ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Προκλητικοί ανορθολογισμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνεχίζουν, με τον έναν ή άλλον τρόπο, διάφοροι αρθρογράφοι και φιλολογούντες γενικότερα, περί της Παιδείας και του κυβερνητικού διαλόγου απάτης, να βάζουν πρώτα το κάρο και μετά το άλογο. Ας γίνουμε, όμως, περισσότερο συγκεκριμένοι. Κανένας τους δεν τολμά να ισχυριστεί καθαρά και ξάστερα ότι όλα είναι μια χαρά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και το μόνο που λείπει είναι ένα σύστημα αξιολόγησης. Και πώς να το κάνουν, όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βασανίζεται άγρια από σωρό προβλημάτων, όπως η τουλάχιστον ελλιπέστατη χρηματοδότησή της, οι τεράστιες και απαράδεκτες ελλείψεις σε στοιχειώδη και απαραίτητα έργα υποδομής, η εντεινόμενη συνεχώς εμπορευματοποίηση της λειτουργίας και του ρόλου της και υποταγή της στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων κλπ., κλπ. Και, όμως, βάζουν στην άκρη τα σοβαρά αυτά προβλήματα και θεωρούν ότι η προτασσόμενη από την κυβέρνηση αξιολόγηση θα... αναβαθμίσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και όχι μόνο αυτό. Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η έτσι προωθούμενη αξιολόγηση θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, στην παραπέρα υποβάθμισή τους και συνεπαγόμενα στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, στην ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και υποταγή τους στην αγορά και τις δυνάμεις που κυριαρχούν σ' αυτή.

Ας σταματήσουν, επομένως, να προκαλούν ακόμη και την απλή λογική...

Ολοφάνερο το αδιέξοδο

Πάντως, όσοι δεν πείθονται ή δε θέλουν να πειστούν, από τα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο, τους... αφιερώνουμε ένα μικρό απόσπασμα από την πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των συμβουλίων πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ και ΣΑΤΕ) του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), το οποίο είναι χαρακτηριστικό του αδιεξόδου χαρακτήρα του κυβερνητικού «διαλόγου»:

-- Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ εδώ δεν εκπροσωπώ το πανεπιστήμιο, αφού δεν έχει συνεδριάσει η Σύγκλητος, αλλά ό,τι πω αποτελεί δικιά μου προσωπική άποψη... (πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου).

-- Προτείνω να ψηφίσει το σώμα, ως αίτημα προς την κυβέρνηση, ότι ζητάει τη σταδιακή εξισορρόπηση της χρηματοδότησης προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ... (εκπρόσωπος καθηγητών ΤΕΙ).

-- Αν τεθεί θέμα ψηφοφοριών, θα αναγκαστώ να αποχωρήσω. Εδώ είμαστε για να λέει ο καθένας τη γνώμη του... (εκπρόσωπος Πολυτεχνείου Κρήτης).

Και δε λέμε, έχουν τις δικές τους ευθύνες, όσοι πρυτάνεις ή εκπρόσωποι πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών, δε βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο και δε λένε τα πράγματα με τ' όνομά τους, περιοριζόμενοι στα «δικά» τους προβλήματα, αλλά τις μεγαλύτερες και πρώτες ευθύνες έχει η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο, γιατί προωθεί συνειδητά τη συγκεκριμένη πολιτική και τακτική και, απλώς, αναζητά προσχήματα και συνενόχους, για την υλοποίησή της.

Διατροφική εξάρτηση

Η χώρα μας πληρώνει περισσότερα για τις εισαγωγές κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων, από όσα για εισαγωγές πετρελαίου και, γενικότερα, ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 50% και πλέον της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων εισάγεται, ενώ το ντόπιο βοδινό κρέας καλύπτει μόνο το 25% των καταναλωτικών αναγκών στην Ελλάδα. Τα στοιχεία αυτά - κι άλλα ανάλογα - που παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κτηνιατρικής Παραγωγής Ζώων, στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύουν πόσο λάθος είναι ο προσανατολισμός της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας, όπου η σχέση φυτικής και ζωικής παραγωγής είναι περί το 70 προς 30.

Κι ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις κάνουν λόγο για «αναδιαρθρώσεις», δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την αναπροσαρμογή αυτής της σχέσης υπέρ της ζωικής παραγωγής. Αντιθέτως, κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμιστεί κι άλλο η κτηνοτροφία, η οποία φυτοζωεί κι απειλείται με αφανισμό.

Βεβαίως, η πολιτική αυτή δεν οφείλεται στην άγνοια, ούτε στην ξεροκεφαλιά των κυβερνώντων, αλλά αποτελεί ενσυνείδητη και προγραμματισμένη επιλογή, για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολυεθνικών που τροφοδοτούν τη χώρα μας με ζωικά προϊόντα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ευρίσκεται υπό διατροφική εξάρτηση κι ο λαός μας τρέφεται με εισαγόμενα προϊόντα, αμφιβόλου ποιότητας και προβληματικής υγιεινής, δε φαίνεται ν' απασχολεί τους εναλλασσόμενους κυβερνώντες...

Αληθεύουν;

Με αφορμή το γεγονός, πως ο ΟΤΕ έκοψε προχτές τις τηλεφωνικές γραμμές του «Αδέσμευτου Τύπου», διαβάσαμε και τα παρακάτω στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας και, μάλιστα, σε άρθρο του εκδότη, Δ. Ρίζου: «Πριν από 5 χρόνια συνήψαμε προφορική συμφωνία με τον τότε πρόεδρο του ΟΤΕ κ. Μανασή - με δική του πρωτοβουλία: Δε θα πληρώνεται η εφημερίδα τις καταχωρίσεις του ΟΤΕ - προκηρύξεις, διακηρύξεις, διαφημίσεις, κλπ - και θα τα συμψηφίζει με τα τηλεφωνικά μας τέλη. Με συμβουλή μάλιστα του κ. Μανασή, να μην κάνουμε γραπτή συμφωνία "για να μην ανοίξει η όρεξη και άλλων ΜΜΕ".

Πράγματι, επί 1,5 - 2 χρόνια δουλεύαμε ομαλότατα με αυτό το καθεστώς, ώσπου άλλαξε ο πρόεδρος...».

Ρωτάμε, λοιπόν, τον κ. Μανασή και τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο, εάν αληθεύουν όσα ισχυρίζεται ο εκδότης του «Αδέσμευτου Τύπου»; Κι αν ναι, με ποια κριτήρια και ποια λογική προχώρησαν στην «ειδική» αυτή συμφωνία, με μια μόνον εφημερίδα; Εάν, βέβαια, είναι η μοναδική...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα σοκ

Το «χτύπημα» του κ. Γκαργκάνα ήταν και αυτή τη φορά καίριο. Εδειξε χωρίς περιστροφές το δρόμο που οφείλουν να ακολουθήσουν οι κυβερνώντες στον τομέα της οικονομικής πολιτικής. Περιέγραψε με σαφήνεια μέτρα και πολιτικές που έχουν τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τα οποία «τώρα» πρέπει να εφαρμοστούν. Οι τοποθετήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, είχαν ανέκαθεν ξεχωριστή σημασία, αφού ο λόγος του τις περισσότερες φορές λειτουργούσε ως προπομπός ρυθμίσεων και μέτρων, που αφορούν στην οικονομική πολιτική. Αν, μάλιστα, αυτό συνέβαινε μια φορά πριν από δύο - τρεις δεκαετίες, σήμερα ισχύει στο πολλαπλάσιο, αφού στις τωρινές συνθήκες εξέλιξης του συστήματος ο ρόλος των τραπεζιτών στην πραγματικότητα είναι και ρόλος συνδιαμορφωτή της οικονομικής πολιτικής.

Οι «διαρθρωτικές προσαρμογές» που προτείνονται από τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, στην πραγματικότητα αφορούν στο αύριο του καπιταλισμού στη χώρα. Την προσαρμογή ολόκληρης της κοινωνίας στα σύγχρονα δεδομένα αναπαραγωγής και διεύρυνσης της κερδοφορίας, αλλά και της συνολικότερης κυριαρχίας του κεφαλαίου. Προσαρμογές που κινούνται αυστηρά στα πλαίσια των επιλογών της στρατηγικής της Λισαβόνας και των γενικότερων κατευθύνσεων της ΕΕ. Με άξονα αυτή τη λογική, στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν και πάλι ζητήματα όπως η εκ νέου ανατροπή σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και συντάξεων, η παροχή πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου και της εργοδοσίας στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, η παραπέρα περικοπή κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα, ο ακόμα περισσότερο περιορισμός του συστήματος Δημόσιας Υγείας, η υιοθέτηση της άποψης ότι οι μισθοί δεν μπορεί να εξελίσσονται με βάση τον πληθωρισμό, αλλά τη λεγόμενη παραγωγικότητα κ.ο.κ.

Τα ζητήματα δεν είναι νέα, ούτε ακούγονται για πρώτη φορά. Διαφέρουν όμως στον τρόπο που τίθενται, στην ένταση, στις απειλές και τους εκβιασμούς που τα συνοδεύουν. Από τη σκοπιά της Τράπεζας της Ελλάδας, από τη σκοπιά των πολυεθνικών και της οικονομικής ολιγαρχίας, τα πράγματα είναι όπως περιγράφονται στην έκθεση Γκαργκάνα. Για το μεγάλο κεφάλαιο, δεν υπάρχει διαφορετικός ή παραπλήσιος δρόμος. Για να εξακολουθήσει να κερδίζει, πρέπει να μπορεί τώρα και στο μέλλον να αρπάζει μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου πλούτου. Μεγαλύτερο μέρος από ό,τι παράγουν οι εργαζόμενοι. Για να αποσπαστούν ακόμα μεγαλύτερα υπερκέρδη, «πρέπει» με μαθηματική ακρίβεια να αφαιρεθούν, να τσεπώσουν από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, εισοδήματα, μισθούς, κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, άλλες καταχτήσεις.

Αυτό που για το κεφάλαιο αποτελεί μονόδρομο, η στυγνή λεηλασία, δηλαδή, των δίκιων και των καταχτήσεων της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Δεν το θεωρούν, άλλωστε, οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες και οι λακέδες τους, που εντείνουν τα διάφορα αποπροσανατολιστικά για...«κοινωνικές συναινέσεις» και ψευτοδιαλόγους, τρέμοντας μπροστά στην ενδεχόμενη λαϊκή αντίδραση. Αν, μάλιστα, οι εργαζόμενοι συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν στη διάθεσή τους και τη δυνατότητα που υπάρχει να ανατρέψουν τα σχέδια της πλουτοκρατίας, τότε τα μέτρα «σοκ» που ετοιμάζονται εναντίον του κοινωνικού συνόλου, μπορεί να γίνουν εφιάλτης για τους εμπνευστές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ