ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Στην τελική ευθεία για τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις

ICON

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) μπαίνει δυναμικά στην τελική ευθεία για το μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια και την πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με άλλες μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις, πραγματοποιούν αντιπολεμικές συσκέψεις, ημερίδες, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων, στις 20 Μάρτη, από την έναρξη του πολέμου και τη συνεχιζόμενη κατοχή στο Ιράκ, την κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν.

Η ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) και οι Επιτροπές Ειρήνης, στα πλαίσια της προετοιμασίας της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης της 18ης Μάρτη, πραγματοποιούν σειρά εκδηλώσεων. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

- Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Παρασκευής, αύριο Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «ΟΑΣΗ» (Λ. Μεσογείων 425, πλατεία Αγ. Παρασκευής). Θα μιλήσει ο Γιάννης Δούρος, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ, με θέμα: 50 χρόνια ΕΕΔΥΕ, ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί - Νέες απειλές για την ειρήνη, το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαϊδαρίου, αύριο Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Χαϊδαρίου (Καρδίτσας 6). Θα μιλήσει ο Αγγελος Βρεττός, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ, με θέμα: 50 χρόνια ΕΕΔΥΕ, ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί - Νέες απειλές για την ειρήνη, το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα. Θα ακολουθήσει βραδιά με ρεμπέτικο τραγούδι.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία της (Βρυούλων 14), σύσκεψη στο χώρο της Εκπαίδευσης, με θέμα το συντονισμό δράσης εκπαιδευτικών - γονιών - μαθητών και την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

- Η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας προγραμματίζει εκδήλωση για το τελευταίο δεκαήμερο του Μάρτη, με δεδομένη και την καθιερωμένη αντιιμπεριαλιστική πορεία Ν. Αρτάκη - Χαλκίδα, το πρώτο δεκαήμερο του Μάη. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι Επιτροπές Ειρήνης Λιβαδειάς, Θηβών και Λαμίας.

- Στην Τρίπολη σε σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Πελοποννήσου, αποφασίστηκε σειρά εκδηλώσεων το επόμενο διάστημα σε κάθε πρωτεύουσα νομού της Πελοποννήσου, με κορυφαίες στιγμές αυτές στις 18 Μάρτη και στις 29 Μάη (22η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί στην Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη).

- Στο Ηράκλειο Κρήτης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παγκρήτιας κινητοποίησης στη βάση της Σούδας, στις 20 Μάρτη, σαν κορύφωση σειράς εκδηλώσεων, που θα γίνουν σε κάθε νομό της Κρήτης και στις 15 Μάη στα πλαίσια του 10ήμερου Ειρήνης και του γιορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μήνυμα αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Αντιπολεμικά - αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια και άλλες πολύμορφες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και έξι χρόνων από το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Ταυτόχρονα, με τις κινητοποιήσεις οι Θεσσαλοί φιλειρηνιστές στέλνουν μήνυμα καταδίκης των νέων ιμπεριαλιστικών σχεδίων σε βάρος λαών και χωρών και δίνουν υπόσχεση έντασης της αντιιμπεριαλιστικής τους πάλης.

Στη Λάρισα, σε σύσκεψη της Επιτροπής Φορέων κατά του Πολέμου αποφασίστηκε αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο για τις 23 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επίσης, την Τετάρτη 16 Μάρτη, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Διεθνείς Εξελίξεις». Εισηγητές θα είναι ο Δ. Αλευρομάγειρος, στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος θα μιλήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και ο Β. Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, που θα μιλήσει για τα δύο χρόνια μετά την επέμβαση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ.

Στο Νομό Τρικάλων θα γίνει συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου, την Τρίτη 8 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων, στις 8 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον».

Αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο θα γίνει και στην Καρδίτσα στις 18 Μάρτη, στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, την Παρασκευή η Επιτροπή Ειρήνης του νομού συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων φορέων, μελών της, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και στο Νομό Μαγνησίας.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Καπιταλιστικός αμοραλισμός

Στην εποχή της ιμπεριαλιστικής διεθνοποίησης - παγκοσμιοποίησης των αγορών, ο καπιταλισμός, που αντιμετωπίζει τις περιοδικές κυκλικές κρίσεις, αναζητεί θεωρητικά στηρίγματα.

Ανατρέχει από τους ουτοπιστές, τον Ανταμ Σμιθ, τον Ρικάρντο, ως τον Ρόμπινσον, τους προκλασικούς και κλασικούς οικονομολόγους. Μπροστά σ' αυτή την ανάγκη τους νεκρανασταίνουν και επαναφέρουν στο προσκήνιο τον Κέινς και τους επιγόνους του. Κάθε, άλλωστε, αστός οικονομολόγος δημιουργεί δική του σχολή και δικές του θεωρίες, που κάτι ανάλογο βρίσκεται στις πολυώνυμες ασιατικές σχολές πολεμικών τεχνών.

Τον τελευταίο καιρό, ο καπιταλισμός ...ανακαλύπτει τον Ενγκελς και τον Μαρξ όχι βέβαια για να υιοθετήσει τις θεωρίες τους, αλλά για να τις διαστρεβλώσει.

Με την ίδια αντίληψη, ορισμένες σχολές πολιτικής οικονομίας χρησιμοποιούν, αποσπασματικά, ορισμένα «τσιτάτα», για να δείξουν τις γνώσεις τους, αλλά και για να αντιτάξουν την αντίθεσή τους και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της ελευθερίας του κεφαλαίου και των αγορών.

Πάει καιρός από τότε που κάποιος υπουργός είχε «καταργήσει» την πάλη των τάξεων. Πάει καιρός από τότε που ο Φουκουγιάμα είχε προφητέψει το τέλος της ιστορίας, ενώ κάποιος άλλος, ο Χάντινγκτον προσπάθησε να ερμηνεύσει τους πολέμους του Μπους ως αποτέλεσμα της διαπάλης των πολιτισμών.

Και τι ακριβώς μας λένε όλα αυτά τα «γκεσέμια» της αν-ελεύθερης αγοράς των συμφερόντων τους; Τι μας λένε για την υπεραξία, για τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, που είναι προϊόν της ληστρικής εκμετάλλευσης; Τι μας λένε όλοι αυτοί για την εξαντλητική παραγωγικότητα και τον άγριο ανταγωνισμό, θύματα των οποίων είναι οι εργαζόμενοι;

Ο καπιταλισμός - ιμπεριαλισμός μένει βουβός σ' αυτά τα ερωτήματα, απαντώντας με τη βία, την υπερεκμετάλλευση και τους πειρατικούς πολέμους.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στις 6 Μάρτη η 15η Ειρηνοδρομία

Ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς (ΕΕΔΥΕ) και μαζικούς φορείς της πόλης, διοργανώνουν την 15η Ειρηνοδρομία - Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης» την Κυριακή, 6 Μάρτη, στις 10 π.μ.

Η αφετηρία και ο τερματισμός είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας). Η συγκεκριμένη ειρηνοδρομία γίνεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αθλητές θα είναι σε δρόμους της Νίκαιας και συμμετέχουν οι φορείς: Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, ΑΦΜΟ (ΑΦΟΑΝ), ΟΦΟΝ, Ενωση Συλλόγων Γονέων Νίκαιας, ΑΠΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτικής Αττικής, Γυμναστικός Σύλλογος «Ο ΛΟΥΗΣ», Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας, Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας Πειραιά, Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας, Σύλλογος Κατοίκων Ασπρων Χωμάτων «Η ΜΕΡΙΜΝΑ», ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής «Ο ΦΟΙΝΙΞ», Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σύλλογος Δρομέων Υγείας Πειραιά, Μουσικός Ομιλος Νίκαιας, ΑΟ Χαλκηδών Νήαρ Ηστ, ΑΟ Ιωνικός Νίκαιας, Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών ΑΟ Ιωνικού Νίκαιας, ΤΕ Προσκόπων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, Ενωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αγία Τριάδα».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ.: 210.4278.255 (πρωί), φαξ: 210.4252.027 και email: eedyeKokkinias@yahoo.gr



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ