ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ
Κοινές οι απαιτήσεις λιβανέζικης αντιπολίτευσης και ΗΠΑ...

Συνεδρίαση της Βουλής του Λιβάνου

Associated Press

Συνεδρίαση της Βουλής του Λιβάνου
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την «πλήρη αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων και των μυστικών υπηρεσιών από το Λίβανο» πριν την έναρξη των συνομιλιών για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη χώρα, απαίτησαν χτες τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά από μαραθώνια συνάντησή τους στη Βηρυτό...

Το ανακοινωθέν που διαβάστηκε από τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Αχμέντ Φατφάτ, φέρεται πως εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, υπάρχει σαφής αναφορά προς τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ να «ανακοινώσει επίσημα» την αποχώρηση των δυνάμεων από το Λίβανο... Είναι χαρακτηριστική η απουσία οιασδήποτε αναφοράς στη συμφωνία Τάιφ του '89, που καθόρισε τη λήξη του εμφύλιου πολέμου στο Λίβανο και την εκεί ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων αλλά και τη σταδιακή αποχώρηση των Σύρων στρατιωτών στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

«Συμπτώσεις»..

Η (αναμενόμενη) εξέλιξη σημειώθηκε ενώ λίγες ώρες νωρίτερα η κυβέρνηση του Τζ. Ου. Μπους είχε επανέλθει σε όμοιες απαιτήσεις. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μέριλαντ απαίτησε από τη Συρία «να αποσύρει όλα τα στρατεύματα και τις μυστικές υπηρεσίες από το Λίβανο»...προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «όλος ο ελεύθερος κόσμος συμφωνεί πως η εξουσία της Δαμασκού στις πολιτικές υποθέσεις του γείτονά της πρέπει να σταματήσει τώρα!»...

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σκοτ Μακλίλαν (επαναλαμβάνοντας τις πρότερες δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις στο ABC αλλά και τη σαφή θέση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν περί των ηθικών και φυσικών αυτουργών της βομβιστικής επίθεσης της περασμένης Παρασκευής στο Τελ Αβίβ) δήλωσε πως η Συρία είναι η βάση εξαπόλυσης της επίθεσης στο Τελ Αβίβ και πως υπάρχουν «γερά στοιχεία» που δείχνουν ότι η εκεί επίθεση «δεν εξαπολύθηκε μόνον από ηγέτες της Ισλαμικής Τζιχάντ στη Δαμασκό αλλά οι τελευταίοι «συμμετείχαν και στο σχεδιασμό της»...

Για τη «μελλοντική, έντιμη» κυβέρνηση του Λιβάνου....

Ομως, ακόμη πιο αποκαλυπτική ήταν η χτεσινή κατάθεση του Αμερικανού αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Σάτερφιλντ στην Επιτροπή Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας λίγο μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Λίβανο. Ο Σάτερφιλντ είπε πως η ενίσχυση της δημοκρατίας στο Λίβανο θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική υποστήριξη των Λιβανέζων στην (κατά την Ουάσιγκτον «τρομοκρατική») οργάνωση της Χεζμπολάχ, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να μειωθεί με μία «έντιμη και αποτελεσματική νέα λιβανέζικη κυβέρνηση με τη βοήθεια» (εξυπακούεται) «των ΗΠΑ» και ιδιαίτερα της (ελεγχόμενης από το Λευκό Οίκο) οργάνωσης USAID....

O Σάτερφιλντ δεν έκρυψε την ενόχληση της κυβέρνησης που υπηρετεί για τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ρωσίας να πωλήσει αντιπυραυλικά συστήματα και άλλα όπλα στη Συρία, λέγοντας πως όντως το σχέδιο της Μόσχας «ανησυχεί» την Ουάσιγκτον και πως ο ρόλος της Μόσχας σε Συρία και Λίβανο «δεν είναι εποικοδομητικός»! Ο Σάτερφιλντ μάλιστα συνέστησε στους γερουσιαστές «όχι άλλες ιδιωτικές ή δημόσιες ρητορείες αλλά ενέργειες επί του πεδίου δράσης»...

Γαλλογερμανική συγχορδία

Το ίδιο διάστημα, στο Παρίσι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ, έριχνε στο τραπέζι την «πρόταση» διεθνούς αποστολής εκλογικών παρατηρητών στο Λίβανο ενόψει των κάλπεων που θα στηθούν (ως τον ερχόμενο Μάη) για να ...«εξασφαλιστεί η διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών». Ο δε Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ από την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν όπου βρέθηκε απαίτησε (κι αυτός) από τη Συρία την άμεση και πλήρη αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο για να γνωρίσει η Βηρυτός ...«δημοκρατία και ανάπτυξη».

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ανοίγουν το «μέτωπο»

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Το Ιράν έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις και δεν είναι διατεθειμένο να κάνει περισσότερες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, Κίρος Νασέρι.

Αυτή ήταν και η επίσημη αντίδραση της Τεχεράνης στην αξίωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), να επιθεωρήσει εκ νέου τη στρατιωτική βάση Παρτσίν, στην οποία οι Ηνωμένες πολιτείες πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι η Τεχεράνη έχει επιτρέψει πρόσβαση στη βάση Παρτσίν, κάτι που είναι πέρα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Καθώς φαίνεται οι Ιρανοί έχουν «πάρει μάθημα» από το πάθημα του Ιράκ...

Η αντίδραση αυτή, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, θεωρήθηκε εκ μέρους της Ουάσιγκτον ως «ωμή» επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων και εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας. Η κυβέρνηση Μπους δράττεται λοιπόν της ευκαιρίας για να καταγγείλλει το Ιράν, διαμηνύοντας ή καλύτερα δίνοντας εντολή... πως η ΙΑΕΑ έχει υποχρέωση να παραπέμψει την Τεχεράνη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για πιθανή επιβολή οικονομικών κυρώσεων. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαθέτει τη διεθνή νομική και πολιτική εξουσία που θα οδηγήσει το ζήτημα αυτό σε μία επιτυχή και ειρηνική επίλυση» επισημαίνει η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας Τζάκι Σάντερς, σε ανακοίνωσή της που εστάλη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΙΑΕΑ, προσθέτοντας ότι το ΣΑ έχει επίσης «την εξουσία να απαιτήσει και να επιβάλει αναστολή των ιρανικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου και την επεξεργασία πλουτωνίου», κίνηση στην οποία η Τεχεράνη έχει προχωρήσει οικειοθελώς, όπως επισημαίνει το «Reuters». Ομως η Σάντερς κατέληξε ουσιαστικά απειλώντας: «Το Συμβούλιο της ΙΑΕΑ δεν μπορεί να αγνοεί για πάντα τη θεσμική του υποχρέωση να προωθήσει το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επικριτική όμως ήταν και η ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων που ηγούνται της «διπλωματικής προσπάθειας» για την ειρηνική επίλυση της κρίσης με το Ιράν. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία επέκριναν την Τεχεράνη για την αθέτηση της δέσμευσης να αναστείλει πλήρως όλες τις δραστηριότητες που μπορούν να συσχετιστούν με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Σε ανακοίνωση των τριών χωρών προς το Συμβούλιο Κυβερνητών της ΙΑΕΑ καλείται το Ιράν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του προς τη διεθνή κοινότητα, ενώ επίσης βαρύτητα δίνεται και στο γεγονός ότι η Τεχεράνη «φέρεται αποφασισμένη» να περιορίσει τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να αποδείξει η χώρα τις ειρηνικές της προθέσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Σώθηκε» το συνδικάτο των εκπαιδευτικών...

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η απόπειρα να κλείσει η Εργατική Ενωση των Εκπαιδευτικών της Τουρκίας (Egitim-Sen) που είχε ξεκινήσει από το γραφείο του Εισαγγελέα της Αγκυρας, μοιάζει να αποτυγχάνει: σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, αστικό δικαστήριο αρμόδιο για «επιχειρηματικά» θέματα απέρριψε το αίτημα. Το θέμα είχε προσελκύσει και ευρωπαϊκό «ενδιαφέρον», λόγω του ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει το κλείσιμο του Egitim-Sen διότι «αξίωνε», διεκδικούσε, το δικαίωμα της εκπαίδευσης και στην κουρδική γλώσσα. Ηταν η δεύτερη φορά που απορρίπτεται το εισαγγελικό αίτημα - νωρίτερα, το ανώτατο Δικαστήριο είχε άρει την πρώτη απόφαση.

Συνάντηση αντιπροσωπειών ΚΚΕ - ΜΠΑΑΘ Συρίας

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με αντιπροσωπεία του κόμματος ΜΠΑΑΘ της Συρίας με επικεφαλής τον Δρ. Γκίας Μπαρακάτ, μέλος της ΚΕ του Κόμματος ΜΠΑΑΘ και την πρέσβειρα της Συρίας στην Ελλάδα Σουάντ Αλ - Αγιούμπι.

Οι δυο αντιπροσωπείες επαναβεβαίωσαν τις σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ των δυο κομμάτων και αντάλλαξαν σκέψεις για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση στην περιοχή.

Οι δυο αντιπροσωπείες εκφράσανε την ανησυχία τους για τις μηχανορραφίες των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ, που σκοπό έχουν την επέκταση του τόξου της αποσταθεροποίησης και της αστάθειας από το Ιράκ σε όλη την περιοχή, καθώς και την εφαρμογή του σχεδίου των ΗΠΑ της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ