ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Αλλάζοντας σελίδα

Καθήκοντα Προέδρου της Ουρουγουάης ανέλαβε και επισήμως ο νικητής των εκλογών, πρώην δήμαρχος του Μοντεβιδέο και υποψήφιος του Frente Amplio (Πλατιού Μετώπου), Ταμπαρέ Βάσκες

Πλήθος κόσμου πανηγυρίζει για τον νέο Πρόεδρο

Associated Press

Πλήθος κόσμου πανηγυρίζει για τον νέο Πρόεδρο
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Πρώτη πράξη ως προέδρου, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νικητή των εκλογών, πρώην δημάρχου του Μοντεβιδέο και υποψήφιου του «Πλατιού Μετώπου»-Frente Amplio, Ταμπαρέ Βάσκες, ήταν η ανακοίνωση για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα.

Συμβολική, αλλά και πολύ ουσιαστική κίνηση για το νέο Πρόεδρο, που η νίκη του σήμανε αλλαγή σελίδας στη σύγχρονη ιστορία της Ουρουγουάης. Τερμάτισε 180 χρόνια εναλλαγής της εξουσίας μεταξύ των δύο κύριων αστικών κομμάτων, των «Μπλάνκος» και των «Κολοράδος» και σήμανε την άνοδο ενός συνασπισμού δυνάμεων, από το ΚΚ της Ουρουγουάης και τους Τουπαμάρος μέχρι προοδευτικών δυνάμεων της αστικής τάξης.

Ο Ταμπαρέ Βάσκες ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του, την 1η Μαρτίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Χιλιάδες πολίτες σε δρόμους του «κόκκινου Μοντεβιδέο» είχαν στήσει χορούς και πανηγύρια, ενώ χιλιάδες ήταν και αυτοί που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας για να τον χαιρετήσουν, ενώ παρόντες ήταν οι ηγέτες της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, της Αργεντινής Νέστορ Κίρσνερ και της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες Φρίας, αλλά και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Το «παρών» επρόκειτο να δώσει και ο Πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, ωστόσο, την τελευταία στιγμή ακύρωσε το ταξίδι του για λόγους υγείας. Πάντως, η απουσία του Φιντέλ Κάστρο δεν εμπόδισε το νέο Πρόεδρο από το να λάβει την απόφαση αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που τις είχαν διακόψε τον Απρίλιο του 2002. Εξάλλου, ο τέως πλέον Πρόεδρος Χόρχε Μπάτλε ήταν από τα ενεργότερα «στελέχη» της καμπάνιας για τη διεθνή απομόνωση της Κούβας, ασκώντας «δριμύτατη κριτική στον Κάστρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα»... Την υπογραφή της αποκατάστασης των σχέσεων εκ μέρους της Κούβας την έβαλε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρες Ρόκε, που ήταν παρών και στην τελετή και ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης, Ρεϊνάλντο Γκαργκάνο.

Επίσης, ο Βάσκες υπέγραψε και διάταγμα για την έναρξη προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και διμερείς συμφωνίες στον τομέα ενέργειας με τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και την Αργεντινή σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Union Radio. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις η κυβέρνηση Βάσκες υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, αφού η αντίθεση έναντι της Ζώνης Εμπορίου της Αμερικής - (ALCA) είναι σαφώς διατυπωμένη. Οπως και η πρόθεση για ισχυροποίηση του Mercosur όπερ και η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στην αμερικανική ήπειρο και η διάρρηξη των «κανιβαλικών σχέσεων» με τις ΗΠΑ.

Οσο για την «αριστερή στροφή» συνολικά, τα όρια αυτής είναι δεδομένα και εξαιρετικά σαφή, καθώς η ανάδυσή του «Πλατιού Μετώπου» ως πρώτης πολιτικής δύναμης της χώρας επ' ουδενί δε σημαίνει και την έστω και στο ελάχιστο κατάληψη της πραγματικής εξουσίας. Επιπροσθέτως, το Frente Amplio έχει απορρίψει κατά το τελευταίο συνέδριό του όλες τις ριζοσπαστικές προτάσεις για δραστικές και ριζικές οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Και μπορεί σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας εντός της Ουρουγουάης τα πράγματα να έχουν σαφή όρια, ωστόσο ο ουρουγουανός λαός είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει σε ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η πολιτική εξουσία αλλά και η χώρα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εγκληματίας πολέμου επικεφαλής του στρατού...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενας από τους πιο διαβόητους πολέμαρχους του Αφγανιστάν, ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, διορίστηκε χτες από τον «πρόεδρο» της χώρας, Χάμιντ Καρζάι, ως επικεφαλής (chief-of-staff) των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Αυτή φέρεται, σύμφωνα με αναλυτές, να αποτελεί μια απόπειρα του ανθρώπου των Αμερικανών να «προσεταιριστεί» τον ισχυρό άνδρα του βορρά (πρώην συμμάχου των Σοβιετικών, που έχει αλλάξει κάμποσες φορές στρατόπεδο και, το 2001, στήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν). Βέβαια, ο Καρζάι έχει «δεσμευτεί» στο να «απαλλάξει» τη χώρα από τους πολέμαρχους - κατ' απαίτηση των Αμερικανών περισσότερο, που τους θεωρούν απειλή για την επικυριαρχία τους, και όχι λόγω καμιάς... όψιμης «ανησυχίας» του για το λαό που καταδυναστεύουν -, όμως σε αυτή την περίπτωση έλαβε, σύμφωνα με το BBC, την «Guardian» και το «Ασοσιέιτεντ Πρες», μια απόφαση στο πλαίσιο της realpolitik για να «διασφαλίσει» τη νίκη του στις «βουλευτικές εκλογές», (κάποια στιγμή) εφέτος (και αυτές αναβλήθηκαν, όπως και οι προεδρικές).

Πολλοί, ανάμεσά τους και η RAWA, μια οργάνωση γυναικών του Αφγανιστάν, θεωρούν τον Ντόστουμ εγκληματία πολέμου -ανάμεσα στις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί είναι η σφαγή 2.000 αιχμαλώτων Ταλιμπάν, το 2001 - και καλούν την κυβέρνηση να «τον περάσει από δίκη». Εκπρόσωπος του Καρζάι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ (τη μόνη πόλη που πραγματικά ελέγχει η - δοτή - κυβέρνηση), απέρριψε κάθε τέτοια πρόταση, αφού, προφανώς, ο Ουζμπέκος πολέμαρχος είναι «πολύ ισχυρός» στρατιωτικά και πολιτικά για να εξοντωθεί, αντίθετα, λ.χ., με τον Ισμαΐλ Χαν, που έγινε εφικτό να «καθαιρεθεί» από τη θέση του κυβερνήτη της Χεράτ και να αναλάβει χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης σε μια... πολιτική εξόντωση μέσω πολιτικής προαγωγής του.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Γενάρη, είχε σημειωθεί μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του Ντόστουμ, και οι φήμες στην Καμπούλ άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά το ποιος επιχείρησε να τον ξεφορτωθεί, έστω κι αν την ευθύνη είχαν αναλάβει οι Ταλιμπάν.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Οροι για διάλογο με τις ΗΠΑ...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας ζήτησε χτες από την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ.Ου. Μπους, είτε να απολογηθεί για τον πρόσφατο χαρακτηρισμό της Πιονγιάνγκ σε «θύλακα τυραννίας», να εγκαταλείψει την εχθρική πολιτική της με στόχο την ανατροπή της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, να αποσαφηνίσει πολιτικώς και εμπράκτως την προθυμία της για ειρηνική συνύπαρξη με τη ΛΔ Κορέας, είτε να αναμένει την επανέναρξη των πυραυλικών δοκιμών μεγάλου βεληνεκούς που η ίδια έχει σταματήσει από το 1999.

«Ο διάλογος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη ΛΔ Κορέας έχει μπλοκαριστεί αφότου ο Μπους ανέλαβε την εξουσία το 2001... Ως εκ τούτου, δε βλέπουμε καμία δεσμευτική ισχύ στο μορατόριουμ των πυραυλικών δοκιμών» αναφέρει η ανακοίνωση του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ωστόσο, παράλληλα, αναφέρεται πως η ΛΔ Κορέας είναι πρόθυμη να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών συνομιλιών για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο υπό την προϋπόθεση πως οι ΗΠΑ «πάρουν μία αξιόπιστη, ειλικρινή στάση και κάνουν κινήσεις για να παράσχουν συνθήκες που να δικαιολογούν την επανέναρξη του διαλόγου»...

ΠΑΜΕ
Η βοήθεια κατευθείαν στα συνδικάτα

Η έμπρακτη εργατική αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας στους εργαζόμενους της Ασίας που επλήγησαν από τις μεγάλες καταστροφές από το σεισμό και το τσουνάμι θα εκφραστεί τη Δευτέρα 21 Μάρτη με την παράδοση από το ΠΑΜΕ της πρώτης δόση από τα χρήματα που συγκέντρωσε, σε αντιπροσωπεία συνδικάτων της Ν. Ασίας, τα οποία έχουν καλέσει και θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Η παράδοση των χρημάτων θα γίνει στην Αίθουσα της ΠΟΕ ΟΤΑ Καρόλου 24 3ος όροφος πλατεία Καραϊσκάκη ώρα 12.00 το μεσημέρι. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους ακόμα και σήμερα να εκφράσουν έμπρακτα την εργατική αλληλεγγύη τους, καταθέτοντας χρήματα από το υστέρημά τους στην Εθνική Τράπεζα στον Αριθμό Λογαριασμού 101/751788-20.

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί στους πληγέντες μέσα από τα συνδικάτα της Ν. Ασίας που συνεργάζεται το ΠΑΜΕ στα πλαίσια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που είναι ο μόνος ασφαλής και σίγουρος τρόπος να φτάσουν τα χρήματα στους εργάτες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ