ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Μάρτυρας αναγνώρισε τον Αγαπίου μετά από 15 χρόνια!

Τις... ιδιαίτερες ικανότητες μνήμης της Μαρίας Σιώζου αξιοποίησε, 15 χρόνια μετά, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η συγκεκριμένη μάρτυρας, κατέθεσε το 2002 ότι αναγνωρίζει τον Κώστα Αγαπίου, που τον είχε δει εν έτει 1987 μία ή δύο φορές στην πολυκατοικία επί της οδού Πάτμου 51 να είναι στις σκάλες που οδηγούσαν στο ημιυπόγειο. Εκεί διατηρούσε σπίτι με το όνομα Γιώργος Σπύρου, ο Αγγελέτος Κανάς. Η Μ. Σιώζου κατέθεσε χτες στη δίκη των κατηγορούμενων για βομβιστικές ενέργειες του «ΕΛΑ».

Οταν μετά από 15 χρόνια η Αντιτρομοκρατική της ζήτησε να περιγράψει κάποιον ύποπτο, αυτή έδωσε την περιγραφή του Αγαπίου, τον οποίο μετά αναγνώρισε και σε φωτογραφίες που της έδειξαν. Για τις εκρήξεις πάντως που κατηγορούνται αυτοί που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών είπε ότι δε γνωρίζει τίποτα, ούτε και είχε δει κάποιον από τους κατηγορούμενους στην πολυκατοικία την περίοδο που είχαν σημειωθεί.

Ο σύζυγος της Σιώζου, Πέτρος Πομώνης, είπε ότι έβλεπε τον Κανά με το όνομα Σπύρου και τον αναγνώρισε από φωτογραφίες που του έδειξαν στην Αντιτρομοκρατική. Θεωρούσε περίεργο το γεγονός ότι το διαμέρισμα του Κανά ήταν πάντα κλειστό. Δεν τον είχε δει ποτέ να μπαίνει ή να βγαίνει από εκεί, συνοδευόμενος από κάποιον άντρα ή γυναίκα. Πάντα έκλεινε αθόρυβα την πόρτα του διαμερίσματος και έσβηνε το φως του διαδρόμου. Δεν είχε σχέσεις με κανέναν στην πολυκατοικία. Οταν ήταν στο δρόμο περπατούσε πάντα τοίχο - τοίχο (στο μήκος ενός μέτρου) πεζοδρόμιο. Στα περίεργα της συμπεριφοράς του Κανά ο Πομώνης είπε και το ότι δεν τον είχε δει ποτέ να έρχεται με αυτοκίνητο.

Ούτε ο Πομώνης είπε πως μπορεί να συνδέσει κάποιον από τους κατηγορούμενους με τις εκρήξεις του «ΕΛΑ», ενώ δεν κατονόμασε ποιος ήταν αυτός που του έδωσε αντίγραφο της κατάθεσής του στην Αντιτρομοκρατική. (Κάτι που απαγορεύεται από το νόμο να έχει στα χέρια του μάρτυρας δίκης σε εξέλιξη).

Ο Αγγελέτος Κανάς είπε ότι το διαμέρισμα αυτό το είχε νοικιάσει με το όνομα Σπύρου επειδή κρυβόταν από την τότε σύζυγό του, προκειμένου να συναντιέται με τη σημερινή, με την οποία είχε ήδη κάνει ένα παιδί.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι εκκρεμεί η διενέργεια έρευνας από το δικαστήριο ώστε να διαπιστωθεί το αν αληθεύει ή όχι η προχτεσινή καταγγελία που κατέθεσε ο συνήγορος της Ειρ. Αθανασάκη, Αρης Κωνσταντάκης. Σύμφωνα με το συνήγορο, το σπίτι στην οδό Πολέμωνος 13 ήταν σπίτι νοικιασμένο από την ΕΛ.ΑΣ. για δικές της επιχειρήσεις. Οταν συνελήφθη η Σ. Κυριακίδου, η ΕΛ.ΑΣ. τής παραχώρησε το σπίτι ως εχέγγυο για να μην της απαγγείλει κατηγορίες. Τότε, σύμφωνα πάντα με το συνήγορο της Ειρ. Αθανασάκη, είχαν πει στην Κυριακίδου ότι σε περίπτωση που φανερωθεί, θα εμφανίσει το σπίτι ως γιάφκα του «ΕΛΑ».

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Μπλόκο» στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

«Μπλόκο» στα μολυσματικά απόβλητα Νοσοκομείων που έχουν προορισμό το χώρο κλιβάνου και αποτέφρωσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, είναι αποφασισμένοι να κάνουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον απαράδεκτο τρόπο συλλογής, μεταφοράς και αποθήκευσης των αποβλήτων.

Αυτή την απόφασή τους έκαναν πράξη προχτές το πρωί, όταν εμπόδισαν αυτοκίνητο που μετέφερε από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου τα μολυσματικά απόβλητα των δύο τελευταίων ημερών να πλησιάσει τον κλίβανο αποτέφρωσης.

Οι εργαζόμενοι εδώ και αρκετό καιρό με ανακοινώσεις τους, συνεχείς γραπτές και προφορικές αναφορές της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας, δημοσιοποιούν το πρόβλημα, τονίζοντας ότι δηλητηριάζονται καθημερινά τόσο οι ίδιοι, όσο και οι επισκέπτες και ασθενείς από τα τοξικά καπναέρια.

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), έχει καταγγείλει την εγκληματική αδιαφορία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου και του ΠεΣΥΠ Κρήτης για τη συνέχιση της παράνομης λειτουργίας του κατεστραμμένου και παλαιάς τεχνολογίας αποτεφρωτικού κλιβάνου μολυσματικών απορριμμάτων.

Οι εργαζόμενοι, επίσης, διαμαρτύρονται πως τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και άλλων ειδικοτήτων προσωπικό. Συγκεκριμένα οι κενές οργανικές θέσεις στη Νοσηλευτική υπηρεσία είναι άνω των 250, παρότι το νοσοκομείο έχει αναπτυχθεί πλήρως και φθάνει πλέον στις 750 κλίνες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, από τα 14 χειρουργικά κρεβάτια, λειτουργούν μόνο τα 7, τα οφειλόμενα ρεπό και άδειες από το 2004 ανέρχονται σε 1.300 ημέρες, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων αυξάνονται, χειρουργεία αναβάλλονται κλπ.

Γι' αυτό το λόγο το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ έχει προκηρύξει προειδοποιητική δίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στα χειρουργεία από τις 8 ως τις 10 το πρωί, της ερχόμενης Δευτέρας 7 Μάρτη.

Για την κατάσταση συνολικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μίλησε στο «Ριζοσπάστη» η Χρύσα Σμυρλάκη, γραμματέας της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας και μέλος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων». «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και έχοντας ως στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, έχει αφήσει και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην "τύχη" του», τονίζει και προσθέτει: «Υπάρχουν τμήματα που λειτουργούν με το ελάχιστο προσωπικό, εργαστήρια το ίδιο. Πλήθος από ρεπό οφείλονται στους εργαζόμενους, ενώ οι κανονικές άδειες του 2004 θα παίρνονται σιωπηλά μέχρι τον Απρίλη του 2005. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά και η εργασία έχει εντατικοποιηθεί. Σε αυτή την κατάσταση έχει προστεθεί και ο κίνδυνος για την υγεία που αντιμετωπίζουμε όλοι μας καθημερινά με τα απόβλητα του Νοσοκομείου». Και καταλήγει καλώντας τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις διεκδικώντας και παλεύοντας για, αποκλειστικά, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά. «Στις 17 Μάρτη, μέρα Πανεργατικής απεργίας, που έχει καλέσει το ΠΑΜΕ, να δώσουμε όλοι δυναμικό και βροντερό "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου».

Σώοι οι ορειβάτες

Καλά στην υγεία τους βρέθηκαν και ανασύρθηκαν οι δύο ορειβάτες που είχαν πέσει σε χαράδρα στη θέση Κάστρο, στην Αρχαία Κόρινθο. Η επιχείρηση της Πυροσβεστικής ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες και σε αυτήν έλαβαν μέρος έξι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και μία ομάδα της ΕΜΑΚ με ένα όχημα.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΑΜΙΝΑ»
Στο Ναυτοδικείο Πειραιά η δίκη

Στην αίθουσα του Διαρκούς Ναυτοδικείου Πειραιά θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», ενώ κάποια από τα αδικήματα (πλημμεληματικού χαρακτήρα) κινδυνεύουν να παραγραφούν λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω αίθουσα είναι ακατάλληλη και δεν τηρεί τις προϋποθέσει για μια τέτοια δίκη, με πολλούς κατηγορούμενους, μάρτυρες, δικηγόρους κλπ. Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διευκρινίστηκε χτες ότι δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί αίθουσα στις εγκαταστάσεις του Ρουφ, καθώς το αίτημα των εισαγγελικών αρχών απερρίφθη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Ως γνωστόν, η δίκη αυτή με απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου προσδιορίστηκε να διεξαχθεί στον Πειραιά αντί της Σύρου, καθώς η δίκη θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι το «Εξπρές Σαμίνα» προσάραξε στη βραχονησίδα Πόρτες, λίγο έξω από το λιμάνι της Πάρου, με αποτέλεσμα να πνιγούν 80 άτομα και να τραυματιστούν 66, ενώ οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας δεν έχουν λογοδοτήσει ακόμη. Τελικά, παραπέμπονται ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος σε βαθμό κακουργήματος, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πλοιοκτήτρια εταιρία, ενώ άλλα οκτώ άτομα θα παραπεμφθούν σε βαθμό πλημμελήματος.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδήλωση τιμής για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Ο Δήμος Νίκαιας και οι αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης διοργανώνουν εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Μάχης της Κοκκινιάς, που έγινε στις 4 έως τις 8 του Μάρτη του 1944. Τη Δευτέρα 7 Μάρτη, στις 6 μ.μ., θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας Δαβάκη όπου έπεσαν πατριώτες. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας), με την παρουσίαση του ανακαινισμένου χώρου του Μουσείου. Επίσης θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Κώστα Καζάκου, Στέφανου Ψαραδάκου και του Μουσικού Ομίλου Νίκαιας, στην αίθουσα της Ενωσης Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού (Κιλικίας και Καισαρείας). Θα λειτουργεί, ακόμη, έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το Αντιστασιακό Κίνημα της περιόδου '40-'45 στον Πειραιά και οι αντιιμπεριαλιστικοί δημοκρατικοί αγώνες που ακολούθησαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ