Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ανοίγουν το «μέτωπο»

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Το Ιράν έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις και δεν είναι διατεθειμένο να κάνει περισσότερες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη, Κίρος Νασέρι.

Αυτή ήταν και η επίσημη αντίδραση της Τεχεράνης στην αξίωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), να επιθεωρήσει εκ νέου τη στρατιωτική βάση Παρτσίν, στην οποία οι Ηνωμένες πολιτείες πιστεύουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι η Τεχεράνη έχει επιτρέψει πρόσβαση στη βάση Παρτσίν, κάτι που είναι πέρα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Καθώς φαίνεται οι Ιρανοί έχουν «πάρει μάθημα» από το πάθημα του Ιράκ...

Η αντίδραση αυτή, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, θεωρήθηκε εκ μέρους της Ουάσιγκτον ως «ωμή» επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων και εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας. Η κυβέρνηση Μπους δράττεται λοιπόν της ευκαιρίας για να καταγγείλλει το Ιράν, διαμηνύοντας ή καλύτερα δίνοντας εντολή... πως η ΙΑΕΑ έχει υποχρέωση να παραπέμψει την Τεχεράνη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για πιθανή επιβολή οικονομικών κυρώσεων. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαθέτει τη διεθνή νομική και πολιτική εξουσία που θα οδηγήσει το ζήτημα αυτό σε μία επιτυχή και ειρηνική επίλυση» επισημαίνει η Αμερικανίδα πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας Τζάκι Σάντερς, σε ανακοίνωσή της που εστάλη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΙΑΕΑ, προσθέτοντας ότι το ΣΑ έχει επίσης «την εξουσία να απαιτήσει και να επιβάλει αναστολή των ιρανικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου και την επεξεργασία πλουτωνίου», κίνηση στην οποία η Τεχεράνη έχει προχωρήσει οικειοθελώς, όπως επισημαίνει το «Reuters». Ομως η Σάντερς κατέληξε ουσιαστικά απειλώντας: «Το Συμβούλιο της ΙΑΕΑ δεν μπορεί να αγνοεί για πάντα τη θεσμική του υποχρέωση να προωθήσει το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επικριτική όμως ήταν και η ανακοίνωση των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων που ηγούνται της «διπλωματικής προσπάθειας» για την ειρηνική επίλυση της κρίσης με το Ιράν. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία επέκριναν την Τεχεράνη για την αθέτηση της δέσμευσης να αναστείλει πλήρως όλες τις δραστηριότητες που μπορούν να συσχετιστούν με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Σε ανακοίνωση των τριών χωρών προς το Συμβούλιο Κυβερνητών της ΙΑΕΑ καλείται το Ιράν να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του προς τη διεθνή κοινότητα, ενώ επίσης βαρύτητα δίνεται και στο γεγονός ότι η Τεχεράνη «φέρεται αποφασισμένη» να περιορίσει τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να αποδείξει η χώρα τις ειρηνικές της προθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ