ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Κομιστής νεοταξικών πιέσεων και σχεδίων

Τη Σερβία - Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο και την Κροατία επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός

Με τη διπλή ιδιότητα, του «ενδιάμεσου» της ΕΕ και των ΗΠΑ και του υποστηρικτή της «διείσδυσης» του εγχώριου κεφαλαίου στην περιοχή, πραγματοποιεί ο Κ. Καραμανλής διήμερη «περιοδεία» σε Σερβία - Μαυροβούνιο, Κόσσοβο και Κροατία.

Εχοντας προ πολλού απεμπολήσει τη θέση του για μη αλλαγή συνόρων, ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να προσαρμόσει την παρέμβασή του στα «δεδομένα» που έχει δημιουργήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση, πασχίζοντας να προλάβει και εκφράσει τις επιθυμίες των ΗΠΑ και των «Ευρωπαίων εταίρων». Ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν μέσα στο 2005 για το «τελικό καθεστώς» στο Κόσσοβο, αλλά και το διαμελισμό Σερβίας - Μαυροβουνίου, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διαδραματίσει ένα «βοηθητικό ρόλο» στην περιοχή και να φανεί «χρήσιμη» στους ιμπεριαλιστές. Κινείται λοιπόν «εντός» των σχεδίων τους στην περιοχή, τα οποία προβλέπουν την ολοκλήρωση της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την ανακήρυξη των προτεκτοράτων της «νέας τάξης» σε «ανεξάρτητα» κράτη και την ένταξή τους στις «ευρωατλαντικές δομές» (ΝΑΤΟ - ΕΕ).

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν αναμένεται πάντως να ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου ή της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών σε Σερβία και Μαυροβούνιο ενόψει και των «διαβουλεύσεων» που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΟΗΕ, αφήνοντας πάντως σαφώς να εννοηθεί ότι ευνοεί μια τέτοια προοπτική.

Δεύτερος, αλληλένδετος στόχος της βαλκανικής περιοδείας του Κ. Καραμανλή είναι να «καλύψει» πολιτικά και να δώσει παραπέρα ώθηση στη διείσδυση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και ομίλων στις χώρες που επισκέπτεται. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο καιρό μια σειρά ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Αλφα, Πειραιώς, κ.ά.) και επιχειρήσεις «απλώνονται» στη Σερβία, στη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ και αλλού.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε καμία προσπάθεια ούτε καν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα της αλλαγής των συνόρων, ενώ δήλωσε ευθέως ότι η κυβέρνηση κινείται όπου φυσάει ο αέρας της «νέας τάξης». «Η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων, οι οποίες δεσμεύουν τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, κληθείς από το «Ρ» να διασαφηνίσει τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των συνόρων και κατ' επέκταση για το Κόσσοβο και Σερβία - Μαυροβούνιο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου, απέφυγε να πάρει θέση, λέγοντας πως «η Ελλάδα πιστεύει ότι η συζήτηση για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσόβου είναι αυτή τη στιγμή άκαιρη, υπό την έννοια ότι δεν έχει γίνει η πλήρης αξιολόγηση των κριτηρίων». Στόχος όλων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι να επιτευχθεί η ομαλή και ειρηνική συμβίωση και των δύο κοινοτήτων. Ο Γ. Κουμουτσάκος επανέλαβε τη θέση της ΕΕ ότι «μια επιστροφή στο καθεστώς πριν από το 1999 δε θεωρείται αυτή τη στιγμή ρεαλιστική» και τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται «κατά του διαμελισμού ή της διχοτόμησης του Κοσσόβου, κατά ένωσής του ή της προσάρτησής του από οποιαδήποτε γειτονική χώρα». Οχι όμως και κατά της ανεξαρτητοποίησής του...

Γενικότερα για τη διήμερη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι συνέχεια της «εθνικής πολιτικής» που εφάρμοσαν και η κυβέρνηση Σημίτη, λέγοντας ότι αποτελεί «συνέχεια μιας συγκροτημένης και ενεργού ελληνικής διπλωματικής δραστηριότητας στην περιοχή των Βαλκανίων». Επανέλαβε «τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική και στην ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζοντας ότι «αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού». Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε, επίσης, στην αναγνώριση διεθνώς της Ελλάδας ως σημαντικού παράγοντα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στον αναβαθμισμένο ρόλο της, λόγω της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας στη Διαβαλκανική Συνεργασία τον Απρίλη. Οσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως ενώ η Ελλάδα στηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, αυτή η πορεία θα ήταν αδύνατο να προχωρήσει χωρίς προηγούμενη διευθέτηση της εκκρεμότητας του ονόματος. Αυτή η πολιτική δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως «τιμωρία» της γειτονικής χώρας, ωστόσο είναι μια πολιτική πραγματικότητα, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρόγραμμα

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας, το Ζάγκρεμπ, όπου αργά το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ιβο Σάναντερ. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι, όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Αύριο το πρωί, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Σέρβο ομόλογό του Β. Κοστουνίτσα, ενώ θα επισκεφθεί και τον Πρόεδρο της Σερβίας-Μαυροβουνίου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα φτάσει στην Πρίστινα, όπου θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚΟ (Ελληνική Δύναμη Κοσσόβου), «Ρήγας Φεραίος». Αργότερα θα επιστρέψει στην Πρίστινα και θα έχει συναντήσεις με όλους τους παράγοντες του «διεθνούς προτεκτοράτου».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδηλώσεις για το «ευρωσύνταγμα»
  • Τη Δευτέρα, 7 Μάρτη, σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη
  • Σήμερα στο Βόλο, την Πέμπτη, 10 Μάρτη, στην Καλαμάτα

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων του Κόμματος για το «ευρωσύνταγμα», με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τη Δευτέρα 7 Μάρτη, στις 7μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» (Πεδίον Αρεως). Θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις του Θεοχάρη Παπαμάργαρη, οικονομολόγου και του Μανόλη Κοκκινάκη, δικηγόρου, και στη συνέχεια των προσκαλεσμένων.

Στη Θεσσαλονίκη

Με το σύνθημα «ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" - ΟΧΙ στην ΕΕ» η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκδήλωση τη Δευτέρα, 7 Μάρτη, στις 7μ.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην εκδήλωση που γίνεται στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης από πλευράς Κόμματος για τον αντιδραστικό χαρακτήρα του «ευρωσυντάγματος» και της ίδιας της ΕΕ, θα μιλήσουν ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Ηλίας Θερμός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο Βόλο

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ευρωσύνταγμα - Νέα δεσμά για τους λαούς» διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, σήμερα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Βόλου, με ομιλητή τον Στρ. Κόρακα, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην Καλαμάτα

Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση για το «ευρωσύνταγμα» την Πέμπτη, 10 Μάρτη, στις 7μ.μ., στο ξενοδοχείο «REX» στην Καλαμάτα. Εισηγητής θα είναι ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν ο Νίκος Κουτουμάνος για τις θέσεις των κομμάτων και ο Φώτης Ρηγανάκος για τα εργασιακά δικαιώματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση την οποία θα συντονίσει ο Τάκης Γκούζος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ