Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών
Διεργασίες και ανασυντάξεις

Ξαφνική επίσκεψη στο Κίεβο της Ουκρανίας πραγματοποίησε την 1η Μάρτη ο Βλαντιμίρ Βορόνιν, Πρόεδρος της Μολδαβίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ), λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στη Μολδαβία στις 6/3. Ο Βορόνιν είχε συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιούστσενκο. Από την ουκρανική πλευρά ανακοινώθηκε πως η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Β. Βορόνιν και πως σ' αυτήν συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η δυνατότητα η Ουκρανία ενεργητικότερα να βοηθήσει με τις διεργασίες για την επανένωση της αποσχισμένης περιοχής της Υπερδνειστερίας, με την οποία συνορεύει, με τη Μολδαβία. Επίσης, ανακοινώθηκε πως η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στην προεκλογική περίοδο και δεν υποστηρίζει κανένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα στη Μολδαβία.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες έχουν ενταθεί οι ξένες επεμβάσεις στη Μολδαβία, από Δύση και Ανατολή, εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου. Ο Β. Βορόνιν, τις τελευταίες μέρες κατήγγειλε «κύκλους από τη Ρωσία», που σε συνεργασία με την ηγεσία της Υπερδνειστερίας και του κόσμου του εγκλήματος επιδιώκουν την ανατροπή του, ενισχύοντας την αντιπολίτευση.

Από τη μεριά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ότι τις τελευταίες μέρες η Μολδαβία τεχνητά οξύνει την κατάσταση γύρω από την Υπερδνειστερία.

Δεν πρέπει να διαφεύγουν από την προσοχή, επίσης, οι δηλώσεις της Ουκρανίας, στις παραμονές αυτής της συνάντησης περί ανάγκης αναβίωσης της περιφερειακής ένωσης συνεργασίας, στην οποία συμμετείχαν Γεωργία, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν και Μολδαβία, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Μ. Λουμπκίνσκι, δήλωσε πως μπορεί η ΚΑΚ να καταργηθεί, αν δεν αποδειχτεί αποτελεσματική. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της «οικονομικής ολοκλήρωσης» και των 12 χωρών που συμμετέχουν στην ΚΑΚ, χωρίς όμως στοιχεία «πολιτικής ολοκλήρωσης». Από τη μεριά της η Γ. Τιμοσένκο, πρωθυπουργός της Ουκρανίας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ουκρανικής ηγεσίας για τη συμμετοχή στον Ενιαίο οικονομικό χώρο με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι διεργασίες και ανασυντάξεις γύρω από παλιές και νεότερες μορφές διακρατικής συνεργασίας, που έχουν εμφανιστεί στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ