Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ
Αναθέρμανση «οδικού χάρτη» μέσω διάσκεψης...

Ισραηλινό τανκ έξω από τη Χαν -Γιουνίς

Associated Press

Ισραηλινό τανκ έξω από τη Χαν -Γιουνίς
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε προσπάθεια αφ' ενός ανανέωσης των προσπαθειών αναθέρμανσης του λεγόμενου ειρηνευτικού οδικού χάρτη για το Μεσανατολικό, αφ' ετέρου στήριξης (μέσω οικονομικών, πολιτικών κ.λπ. υποσχέσεων) έναντι της Παλαιστινιακής Αρχής εξελίχθηκε η ημερήσια διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης και τη συμμετοχή (μεταξύ άλλων) υψηλόβαθμων αξιωματούχων του αποκαλούμενου κουαρτέτου χωρών για το Μεσανατολικό (ΟΗΕ, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία), όπως η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ο επικεφαλής της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κλπ.

Στο τελικό ανακοινωθέν, μάλιστα, γίνεται έκκληση για άμεση έναρξη του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου και διαπραγματεύσεις, με στόχο την ειρηνευτική διαδικασία που καταγράφεται στον «οδικό χάρτη» του 2003 και τη δημιουργία «ενός νέου, πλήρως βιώσιμου, παλαιστινιακού κράτους» που δε θα είναι... άθροισμα «διάσπαρτων εδαφών»! (Την αναφορά περί δημιουργίας βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που δε θα είναι άθροισμα «διάσπαρτων εδαφών», έκανε αργότερα και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κ. Ράις... Επιπλέον, σ' αυτό το σημείο, αξίζει να παραθέσουμε το πρώτο σχόλιο του επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ: «Καλές οι ανακοινώσεις (του κουαρτέτου)... μόνον που θα πρέπει να τις κάνει πράξη»...).

Επιπλέον, στο ανακοινωθέν του κουαρτέτου, που εξεδόθη με την ολοκλήρωση της διάσκεψης για το Παλαιστινιακό στο Λονδίνο, διατυπώνονται εμμέσως πλην σαφώς «αιχμές» και κατά του Ισραήλ (που απουσίαζε επιδεικτικά...), καθώς ζητείται από αμφότερες πλευρές: «Να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαταλάβουν αποφάσεις σε ζητήματα που αφορούν τη διαμόρφωση του τελικού στάτους του νέου παλαιστινιακού κράτους, όπως τα σύνορα του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, ο επαναπατρισμός Παλαιστινίων προσφύγων, οι εποικισμοί και το καθεστώς της Ιερουσαλήμ»...

Παλαιστινιακές «υποχρεώσεις»...

Ανάμεσα στα άλλα, η παλαιστινιακή αρχή συγκεκριμενοποίησε και ανέλαβε μία σειρά από υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις στους τομείς ασφάλειας, διακυβέρνησης και οικονομίας, έναντι υποσχέσεων για «διεθνή» βοήθεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανακοίνωση για διεξαγωγή παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών στις 17 Ιούλη τρέχοντος έτους και τοπικών εκλογών σε Λωρίδα της Γάζας και Δυτική Οχθη έως το τέλος του 2005, τη θέσπιση τριών οργάνων ασφαλείας (περί αστυνόμευσης, εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών), τη διάλυση των δικαστηρίων «κρατικής ασφάλειας», τη θέσπιση μέτρων πάταξης της διαφθοράς και προώθησης ξένων επενδύσεων και τόνωσης της επιχειρηματικότητας και εν τέλει... την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναφέρονται στο πρώτο στάδιο του «οδικού χάρτη» και της κοινής ισραηλινο-παλαιστινιακής εκεχειρίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Φλεβάρη στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐκ. Σε αντάλλαγμα, το κουαρτέτο, διεθνείς χρηματοδότες και άλλες χώρες καλούνται να στηρίξουν οικονομικά, πολιτικά και με παροχή τεχνογνωσίας και εξοπλισμού τις παραπάνω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της παλαιστινιακής αρχής. Επιπλέον, αναφέρεται πως το κουαρτέτο θα συνεργαστεί «με Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή για την ανάπτυξη βιώσιμου εδαφικού συνδέσμου μεταξύ Δυτικής Οχθης και Γάζας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ