ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Καταργείται η κυριακάτικη αργία!

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς περιορισμούς σε ημέρες και «οροφή», ανακοίνωσε και επίσημα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου

Στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και την επιμήκυνση της καθημερινής λειτουργίας των καταστημάτων προχωράει η κυβέρνηση, ικανοποιώντας πλήρως τις σχετικές αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχουν οι μεθοδεύσεις της στους εργαζόμενους και στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους. Αυτό προκύπτει από το σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο - από τον κλάδο των επιχειρηματιών προερχόμενος - υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου και το οποίο έστειλε στους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, όπως εξήγησε με τις δηλώσεις του αναλυτικά ο Γ. Παπαθανασίου, τα καταστήματα σε όλη τη χώρα μπορούν να λειτουργούν:

  • Καθημερινά μέχρι τις 9.00 το βράδυ.
  • Το Σάββατο μέχρι τις 8.00 το βράδυ.
  • Τις Κυριακές με απόφαση του νομάρχη.

Οπως κυνικά είπε ο υφυπουργός με αποφάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων ...«έπειτα από γνώμη των ενδιαφερομένων οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων» το ωράριο λειτουργίας μπορεί μόνο να διευρύνεται και μάλιστα «χωρίς οροφή». Ειδικά για τη ρύθμιση που αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, ο Γ. Παπαθανασίου μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε προκλητικά ότι αυτό μπορεί να αποφασίζεται χωρίς καν το πρόσχημα της «τουριστικής περιοχής».

Είναι προφανές ότι στην ουσία - παρά την προσπάθεια του υφυπουργού Ανάπτυξης να κουκουλώσει την πραγματικότητα υποστηρίζοντας ότι λόγος γίνεται για «ρύθμιση και όχι για απελευθέρωση» - η κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Και επειδή τέτοιου είδους μεθοδεύσεις είναι σαφές ότι θα συναντήσουν έντονες λαϊκές αντιδράσεις, η υλοποίησή τους επιδιώκεται μέσα από την εκχώρηση στους νομάρχες της αρμοδιότητας να κάνουν το ωράριο λάστιχο στα μέτρα των πολυκαταστημάτων και μεγαλοεργοδοτών, αποφασίζοντας τη διεύρυνσή του χωρίς όρια. Καταστρατηγώντας και την κυριακάτικη αργία. Και αυτό, σύμφωνα με το Γ. Παπαθανασίου, χωρίς καν το πρόσχημα ότι μπορεί να πρόκειται για τουριστική περιοχή. Οπως, μάλιστα, ξεκαθάρισε, δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, που έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιείται και σήμερα ως Δούρειος Ιππος για το «πέρασμα» της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Στο εξής, όπως απροσχημάτιστα δήλωσε, «ακόμα και στο Κιλκίς», που σε καμιά περίπτωση δε θεωρείται τουριστική περιοχή, ο νομάρχης μπορεί να αποφασίσει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, εφόσον αυτό κρίνει ότι είναι... προς το συμφέρον της περιοχής!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καταργεί ακόμα και την αργία της Κυριακής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ένταση της εκμετάλλευσης στο εμπόριο (με την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών και της μερικής απασχόληση κλπ.), παράλληλα προκαλεί. Τόσο με βάση την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχετικό σχέδιο νόμου, όσο και με βάση τα λεγόμενα του Γ. Παπαθανασίου, τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο «προστατεύονται απόλυτα» επειδή - όπως υποστηρίζουν - «οι ώρες εργασίας για τους εμποροϋπαλλήλους παραμένουν σαράντα ώρες την εβδομάδα»! Κι αυτό, όταν... και οι πέτρες γνωρίζουν τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις που επιβάλλονται στο λιανεμπόριο.

Ο κύριος υφυπουργός δε δίστασε, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση προωθεί τις ρυθμίσεις αυτές, γιατί, εκτός από την εναρμόνιση με την ΕΕ, έχει να «φροντίσει» για το συμφέρον των καταναλωτών, ώστε να κάνουν τις αγορές τους πιο... άνετα, για την «αύξηση» των «θέσεων εργασίας», για τις επενδύσεις και για την ανάπτυξη. Οσο για εκείνους που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την απελευθέρωση του ωραρίου, αυτοί κατά τον υπουργό εκπροσωπούν «συντεχνιακά συμφέροντα», που «και αυτά τα ακούμε», όπως είπε απαξιωτικά για τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους και τους αυτοαπασχολούμενους μικρέμπορους.

Αργά χτες το απόγευμα και μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων που εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν οι νέες αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε μια, σπασμωδική εν πολλοίς, τακτική κίνηση αναδίπλωσης. Σε... διευκρινιστική ανασκευαστική ανακοίνωση που στάλθηκε προς τα Μέσα Ενημέρωσης σημειώνεται ότι «σε ερώτηση δημοσιογράφου ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι όπως έχει δηλώσει η κυβέρνηση κατ' επανάληψη θέμα λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή δεν τίθεται. Η δυνατότητα των νομαρχών να διευρύνουν το ωράριο την Κυριακή αφορά τις τουριστικές περιοχές».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Οχι» στη φιλομονοπωλιακή πολιτική

Δήλωση του προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στο «Ρ»

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις εργαζομένων για το ωράριο

Motion Team

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις εργαζομένων για το ωράριο
Την έντονη αντίδραση των ταξικών συνδικάτων του εμπορίου και των υπηρεσιών συναντά το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Ο Π. Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, δήλωσε στο «Ρ»: «Με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του ωραρίου, επαληθεύονται τα όσα έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, ότι, δηλαδή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πριν και της ΝΔ σήμερα εξυπηρετούν τις μονοπωλιακές πολιτικές που υπαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις υλοποιούν με το χειρότερο τρόπο για τους εργαζόμενους στη χώρα μας».

Υπογράμμισε επίσης ότι: «από αυτήν την πολιτική χαμένοι θα βγουν όλοι οι υπόλοιποι εκτός από ελάχιστες πολυεθνικές. Γιατί η παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου:

Για τους εργαζόμενους θα σημάνει μεγαλύτερη εκμετάλλευση με εντατικοποίηση της δουλιάς, χωρίς κοινωνική ζωή, μισθούς πείνας, διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που κύρια πια θα καλύπτουν τους χώρους δουλιάς. Ηδη σήμερα, το 70% περίπου των εργαζομένων στα σούπερ - μάρκετ είναι μερικώς απασχολούμενοι και αμείβονται με 340 ευρώ το μήνα μεικτά.

Για τους μικρομεσαίους θα σημάνει αφανισμός των επιχειρήσεών τους γιατί δε θα μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα λειτουργικά έξοδα, ούτε και βιολογικά θα αντέχουν να κρατούν δεκάδες ώρες ανοιχτά τα καταστήματά τους.

Για τους εργαζόμενους καταναλωτές η μονοπώληση της αγοράς θα σημάνει ακριβά και χαμηλής ποιότητας προϊόντα, χωρίς να έχουν εναλλακτικές λύσεις επιλογής. Ταυτόχρονα αυτά τα απάνθρωπα ωράρια θα συμπαρασύρουν μια σειρά από κλάδους, όπως λογιστές, κούριερ, ταχυμεταφορείς, τράπεζες, καθώς αυτοί λειτουργούν ως "δορυφόροι" του εμπορίου. Αποτελεί δε προπομπό για την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων, όπως είναι η αργία της Κυριακής και η πενθήμερη εργασία.

Τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση έχουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Α. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ που από το 1992 υιοθέτησαν τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο και πήγαν και υπέγραψαν τη "Λευκή Βίβλο"».

Και καταλήγει: «Οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι και όλοι οι εργαζόμενοι που εκφράζονται μέσα από τα ταξικά τους σωματεία, το ΠΑΜΕ, δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε τις μάχες που πρέπει όχι για να αποτρέψουμε την πολιτική λαίλαπα που ετοιμάζει η κυβέρνηση αλλά για να την ανατρέψουμε. Πρώτο βήμα αποτελεί η απεργία στις 17 Μάρτη».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας

Σε συντονισμένο αγώνα ΕΒΕ και εργατοϋπαλλήλων καλεί ο Α. Σπύρου, στέλεχος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ

Αποψη από την κινητοποίηση και πορεία των ΕΒΕ που έγινε στις αρχές του Φλεβάρη
Αποψη από την κινητοποίηση και πορεία των ΕΒΕ που έγινε στις αρχές του Φλεβάρη
Σταθερός και σθεναρός αντίπαλος στα σχέδια της κυβέρνησης και των πολυκαταστημάτων για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, στέκεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Με τις πρώτες συγκεκριμένες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών πριν από μερικές βδομάδες, οι αγωνιστικές δυνάμεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, συνδικαλιστές, Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, αντέδρασαν στην κατεύθυνση της αγωνιστικής αντιπαράθεσης με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις προχώρησαν σε ενημερωτικές συσκέψεις και μέσα στο Φλεβάρη έγιναν και οι πρώτες κινητοποιήσεις. Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις και στις παλαιότερες κυβερνητικές κινήσεις, με το «Ολυμπιακό» ωράριο, με τις αλλαγές στα αεροδρόμια, στα γήπεδα και αλλού. Η μόνη συνδικαλιστική παράταξη που απαίτησε όχι μόνο να παραμείνει το ωράριο όπως είναι σήμερα, αλλά και να μειωθεί, ήταν η ΔΗΚΕΒΕ.

Στην Αθήνα, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, εντοπίζοντας την άμεση σχέση του ωραρίου του λιανικού εμπορίου με την πορεία της βιοτεχνίας, πρωτοστάτησε σε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στη συμβιβαστική έως και υποστηρικτική προς την κυβέρνηση, στάση των πλειοψηφιών στη ΓΣΕΒΕΕ και στην ΕΣΕΕ. Στις 7 του Φλεβάρη, η ΟΒΣΑ κάλεσε σε κλείσιμο των καταστημάτων και πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Κάνιγγος, όπου προχώρησε και σε συμβολικό αποκλεισμό. Παράλληλα, έγιναν οι πρώτες συγκεκριμένες κινήσεις συντονισμού της δράσης με τους εργαζόμενους.

Σχετικά με τις χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ο Α. Σπύρου, μέλος του ΔΣ ΕΣΕΕ και στέλεχος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων (υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ), δήλωσε στο «Ρ»: «Δεν αποτελεί έκπληξη για μας αυτό το νομοσχέδιο, ήταν αναμενόμενο. Η κυβέρνηση, άξιος συνεχιστής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ένθερμος υποστηρικτής των μεγαλοσυμφερόντων και πιστή στο δόγμα της "ανταγωνιστικότητας" και της "επιχειρηματικότητας", προωθεί και αυτό το μέτρο, μέσα σε όλα τα άλλα, προκειμένου να βοηθήσει στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγοράς σε όλο και λιγότερα χέρια. Η παράταξή μας έγκαιρα είχε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις και δεν παρασύρθηκε από τις παραπλανητικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της ΕΣΕΕ - που στηρίζεται από τις παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ - για να καθησυχάσει τους συναδέλφους.

Δηλώνουμε ότι θα μας βρουν κάθετα και απόλυτα αντίθετους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, από αύριο κι όλας, να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους. Να συγκαλέσουν τα ΔΣ των Εμπορικών Συλλόγων και μαζί με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εργατοϋπαλλήλους να πάμε σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να μην περάσει αυτό το αντιλαϊκό μέτρο με τα γνωστά αποτελέσματα σε βάρος των μικρών αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων. Να καταδικάσουν τον «κοινωνικό διάλογο» - απάτη που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ο καλύτερος διάλογος είναι αυτός των αγώνων, δε θα πάμε στο τραπέζι του «κοινωνικού εταιρισμού», γιατί με τη συμμετοχή μας θα νομιμοποιήσουμε προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης».

Η πρότασή μας για το ωράριο

Η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ του Γενάρη, με την πρόταση του Κόμματος για το ωράριο των καταστημάτων

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η νέα κυβερνητική επίθεση, με αιχμή το ωράριο των καταστημάτων, επίθεση που κορυφώθηκε με τις χτεσινές προκλητικές προτάσεις, το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ. Στις 25 του Γενάρη, έχοντας λάβει υπόψη τις θέσεις και τις ανάγκες των εργαζομένων και των ΕΒΕ, κατέθεσε για συζήτηση τη δική του πρόταση για τη διαμόρφωση του ωραρίου. Μια πρόταση σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που ανατρέπει τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και υψώνει σταθερό εμπόδιο στην επιθετικότητα των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων. Η σχετική ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο «Ρ» στις 26 του Γενάρη, αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει με την επέκταση του ωραρίου στο λιανικό εμπόριο να δώσει διπλό χτύπημα:

-- Απέναντι στους μισθωτούς, δημιουργώντας προϋποθέσεις να επεκταθεί το ωρομίσθιο, η μερική απασχόληση, η απλήρωτη εργασία.

-- Απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρέμπορους, που θα συνθλίβονται κάτω από τις δυσμενέστερες λειτουργίες του λιανικού εμπορίου.

Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να βοηθήσει στην παραπέρα συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου προς όφελος των μονοπωλίων και αλυσίδων, όπως έχει ήδη γίνει στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, όπου 10 όμιλοι μονοπωλούν το 80% της αγοράς. Ως πρόσχημα, χρησιμοποιεί την εξυπηρέτηση του «καταναλωτικού κοινού», την αύξηση των θέσεων εργασίας, την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Τα μέτρα για το ωράριο έρχονται αμέσως μετά το νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, που έδωσε νέες φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, μεγαλύτερες και ευνοϊκότερες επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Με την επέκταση του ωραρίου θίγονται άμεσα μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και μικροκαταστηματάρχες. Επιδεινώνεται η θέση τους με τη στρατηγική επιλογή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την απελευθέρωση των αγορών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, διδαγμένοι από την πείρα τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές, την κυβερνητική πολιτική. Να αντιπαλέψουν την απελευθέρωση του ωραρίου, αλλά και το εξοντωτικό ωράριο που επέβαλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συνενοχή των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα ωράριο:

  • Που εξασφαλίζει πλήρη και σταθερή εργασία για τους μισθωτούς (7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο).
  • Θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα.
  • Θα καθορίζει την Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
  • Θα προβλέπει 3 απογεύματα κλειστά και συνεχές ωράριο λειτουργίας, που δε θα υπερβαίνει τις 48 ώρες τη βδομάδα.

Το ΚΚΕ καταθέτει αυτήν την πρόταση για συζήτηση και κοινή δράση των μισθωτών στο εμπόριο, αυτοαπασχολουμένων, μικρεμπόρων.

Τους καλεί να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Εχουν την πείρα, αλλά και την ικανότητα, να δουν ποιος είναι με ποιον. Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να συμβάλουν στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, γυρίζοντας μαζικά την πλάτη στα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Μαζί με τα άλλα τμήματα της εργατικής τάξης, των άλλων αυτοαπασχολούμενων, τη μικρομεσαία αγροτιά, να δυναμώσουν τη συντονισμένη δράση, ενάντια στα μονοπώλια, να προχωρήσει η οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης.

Μαζί με το ΚΚΕ, να ανοίξει ο δρόμος, για λαϊκή εξουσία και πολιτική που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα στη δουλιά, στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ριζική λύση που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα μπορεί να δοθεί μόνο με την κατάργηση των μονοπωλίων στο λιανικό εμπόριο, με το πέρασμα του συγκεντρωμένου λιανικού εμπορίου σε κρατικο - κοινωνικό φορέα, που θα σχεδιάζει τη λειτουργία του προς όφελος του λαού».

Οραμα - φρίκη

Το πρότυπο της Ιρλανδίας, όπου η αγορά λειτουργεί ασύδοτα 24 ώρες το 24ωρο επτά μέρες την εβδομάδα, οραματίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με το οποίο προωθείται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου και με τις διακηρύξεις διά στόματος Παπαθανασίου, η κυβέρνηση επιδιώκει «να εναρμονιστεί το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων στη χώρα μας με τα ισχύοντα στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ».

***

Για να γίνει πιο ...σαφής ο επιχειρηματίας υφυπουργός, έδωσε μια λίστα με τα ωράρια που ισχύουν σε 16 από τις 25 χώρες της ΕΕ και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα είναι ακόμα...«πολύ πιο πίσω» σε σχέση με τις περισσότερες από αυτές και ιδιαίτερα τις Μεσογειακές χώρες.

***

Το «όραμα» της κυβέρνησης αποσαφηνίζεται, εάν δει κανείς τι ισχύει εκεί όπου θέλει να οδηγήσει την ελληνική αγορά. Για παράδειγμα: Στην Ιρλανδία δεν υπάρχει κανένας κανόνας στο ωράριο. Στην Ισπανία ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ τα μαγαζιά να λειτουργούν κατ' ελάχιστον 90 ώρες τη βδομάδα και επιπλέον 11 - 12 Κυριακές το χρόνο. Στην Πορτογαλία δουλεύουν από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 τα μεσάνυχτα και τα εμπορικά κέντρα επτά μέρες τη βδομάδα με την... παραχώρηση από Γενάρη μέχρι Οκτώβρη τις Κυριακές και τις αργίες να λειτουργούν... μόνο 8.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι. Στο δε βασίλειο της αθλιότητας και της συμφοράς για το λαό, στη Λετονία, η λειτουργία είναι 24ωρη και ισχύει μόνο περιορισμός στην πώληση αλκοόλ τη νύχτα και αργά το βράδυ...


Μ.Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ