ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συνέδριο επαναβεβαίωσης της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Αρχίζει σήμερα το απόγευμα, στο κλειστό γυμναστήριο του «Ταε Κβον Ντο» στο Φάληρο με την ομιλία του Γ. Παπανδρέου, το 7ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ενα συνέδριο που βάσει των προσυνεδριακών του κειμένων και, σύμφωνα με πληροφορίες, της σημερινής ομιλίας του Γ. Παπανδρέου θα εξελιχθεί σε μια διαδικασία επιδοκιμασίας της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που άσκησαν οι κυβερνήσεις του «εκσυγχρονισμού» και συγχρόνως ένα εφαλτήριο για την παραπέρα εμβάθυνση της αντιλαϊκής πορείας του ΠΑΣΟΚ.

Από σήμερα μέχρι και το Σάββατο το βράδυ, οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσουν και αναμένεται να επικυρώσουν τις «νέες» πολιτικές θέσεις του κόμματός τους, οι οποίες βάζουν σαν πρωταρχικό στόχο την προώθηση με γρήγορους ρυθμούς των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ο Γ. Παπανδρέου με το σύνθημα «αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα», θα επιχειρήσει σήμερα να εμφανίσει τις εργασίες του συνεδρίου του κόμματός του, σαν σημαντική τομή στην πορεία «αναγέννησης» του ΠΑΣΟΚ.

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όμως, έρχονται ακριβώς για να επικυρώσουν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας της αντιπολιτευτικής στρατηγικής του. Οι «δεσμεύσεις» του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, θα βρουν τους «σοσιαλιστές» την επομένη του συνεδρίου τους να συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει με πιο έντονους ρυθμούς την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτικής της.

Εξάλλου, στο κείμενο των θέσεων, που το Σάββατο το απόγευμα θα ψηφίσουν οι σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνεται: «Πρέπει να προωθηθούν μιας νέας γενιάς διαρθρωτικές αλλαγές». Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επέβαλαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, διόγκωσαν την ανεργία, επιτάχυναν τις ιδιωτικοποιήσεις στην Παιδεία και την Υγεία, αλλά σήμερα από τη θέση της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να προωθήσουν νέες «αναδιαρθρώσεις», προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, για να αντεπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του.

Στο συνέδριο της «αλλαγής» δε διακυβεύεται επίσης η προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μηχανισμούς. Μέσα από τις θέσεις του, το ΠΑΣΟΚ έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Κινδυνολογεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και καταδικάζει το «ελληνοκυπριακό "όχι"». Στηρίζει το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν» και σήμερα ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να επαναφέρει το θέμα και θα ζητήσει την άμεση ...επίλυσή του μέσα από ένα «νέο σχέδιο Ανάν».

Το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», στην πορεία της «αλλαγής» του ΠΑΣΟΚ, μέσα πάντα από το κείμενο των θέσεών του έχει διαφορετική διατύπωση, η οποία όμως επί της ουσίας επιβεβαιώνει την ίδια κατεύθυνση της πολιτικής του. «Ο προσανατολισμός της χώρας», σημειώνεται, περνάει μέσα από την ενδυνάμωση των σχέσεών μας «με τις ΗΠΑ, διεκδικώντας το δικό μας μερίδιο συμμετοχής στη χάραξη της γενικότερης στρατηγικής που αφορά την περιοχή μας»...

Βέβαια, σήμερα από την ομιλία του Γ. Παπανδρέου δε θα λείψουν οι «αντιδεξιές κορόνες», που θα συνδυαστούν με την υπεράσπιση των «έργων» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθειά του να αναδείξει «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα στο κόμμα του και τη ΝΔ. Την πλήρη συναίνεση που παρέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η προγραμματική ταύτιση των «μονομάχων» του δικομματισμού, ο Γ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να την... προσπεράσει, δηλώνοντας ότι πρεσβεύει την «αλλαγή».

Την ίδια τακτική ακολούθησε και χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, ο οποίος στην ενημέρωση που έκανε για το συνέδριο υποστήριξε: «Στόχος του συνεδρίου είναι να γίνει σταθμός και αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Θέλουμε αυτό το Συνέδριο να διαμορφώσει και να επικυρώσει τις νέες πολιτικές μας θέσεις. Να διαμορφώσει, να οριστικοποιήσει, να αποφασίσει για τη νέα δομή του ΠΑΣΟΚ ως ένα ανοιχτό δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα, να εκλέξει τα νέα όργανα του Κινήματός μας».

Παράλληλα, χτες, ο Ν. Αθανασάκης έδωσε και τα στοιχεία του συνεδρίου στη δημοσιότητα. Σύμφωνα μ' αυτά στο συνέδριο θα λάβουν μέρος 5.898 αντιπρόσωποι, εκ των οποίων οι 4.484 είναι εκλεγμένοι σύνεδροι, από αυτούς το 69% άνδρες και 31% γυναίκες.

Σήμερα, μετά την ομιλία του Γ. Παπανδρέου θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του γραμματέα της ΚΕ Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ αύριο το πρωί θα γίνουν οι χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνει τιμητική εκδήλωση βραβεύσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την Κυριακή θα γίνει η ψηφοφορία για την ανάδειξη των 150 αιρετών μελών του Εθνικού Συμβουλίου, που μαζί με τα υπόλοιπα που συμμετέχουν θεσμικά θα εκλέξουν το Πολιτικό Συμβούλιο.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Καταστατικό συνέδριο τον Απρίλη

Στα μέσα του Απρίλη θα διεξαχθεί το καταστατικό συνέδριο του Συνασπισμού, καθώς οι καταστατικές αλλαγές δε στάθηκε δυνατόν να συζητηθούν και να αποφασιστούν στο τακτικό Συνέδριο τον περασμένο Δεκέμβρη. Τις προτεινόμενες από την επιτροπή καταστατικού αλλαγές θα συζητήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η ΚΠΕ του ΣΥΝ. Τη διαδικασία αναμένεται να μονοπωλήσουν οι προτάσεις που εισηγούνται θητείες σε όργανα, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, χωρίς να αποκλείονται αντιπαραθέσεις, καθώς επί των θεμάτων αυτών έχουν καταγραφεί διαμετρικά αντίθετες απόψεις στελεχών και τάσεων.

Το καταστατικό Συνέδριο αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον καθώς δεν είναι λίγες οι φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΝ που εικάζουν ότι η ηγετική ομάδα επιδιώκει τη μετάβαση σε ένα νέο πολιτικό σχήμα, όπου θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο οι δυνάμεις που μετέχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ στην προχτεσινή της συνεδρίαση παρέπεμψε τη συζήτηση για την τακτική του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές σε άλλη συνεδρίαση της ΚΠΕ. Ωστόσο, στην ΠΓ καταγράφτηκαν ήδη οι πρώτες διαφωνίες για το αν ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την τακτική των ευρύτερων συνεργασιών, κυρίως με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, ή όχι.

Οι τοποθετήσεις ανώτατων αξιωματικών

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι τοποθετήσεις ανώτατων αξιωματικών (βαθμού αντιστρατήγου, αντιναυάρχου και αντιπτεράρχου) των Ενόπλων Δυνάμεων που έγιναν μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μπισμπίκας ως Διοικητής 1ης Στρατιάς, ο αντιστράτηγος Παναγιώτης Καράμπελας ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, ο αντιστράτηγος Δημήτριος Γράψας ως Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, ο αντιστράτηγος Ηλίας Πέτσας ως Διοικητής Γ' ΣΣ (ΝΑΤΟικό στρατηγείο Θεσσαλονίκης-NDC/GR), ο αντιστράτηγος Δημήτριος Βούλγαρης ως Διοικητής Α' ΣΣ, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Καραβάς ως Διοικητής Δ' ΣΣ, ο αντιστράτηγος Στυλιανός Παναγόπουλος ως A' Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αντιστράτηγος Γεώργιος Μαλατράς ως Β' Υπαρχηγός ΓΕΣ, ο αντιστράτηγος Ευθύμιος Γρετσίστας ως Διοικητής ΑΣΔΥΣ, ο αντιστράτηγος Στυλιανός Καλφέλης ως Διοικητής του ΣΔΑΕΕ (Β' ΣΣ), ο αντιναύαρχος Ευάγγελος Κοροβέσης ως Διοικητής ΣΕΘΑ, ο αντιπτέραρχος (Ι) Μαργαρίτης Μουζάς ως Β' Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γιάγκος ως Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας και Διοικητής CAOC-7(ΝΑΤΟικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα - COMBINED AIR OPERATION CENTER).

Διατηρούν τις θέσεις τους: Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Αντωνίου ως Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ, ο αντιναύαρχος Μαργαρίτης Τζαβάρας ως Αρχηγός Στόλου.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ
Οι «Δρόμοι της Ειρήνης»

Κυκλοφόρησε το τριμηνιαίο περιοδικό της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) «Δρόμοι της Ειρήνης». Στις σελίδες του περιλαμβάνεται αφιέρωμα στα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ (1955 - 2005) και πλούσια ύλη με άρθρα και ρεπορτάζ:

-- Η εξωτερική μας πολιτική σε ναρκοπέδιο

-- Νέα δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Εγκατάλειψη του δόγματος υπεράσπισης των συνόρων

-- Αραφάτ: Ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τον παλαιστινιακό αγώνα

-- Κίνηση για την Εθνική Αμυνα: Νέες μορφές πολέμου

-- Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια στον κοινό εχθρό

-- «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» και κίνημα ειρήνης

-- Επιστήμη και ζωή: Το πρόβλημα των μεταλλαγμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ