ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παζάρια βαμμένα με αίμα

Μετά από επίθεση στη Ραμάντι

Associated Press

Μετά από επίθεση στη Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ενα μήνα μετά τις αποκαλούμενες εκλογές όλοι αναμετρούν τις επιπτώσεις και τις συνέπειες της αιματηρότερης βομβιστικής επίθεσης. Και μπορεί το αίμα να έβαψε τους δρόμους, αλλά οι δοτοί πολιτικοί δεν πτοούνται και τα παζάρια για το σχηματισμό «κυβέρνησης» συνεχίζονται αμείωτα.

Στους 125 έφτασαν οι νεκροί από τη βομβιστική επίθεση στη Χίλα, ενώ εκπρόσωπος του νοσοκομείου δήλωσε χτες ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς πολλοί από τους 146 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Χτες, ο κυβερνήτης της επαρχίας της Βαβυλώνας, Ουαλίντ αλ Τζαναμπί, συγκάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, για τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν ανάλογες βομβιστικές ενέργειες, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και εκατοντάδες κάτοικοι της Χίλας, βγήκαν στους δρόμους, κατηγορώντας τις τοπικές αστυνομικές αρχές, που απέτυχε να αποτρέψει την επίθεση. Επίθεση που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο ανατινάχτηκε μπροστά από κυβερνητική υπηρεσία, την ώρα που εκατοντάδες Ιρακινοί περίμεναν να εξασφαλίσουν τα πιστοποιητικά Υγείας, που απαιτούνται για την υποβολή αιτήσεων για θέσεις του Δημοσίου, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της έκρηξης.

Εν τω μεταξύ, απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια απηύθυνε, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, η Γαλλίδα δημοσιογράφος Φλοράνς Ομπενά, η οποία απήχθη πριν από επτά εβδομάδες στο Ιράκ: «Το όνομά μου είναι Φλοράνς Ομπενά. Είμαι Γαλλίδα. Είμαι δημοσιογράφος της Liberation. Η υγεία μου είναι σε κακή κατάσταση. Το ίδιο και η ψυχολογία μου», λέει στο μήνυμα που διένειμαν οι αντάρτες και που δε φέρει καμία ημερομηνία. «Βοηθήστε με, είναι επείγον», λέει κοιτώντας την κάμερα, καθισμένη μπροστά σε ένα σκούρο κόκκινο υπόβαθρο. Η Φλοράνς Ομπενά εξαφανίστηκε στις 5 Ιανουαρίου και πιστεύεται ότι απήχθη από το αυτοκίνητό της στη Βαγδάτη.

Η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης ήρθε διά στόματος του επικεφαλής διπλωματίας Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου.

Πάντως, τίποτα από όλα αυτά δε δείχνουν να πτοούν τους δοτούς παίκτες στην πολιτική σκακιέρα. Παίκτες - κλειδί οι Κούρδοι, οι οποίοι εμφανίζονται ενωμένοι, αποζητώντας εκτός από την τιμητική θέση του Προέδρου του Ιράκ και τον έλεγχο του Κιρκούκ και τη μετατροπή του Ιράκ σε ομοσπονδία, σύμφωνα με τους Asia Times. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και η Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν, μαζί, είναι η δεύτερη καταγεγραμμένη πολιτική δύναμη ελέγχοντας 75 έδρες στο Κοινοβούλιο. Ετσι, πιέζουν και παζαρεύουν πολύ σκληρά, προκειμένου να δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους σε έναν εκ των δύο υποψηφίων, τον Ιμπραήμ Αλ Τζαφάρι και τον Ιγιάντ Αλάουι. Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, επικεφαλής της ΠΕΚ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Free Iraq, επανέλαβε ότι είναι δικαίωμα του κουρδικού λαού να «απαιτεί τον ομοσπονδιακό έλεγχο στην περιοχή του Κουρδιστάν», τονίζοντας με σημασία ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση, αφού στο «Ιράκ δεν υπάρχει πρόβλημα να μην έχει λύση»... Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμπντούλ Τζαλίλ Φαϊλί, επικεφαλής του γραφείου της Βαγδάτης του ΔΚΚ, που σε συνέντευξή του τόνισε: Η «στήριξή μας ή όχι σε ένα εκ των δύο εξαρτάται από την υποστήριξή του στο σκοπό μας, δηλαδή το κουρδικό»...


ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
Αναθέρμανση «οδικού χάρτη» μέσω διάσκεψης...

Ισραηλινό τανκ έξω από τη Χαν -Γιουνίς

Associated Press

Ισραηλινό τανκ έξω από τη Χαν -Γιουνίς
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε προσπάθεια αφ' ενός ανανέωσης των προσπαθειών αναθέρμανσης του λεγόμενου ειρηνευτικού οδικού χάρτη για το Μεσανατολικό, αφ' ετέρου στήριξης (μέσω οικονομικών, πολιτικών κ.λπ. υποσχέσεων) έναντι της Παλαιστινιακής Αρχής εξελίχθηκε η ημερήσια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης και τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) υψηλόβαθμων αξιωματούχων του αποκαλούμενου κουαρτέτου χωρών για το Μεσανατολικό (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία), όπως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο επικεφαλής της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κλπ.

Στο τελικό ανακοινωθέν, μάλιστα, γίνεται έκκληση για άμεση έναρξη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου και διαπραγματεύσεις, με στόχο την ειρηνευτική διαδικασία που καταγράφεται στον «οδικό χάρτη» του 2003 και τη δημιουργία «ενός νέου, πλήρως βιώσιμου, παλαιστινιακού κράτους» που δε θα είναι... άθροισμα «διάσπαρτων εδαφών»! (Την αναφορά περί δημιουργίας βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που δε θα είναι άθροισμα «διάσπαρτων εδαφών», έκανε αργότερα και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κ. Ράις... Επιπλέον, σ' αυτό το σημείο, αξίζει να παραθέσουμε το πρώτο σχόλιο του επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ: «Καλές οι ανακοινώσεις (του κουαρτέτου)... μόνον που θα πρέπει να τις κάνει πράξη»...).

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν του κουαρτέτου, που εξεδόθη με την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το Παλαιστινιακό στο Λονδίνο, διατυπώνονται εμμέσως πλην σαφώς «αιχμές» και κατά του Ισραήλ (που απουσίαζε επιδεικτικά...), καθώς ζητείται από αμφότερες πλευρές: «Να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαταλάβουν αποφάσεις σε ζητήματα που αφορούν τη διαμόρφωση του τελικού στάτους του νέου παλαιστινιακού κράτους, όπως τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, ο επαναπατρισμός Παλαιστινίων προσφύγων, οι εποικισμοί και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ»...

Παλαιστινιακές «υποχρεώσεις»...

Ανάμεσα στα άλλα, η παλαιστινιακή αρχή συγκεκριμενοποίησε και ανέλαβε μία σειρά από υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις στους τομείς ασφάλειας, διακυβέρνησης και οικονομίας, έναντι υποσχέσεων για «διεθνή» βοήθεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανακοίνωση για διεξαγωγή παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών στις 17 Ιούλη τρέχοντος έτους και τοπικών εκλογών σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη έως το τέλος του 2005, τη θέσπιση τριών οργάνων ασφαλείας (περί αστυνόμευσης, εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών), τη διάλυση των δικαστηρίων «κρατικής ασφάλειας», τη θέσπιση μέτρων πάταξης της διαφθοράς και προώθησης ξένων επενδύσεων και τόνωσης της επιχειρηματικότητας και εν τέλει... την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναφέρονται στο πρώτο στάδιο του «οδικού χάρτη» και της κοινής ισραηλινο-παλαιστινιακής εκεχειρίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φλεβάρη στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐκ. Σε αντάλλαγμα, το κουαρτέτο, διεθνείς χρηματοδότες και άλλες χώρες καλούνται να στηρίξουν οικονομικά, πολιτικά και με παροχή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού τις παραπάνω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της παλαιστινιακής αρχής. Επιπλέον, αναφέρεται πως το κουαρτέτο θα συνεργαστεί «με Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή για την ανάπτυξη βιώσιμου εδαφικού συνδέσμου μεταξύ Δυτικής Οχθης και Γάζας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ