Αγωνίζονται, εκτός από ουσιαστικές αυξήσεις στο μεροκάματο, να επεκταθεί παντού, σε όλους τους εργασιακούς χώρους, το 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο που ισχύει μόνο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Παλεύουν για να ενταχθούν και οι μεταλλεργάτες των μηχανουργείων στα βαρέα και ανθυγιεινά και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Μάχονται ενάντια στην ανεργία, στην ακρίβεια, στη φτώχεια.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Συντονίζονται και διεκδικούν

Συγκέντρωση το απόγευμα της Τετάρτης 2 Μάρτη στο ΕΚΑ και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Με αίτημα αιχμής την υπογραφή Κλαδικών ΣΣΕ στη βάση του διεκδικητικό πλαισίου του ΠΑΜΕ και σε πορεία κλιμάκωσης του αγώνα τους μπροστά στην πανεργατική απεργία της 17ης Μάρτη, τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Την Τετάρτη 2 Μάρτη στις 5 το απόγευμα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι απ' όλους τους κλάδους πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Μέχρι και το τέλος της βδομάδας, αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση είχαν πάρει η Ομοσπονδία Φαρμάκου, τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας - Πειραιά και Ελευσίνας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας, το Σωματείο Χαρτεργατών, το σωματείο της «Σόφτεξ», τα σωματεία στις επιχειρήσεις «Φυρογένης», «Αρέβα», «Δράκος - Πολέμης», η εργοστασιακή επιτροπή στη «Μαλτέζος» και η επιτροπή αγώνα στην «Ιντρακόμ» και άλλα σωματεία και Συνδικάτα.

Στις 2 του Μάρτη, τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας δίνουν απάντηση στην πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία, που εντείνει την αντιασφαλιστική επίθεση, την ίδια ώρα που το κεφάλαιο απολαμβάνει νέα προνόμια και παροχές, προκειμένου να βαθύνει την εκμετάλλευση και να αυξήσει τα υπερκέρδη του. Η αγωνιστική δραστηριότητα των ταξικών συνδικάτων θα κορυφωθεί στις 17 Μάρτη με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΟΤΑ, ΑΕΙ - ΤΕΙ, ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Συγκέντρωση και στις 8 του Μάρτη

Η 17 Μάρτη πρέπει να γίνει απεργιακή ημέρα συντονισμένης δράσης όλων των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Με το στόχο αυτό τα μέλη των Συντονιστικών Σωματείων και Εργαζομένων στους ΟΤΑ, στους ξενοδοχοϋπαλλήλους και τα ΑΕΙ - ΤΕΙ έχουν ριχθεί στη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων, ενώ την Τρίτη 8 του Μάρτη συνδιοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και ώρα 6 το απόγευμα, που θα προβάλει την αντίθεση των εργαζομένων στην πολιτική χτυπήματος της μόνιμης και σταθερής δουλιάς, στην πολιτική που διαιωνίζει το καθεστώς ομηρίας χιλιάδων συμβασιούχων και γενικεύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Στον αγώνα γυναίκες και νεολαία

Σημαντικό ρόλος για την επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάρτη θα παίξουν οι γυναίκες και η νεολαία, όχι μόνο για το ειδικό βάρος που έχουν αυτές οι δύο πολυπληθείς ομάδες εργαζομένων, αλλά και γιατί είναι αυτοί που βιώνουν με πιο δραματικό τρόπο τις συνέπειες της αντεργατικής πολιτικής και της όξυνσης της κυβερνητικής επίθεσης.

Ετσι στην Αθήνα διοργανώνονται δύο συσκέψεις ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες παίρνονται σε όλη την Ελλάδα.

Στις 7 Μάρτη, την παραμονή της Παγκόσμιας Μέρας για τη Γυναίκα και τους αγώνες της, το ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση, για να εξετάσει τη δουλιά που χρειάζεται να γίνει από το ταξικό κίνημα ανάμεσα στις γυναίκες. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, Μητρόπολη) στις 6 το απόγευμα.

Αμεσος σκοπός της εκδήλωσης η συγκρότηση Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, αλλά και η συγκεκριμένη παρέμβαση που πρέπει να γίνει στους χώρους όπου κατεξοχήν εργάζεται το γυναικείο φύλο ενόψει της απεργιακής κινητοποίησης στις 17 Μάρτη.

«Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν έγιναν»! Με αυτό το σύνθημα η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ απευθύνεται στους νέους και στις νέες εργαζόμενες και τους καλεί να συζητήσουν για το πώς, μαζί με το ταξικό κίνημα, θα οργανωθεί η αγωνιστική δράση. Η συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 9 Μάρτη στις 6μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ