Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ
Νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι πιο σκοτεινές μέρες της σύγχρονης Γερμανίας, οι ημέρες που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ, έχουν επιστρέψει. Νέο αρνητικό ιστορικό ρεκόρ: Το ποσοστό των ανέργων αγγίζει πλέον το 12,6%, το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη Γερμανία από τη δεκαετία του '30 και τα κοντέρ αναμένεται να σπάσουν και πάλι...

Το ψυχολογικό όριο των 5 εκατομμυρίων ανέργων έχει ξεπεραστεί προ πολλού και όπως ανακοίνωσε χτες το Ομοσπονδιακό Ιδρυμα Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα κατά 179.000, ενώ σε σύγκριση με τον περασμένο Φλεβάρη κατά 575.000, φτάνοντας τους 5.216.000 ή το 12,6% του ενεργού εργασιακά πληθυσμού. Επίσης, για πρώτη ο αριθμός των ανέργων στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο. Ως λόγοι για τη δραματική αυτή αύξηση αναφέρονται μεταξύ άλλων εποχιακοί παράγοντες, καθώς αυτούς τους μήνες καταγράφεται πάντοτε μία αύξηση. Ο βασικότερος λόγος όμως είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού του αριθμού των ανέργων. Και εάν τελικά φταίει ο νόμος για τους ανέργους, «Χαρτζ-4» («Hartz IV»), που σηματοδοτεί την τελευταία φάση των αλλαγών του γερμανικού «κοινωνικού κράτους», αξίζει κανείς να υπενθυμίσει ότι ο απάνθρωπος νόμος που εφαρμόζεται πλέον από την 1η του Γενάρη προβλέπει μείωση των παροχών, που θα οδηγήσει - κατά την κυβέρνηση - τους ανέργους να αναζητήσουν εργασία «πιο ενεργά». Δηλαδή, να αποδεχτούν οποιαδήποτε εργασία, όσο χαμηλές και εάν είναι οι αμοιβές, προκειμένου να μην περιθωριοποιηθούν οριστικά.

Πάντως, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι πραγματικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των ανέργων ανεβάζουν τον αριθμό αυτό τουλάχιστον τα 7-8 εκατομμύρια. Ομως, τώρα και αυτόν τον πρωτοφανή αριθμό-ρεκόρ τον αμφισβητεί ο Ούλριχ Μπλουμ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών (IWH) της πόλης Χάλης, τονίζοντας πρόσφατα ότι «ο ακριβής αριθμός είναι εννέα εκατομμύρια άνθρωποι που ζητάνε εργασία».

Οπως εκτιμούν αναλυτές, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες άμεσης βελτίωσης της καταστάσης, τουλάχιστον όχι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Στόχος της κυβέρνησης Σρέντερ για το 2005 ήταν να μειωθεί ο αριθμός των ανέργων στα 4.380.000, ένας στόχος που τώρα φαντάζει ακόμη πιο μακρινός ή καλύτερα παντελώς ανέφικτος.

Δραματικά όμως είναι και τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Διάσκεψη για την καταπολέμηση της φτώχειας στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτά περισσότερα από 12 εκατομμύρια Γερμανοί, δηλαδή γύρω στο 15%, ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας. Πόσο υπερβολικές ακούγονται πια οι εκτιμήσεις για τη Γερμανία ότι η «ατμομηχανή της Ευρώπης» ήδη έχει μεταμορφωθεί σε «Αργεντινή». Οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται και πια και επισήμως οι φτωχοί πολλαπλασιάζονται, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των γερμανικών νοικοκυριών αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα, καθώς είναι υπερχρεωμένα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ