ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΛΑΦΚΑ»
Καραμπινάτη μεθόδευση σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων

Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης

Πρόκειται για «Κόλπο Γκρόσο», για ένα, μάλιστα, «μεγάλο κόλπο», που θα στερήσει από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους δισεκατομμύρια δραχμές. Η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι εξόφθαλμη. Και όχι μόνο, γιατί ο συνταξιούχος Β. Γούλας, ο οποίος - ω του θαύματος - απέσυρε χτες την προσφυγή του για τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, τυγχάνει να είναι διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα. Η μεθόδευση είναι πολιτική, αφορά συνολικά την κυβέρνηση και ξεκινά με την έφεση που κατέθεσε στις 12 Ιούλη του 2004 κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δικαίωνε τον συνταξιούχο.

Η μεθόδευση είναι πολιτική, γιατί η ΝΔ αρνήθηκε με πείσμα να λύσει πολιτικά το ζήτημα και νομοθετικά να κατοχυρώσει την αναδρομική απόδοση των παρακρατημένων ποσών υπέρ ΛΑΦΚΑ. Η πολιτική, άλλωστε, ευθύνη της ΝΔ ξεκινά από το 1992, και βέβαια δεν περιορίζεται σε αυτή, αλλά περιλαμβάνει εξίσου και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζουμε: Το 1992, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με το άρθρο 60 του νόμου 2084/1992 (γνωστός ως νόμος Σιούφα) επιβάλλει διπλό χαράτσι στις συντάξεις από 1% έως 5% και οι κρατήσεις συσσωρεύονται στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ). Το χαράτσι αυτό έχει καταληκτική ημερομηνία την 31.12.1997.

Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν καταργεί το χαράτσι - όπως είχε υποσχεθεί - αλλά με το άρθρο 26 του νόμου 2592/1998 το παρατείνει μέχρι 31.12.2001. Τέσσερα χρόνια αργότερα, με το νόμο Ρέππα 3029/2002, το ΠΑΣΟΚ παρατείνει την ισχύ του, για άλλη μια φορά, και μέχρι το τέλος του 2007!

Παραμονές των εκλογών του 2004, καθώς η πίεση των συνταξιουχικών οργανώσεων είναι μόνιμη και σταθερή και απαιτούν την κατάργηση του ΛΑΦΚΑ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, εξετάζοντας την προσφυγή του συνταξιούχου Β. Γούλα, κρίνει παράνομη την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ (19/1/2004). Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη, η ΝΔ σπεύδει να την αξιοποιήσει - και προεκλογικά - και υπόσχεται ότι θα καταργήσει το ΛΑΦΚΑ, όταν έρθει στην κυβέρνηση. Μάλιστα, την ίδια υπόσχεση δίνει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου...

Στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νόμο 3245 καταργεί μεν το ΛΑΦΚΑ, όμως επίμονα αρνείται να αποδώσει τα αναδρομικά, επικαλούμενη δημοσιονομικούς λόγους. Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των συνταξιούχων να τους δοθούν «πίσω τα κλεμμένα», η κυβέρνηση κάνει ελιγμό. Ισχυρίζεται ότι θα τα επιστρέψει, σε περίπτωση που έστω και ένας συνταξιούχος δικαιωθεί τελεσίδικα στα δικαστήρια. Τι δε λέει η κυβέρνηση: Οτι μόλις ένα μήνα μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου, στις 12 Ιούλη 2004 το υπουργείο Οικονομίας υποβάλλει έφεση κατά της απόφασης του Α` Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι αυτή, δηλαδή, που πρωτοστατεί δικαστικά για να μη δικαιωθούν οι συνταξιούχοι..!

Ο επίλογος της κοροϊδίας γράφεται χτες, με την απόσυρση της προσφυγής από τον Β. Γούλα. Ομως, η «δουλιά» έχει γίνει. Η κυβέρνηση «έριχνε» το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη σκόπιμα. Με αυτή την τακτική, κέρδιζε χρόνο. Και όσο κρατάει η δικαστική περιπέτεια γύρω από την υπόθεση του ΛΑΦΚΑ, τόσο θα περιορίζονται οι δικαιούχοι, τόσο θα λιγοστεύει η αναδρομική ισχύ μιας πιθανής στο μέλλον τελεσίδικης απόφασης υπέρ των συνταξιούχων. Ομως, η κομπίνα έχει κοντά ποδάρια. Ετσι και αλλιώς, η κυβέρνηση φέρνει ακέραια την ευθύνη.

Ετσι το στήσανε...

Την τελευταία στιγμή, με μια κουτοπόνηρη κίνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπάθησε να ανατρέψει την επιστροφή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ σε χιλιάδες συνταξιούχους. Στη χτεσινή συζήτηση στο Α` Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου επρόκειτο να συζητηθεί έφεση του ελληνικού Δημοσίου κατά απόφασης του πρώτου κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που δικαίωνε συνταξιούχο στην υπόθεση του ΛΑΦΚΑ, ξαφνικά ο εν λόγω συνταξιούχος Β. Γούλας απέσυρε την προσφυγή του, με αποτέλεσμα να διακοπεί η δίκη!

Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είναι σήμερα διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Οικονομικών, Π. Δούκα!!! Το γεγονός αυτό αφήνει τεράστια ερωτήματα για το ρόλο της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς η ξαφνική παραίτηση από τα ένδικα μέσα του Β. Γούλα «εκτροχιάζει» την υπόθεση από την επιστροφή των αναδρομικών. Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει βάναυσα 900.000 συνταξιούχους και, τελικά, δε θα τους αποδώσει τα αναδρομικά που παρακρατήθηκαν, προσπαθώντας μ' αυτές τις μεθοδεύσεις να «ροκανίσει» πολύτιμο χρόνο.

Η παραίτηση από τη δικαστική υπόθεση του Β. Γούλα έρχεται σε μια στιγμή, που ο αρμόδιος εισηγητής αντεπίτροπος Ι. Σμπυρούνιας στην εισήγησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρότεινε να απορριφθεί η έφεση που είχε καταθέσει το ελληνικό Δημόσιο και να γίνει δεκτή η αίτηση του Β. Γούλα για την επιστροφή των εισφορών, που του παρακρατήθηκαν παράνομα από 1.1.2001.

Στην εισήγησή του, ο Ι. Σμπυρούνιας θα πρότεινε να κριθούν ανίσχυρες οι διατάξεις του νόμου 2592/98, με τις οποίες παρατάθηκαν για μερικά χρόνια ακόμη οι διατάξεις του νόμου Σιούφα (Ν. 2084/92).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ι. Σμπυρούνιας θα πρότεινε να υιοθετηθεί η κρίση του πρώτου κλιμακίου, σύμφωνα με την οποία είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα η διάταξη του νόμου 2492/1998 που παρέτεινε την καταβολή της εισφοράς.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εισφορά υπέρ του ΛΑΦΚΑ είχε προσωρινό χαρακτήρα, αλλά με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις διατηρήθηκε για μια δωδεκαετία. Κατά τον εισηγητή, η επίμαχη διάταξη παραβιάζει το πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει τα «γεγενημένα περιουσιακά δικαιώματα», γιατί στο νόμο και στην αιτιολογική έκθεσή του δεν προσδιορίζονται ειδικότερα λόγοι δημόσιας ωφέλειας, που καθιστούν αναγκαία την επιβολή της εισφοράς και, παράλληλα, δεν υπάρχει σύνδεση της επιβολής της εισφοράς με στοιχεία ανταποδοτικότητας.

Πάντως, εκτιμάται ότι με το χτεσινό «κόλπο» η ΝΔ πέτυχε αναβολή της καταβολής των αναδρομικών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί άλλες δύο προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο και είναι στη φάση να προσδιοριστεί ημερομηνία συζήτησης. Μάλιστα, μια άλλη προσφυγή έχει προσδιοριστεί για να συζητηθεί το Μάη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Δώστε πίσω τα κλεμμένα»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων σήμερα στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Οικονομίας

Την έντονη αντίδραση των συνταξιούχων συναντά η προκλητική μεθόδευση της κυβέρνησης. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες καλούν όλους τους συνταξιούχους να δώσουν το «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Ο Διαμαντής Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ την επιστροφή των παρανόμων παρακρατηθέντων στους χιλιάδες συνταξιούχους. Επιπλέον με την προσφυγή της στα δικαστήρια προσπαθεί να ανατρέψει την πρώτη απόφαση του Α' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και φυσικά να κερδίσει χρόνο εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα μέχρι που να έχει και αμετάκλητη απόφαση.

Καταλογίζουμε την πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση και απαιτούμε να κάνει αμέσως πράξη την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να δώσει πίσω τα κλεμμένα. Καταγγέλλουμε και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ που ενώ ως κυβέρνηση ανανέωσε το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ μέχρι το 2007 τώρα καμώνεται ότι στηρίζει τους συνταξιούχους. Απαιτούμε και διεκδικούμε να μας δώσουν πίσω με νομοθετική ρύθμιση ό,τι παράνομα μας κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια. Αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα για τα οποία βγαίνουμε -και σήμερα - στους δρόμους με το σύνθημά μας: "Δώστε πίσω τα κλεμμένα"».

Χαράτσι 334 δισ. δραχμών δωδεκαετούς διάρκειας

Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νόμου, ο υφυπουργός Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλος είπε ότι τα «αναδρομικά είναι 577 εκατομμύρια ευρώ αν ακολουθήσουμε την πρόταση της βουλευτή του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη για επιστροφή» και αφορούν τους φορείς που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (δηλαδή τα κύρια Ταμεία ασφάλισης ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ κλπ).

Αν σ' αυτά προστεθούν και οι κρατήσεις από τους συνταξιούχους του Δημοσίου που ανέρχονται σε 374,29 εκατ. ευρώ από 1.1.1993 μέχρι 30.6.2004 (βλέπε απάντηση του υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα στις 2.6.2004 σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκου και Τ. Τσιόγκα) τότε το συνολικό χαράτσι της δωδεκαετίας ξεπέρασε τα 950 εκατ. ευρώ ή 325 δισεκατομμύρια δραχμές.

Στις 21.12.2004 οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, Τ. Τσιόγκας και Λ. Κανέλλη κατέθεσαν αίτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία ζητούσαν τα ποσά που αποδόθηκαν υπέρ του ΛΑΦΚΑ το πρώτο εξάμηνο του 2004.

Απ' την απάντηση του Ν. Αγγελόπουλου προκύπτει ότι οι συνταξιούχοι αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων χαρατσώθηκαν με 13,9 εκ. ευρώ απ' την 1.1.2004 μέχρι την 30.6.2004.

Επίσης απ' την απάντηση του Π. Δούκα προκύπτει ότι στο ίδιο διάστημα οι συνταξιούχοι του Δημοσίου χαρατσώθηκαν με 35,04 εκ.

Συνολικά, δηλαδή, οι συνταξιούχοι στη δωδεκαετία χαρατσώθηκαν με 980,23 εκ. ευρώ. Δηλαδή το χαράτσι ήταν 334 δισ. δραχμές!

Ηταν προμελετημένο

Αποκαλυπτικό έγγραφο του υφυπουργού Εργασίας Δ. Κωστόπουλου από τον περασμένο Δεκέμβρη

Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ένα έγγραφο του υφυπουργού Απασχόλησης Δ. Κωστόπουλου, με το οποίο απάντησε σε ψήφισμα του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού.

Το έγγραφο του Δ. Κωστόπουλου με θέμα «Επιστροφή των ποσών της Ειδικής Εισφοράς υπέρ ΛΑΦΚΑ» και ημερομηνία 20.12.2004 αναφέρει τα εξής: «Απαντώντας στο από 4/11/2004 ψήφισμά σας που μας διαβιβάστηκε από το Γραφείο του υπουργού Απασχόλησης, σχετικά με το αίτημά σας για επιστροφή των ποσών της Ειδικής Εισφοράς, σας γνωρίζουμε τα εξής: Η ειδική εισφορά που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι ανάλογα με το ποσό της σύνταξής τους, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 2084/92, καταργήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 3245/16-06-2004 από 01-0-7-2004. Οσον αφορά την αναφορά που γίνεται στην υπ' αριθμ. 27/19-01-2004 Πράξη του Α΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την επιστροφή των ποσών της ειδικής εισφοράς επισημαίνουμε ότι αφ' ενός το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφαίνεται μόνο για συντάξεις που χορηγούνται από το δημόσιο και όχι για συντάξεις που χορηγούνται από ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητάς μας και αφ' ετέρου ότι η απόφαση αυτή δεν είναι τελεσίδικη. Τονίζουμε ότι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς των συνταξιούχων υπέρ ΛΑΦΚΑ θα έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στα οικονομικά του ΟΑΕΕ, διότι ο Λογαριασμός θα αδυνατεί στο μέλλον να συνεχίσει την επιχορήγηση των Ταμείων που τον συγκροτούν. Επιπλέον ικανοποίηση του αιτήματός σας για επιστροφή των κρατηθέντων ποσών της ειδικής εισφοράς θα προκαλούσε οικονομικό βάρος στα Ταμεία, ιδιαίτερα των αυτοαπασχολουμένων, το οποίο δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν».

Και στις 23.12.2004 - τρεις δηλαδή μέρες μετά την έγγραφη απάντηση του Δ. Κωστόπουλου - έγινε κυβερνητική σύσκεψη με θέμα το ΛΑΦΚΑ και δόθηκε η οδηγία προς τους συνταξιούχους να καταθέσουν αιτήσεις!

Στους δαιδάλους των δικαστηρίων

Στο Α` Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εκδικάστηκε χθες η προσφυγή που κατέθεσε εναντίον του ΙΚΑ ο συνταξιούχος χαλυβουργός Θεοχάρης Πετρίδης, διεκδικώντας να του επιστραφούν τα ποσά που του παρακρατήθηκαν παράνομα από τη σύνταξη υπέρ του ΛΑΦΚΑ.

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες μετά από αναβολή (10.1.2005) που είχε ζητήσει και τελικά είχε πάρει πριν από περίπου ένα μήνα το ΙΚΑ. Χθες οι εκπρόσωποι του ΙΚΑ υπέβαλαν νέο αίτημα αναβολής το οποίο απορρίφθηκε. Τελικά, η υπόθεση εκδικάστηκε και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα, ίσως και μετά από ένα μήνα.

Στο πλευρό του Θ. Πετρίδη, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, παραβρέθηκαν δεκάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και εκπρόσωποι άλλων Ταμείων, που μήνες τώρα δίνουν αγωνιστικά τη μάχη για να σταματήσει αυτή η ληστεία σε βάρος τους.

Με την προσφυγή του, ο συνταξιούχος του ΙΚΑ διεκδικεί να αναγνωριστεί ότι παράνομα παρακρατήθηκε ποσοστό από τη σύνταξή του υπέρ του ΛΑΦΚΑ, να του επιστραφούν τα παρακρατηθέντα ποσά από την ημερομηνία συνταξιοδότησής του, καθώς και να σταματήσει αυτή η παρακράτηση. Οπως τονίστηκε από τους νομικούς που παρέμβηκαν υπέρ της προσφυγής, η συγκεκριμένη εισφορά είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Νομικοί κύκλοι σχολίαζαν, επίσης, ότι η όποια απόφαση αναμένεται να τελεσιδικήσει το 2009! Δηλαδή, σε χρόνο που η αναδρομική ισχύ δε θα 'χει κανένα πρακτικό αντίκρισμα. Πράγμα, που επιβεβαιώνει, γιατί, τελικά, η κυβέρνηση σπρώχνει τους συνταξιούχους στους δαιδάλους της Δικαιοσύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ