ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Παράνομα «παιχνίδια» εκατομμυρίων ευρώ

Παράνομη διαχείριση 10 εκατ. ευρώ και έλλειμμα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ προκύπτει για το Δήμο Ανω Λιοσίων και συγκεκριμένα για τον δήμαρχο Νίκο Παπαδήμα από πολυσέλιδο πόρισμα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μετά από έλεγχο που έγινε τον Ιούλιο του 2004, συντάχθηκε από τους επιθεωρητές στις 17 Γενάρη και δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Αφορμή του ελέγχου, όπως τονίζεται, ήταν καταγγελίες στις 14 Φλεβάρη του 2004 δημοτικών συμβούλων σε βάρος του δημάρχου. Καταγγελίες, οι οποίες δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται για τη διαχείριση των χρημάτων του δήμου από το δήμαρχο. Πολλές φορές στο παρελθόν δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και εργαζόμενοι του δήμου έχουν καταγγείλει το δήμαρχο για μαύρη διαχείριση, προκειμένου να ασκεί πολιτική προς το συμφέρον του. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις μέσω των οποίων προσλαμβάνει συνεχώς εργαζόμενους και τους κρατάει ομήρους για να εξασφαλίζει την επανεκλογή του στο δήμο.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, από το πόρισμα προκύπτει ότι ο δήμαρχος έκανε «παιχνίδια» με 10 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισέπραξε από χρέη ετών του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) προς το δήμο. Ο δήμαρχος περιέφερε ως χρηματιστής το ποσό αυτό από τράπεζα σε τράπεζα της Ελβετίας και ειδικότερα από την HSBC στη Bannque Bauer Suise SA της Γενεύης, στην Credit Suise της Ζυρίχης και μετά πάλι HSBC. Οπως σημειώνουν στο πόρισμα οι ελεγκτές, υπήρξε παράνομη εξωταμειακή διαχείριση του ποσού και ο δήμος να εμφανίζει τελικά έλλειμμα ύψους 9,5 εκατ. ευρώ.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΒΡΟΥ
Εφιάλτης για τους κατοίκους

Πολλά σπίτια στα Λάβαρα έχουν πλημμυρίσει ήδη

Motion Team

Πολλά σπίτια στα Λάβαρα έχουν πλημμυρίσει ήδη
Δεκαπέντε μέρες τώρα οι κάτοικοι των παρόχθιων περιοχών του Εβρου ζουν με το μόνιμο εφιάλτη που δημιούργησε η πολιτική εγκατάλειψης του νομού και τώρα τους πνίγει μαζί με τα νερά του ποταμού Εβρου. Η κατάσταση στο νομό παραμένει κρίσιμη καθώς αναμένεται μεγάλος υδάτινος όγκος να φτάσει από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες, εξαιτίας των νέων βροχοπτώσεων που προβλέπονται. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποκαλυφθεί και το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε και ακόμη δε γνωρίζουμε πού θα σταματήσει.

Η στάθμη του νερού, σύμφωνα με μέτρηση που έγινε χτες στις 5 το απόγευμα, στο Πύθιο ήταν 5,47 (όριο συναγερμού 5,70 m), στον Αρδα 4,70 (όριο 5,20 m), στους Κήπους 4,10 (όριο 4 m) και στο πέταλο 6,20 (όριο 6 m). Δεκάδες χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλημμύρισαν, κινδύνεψαν το Πύθιο, το Διδυμότειχο, το Σουφλί ενώ μεγάλες ποσότητες νερού που έχουν πλημμυρίσει την ευρύτερη περιοχή των Λαβάρων, δεν έχουν υποχωρήσει. Εχει κλείσει η σιδηροδρομική γραμμή από Σουφλί για Ορεστιάδα.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις αρμόδιες αρχές στο πλαίσιο διαχείρισης του προβλήματος και της κρίσης, περιορίζονται στην απομάκρυνση των κατοίκων από τις παρόχθιες περιοχές και εκτόνωση της πλημμύρας με τεχνητές ρίψεις αναχωμάτων, και κατακλύσεις.

Οργισμένοι οι κάτοικοι

Και η σιδηροδρομική γραμμή κατακλύστηκε...
Και η σιδηροδρομική γραμμή κατακλύστηκε...
Σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας Εβρου, 14 σπίτια έχουν πλημμυρίσει, 40 έχουν εκκενωθεί προληπτικά για λόγους ασφαλείας, σε 150 υπάρχουν νερά στις αυλές, 14 αγροτικές αποθήκες πλημμύρισαν επίσης. Ο κάμπος της περιοχής έγινε πέρασμα του ποταμού. Πρόκειται για έκταση 12 χιλιάδες στρεμμάτων σε Αμόριο, Λάβαρα και Καισάρειο, εκτάσεις που δε θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν. Χτες το πρωί έγινε τεχνητή ρίψη αναχώματος στη θέση Μάνδρα κοντά στα Λάβαρα για να διοχετευτούν πιο γρήγορα προς τον κεντρικό και νότιο Εβρο τα νερά.

Η αγανάκτηση πνίγει τους κατοίκους των Λαβάρων. Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία τους και την αξιοποίηση αυτού του εύφορου τόπου, όπως επισημαίνουν μιλώντας στο «Ρ». «Ο κόσμος ας πνίγεται και ας φορολογείται. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Παράλληλα με την Εγνατία ας κάνουνε και αυτά τα αντιπλημμυρικά επιτέλους», λέει ο Δ. Αναστασούδης.

Η Χρύσα Σιγάλα, 50 χρονών, που έχει καφενείο στα Λάβαρα, τονίζει: «Ο Εβρος είναι ο εφιάλτης μας! Εχουμε το φόβο της πλημμύρας. Οταν θα χιονίσει, όταν θα βρέξει, το μυαλό μας πάει στο ποτάμι». «Θυμάμαι άλλη μία φορά να έχει γίνει τέτοια πλημμύρα, το 1940, που το ποτάμι είχε φτάσει μέχρι το Δημαρχείο» μας λέει μία γιαγιά.

Ενώ η Θ. Πουπόλα, 30 χρονών, υπογραμμίζει: «Μερικοί χρησιμοποιούν τον Εβρο μόνο για τον προεκλογικό τους αγώνα. Δεν πονέσανε ποτέ τον τόπο. Δεν κάνανε ποτέ τίποτα ουσιαστικό. Εμένα αυτό με πονάει. Ερχονται για το "θεαθήναι", και εδώ οι άνθρωποι χάνουνε το νοικοκυριό τους. Επιτέλους πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Και δε φτάνει μόνο αυτό για να γίνει ανθρώπινη η ζωή στον Εβρο».


ΑΠΟΣΤΟΛΗ:
Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ

Η Βουλγαρία προειδοποιεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της Βουλγαρίας χτες προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι, από σήμερα Παρασκευή, στη Βουλγαρία η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο και αναμένονται βροχοπτώσεις ενώ το ήδη διαβρωμένο έδαφος δεν μπορεί πλέον να συγκρατήσει τα νερά. Οι δεξαμενές έχουν επί του παρόντος μερικές δυνατότητες ακόμα για να συγκρατήσουν τις νέες ποσότητες νερού. Σε περίπτωση που επικρατήσουν τα παραπάνω φαινόμενα, νέο κύμα νερού θα αρχίσει να κατευθύνεται από το βουλγαρικό έδαφος στο ελληνικό από το απόγευμα της Κυριακής 6 Μάρτη. Το νέο κύμα υπολογίζεται ότι θα έχει ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη της 27ης Φλεβάρη (πρώτες πλημμύρες) που ήταν 800 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο! Ενόψει της κατάστασης η βουλγαρική πλευρά βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η ελληνική πλευρά κάνει έκκληση στη βουλγαρική να συγκρατήσει ποσότητες νερού ώστε να μην υπερβούν σε καμία περίπτωση τα 500 με 600 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Το ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων

Περιοδεία στην πληγείσα περιοχή πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Τάσο Βλισίδη. Ενώ είχε και συνάντηση με τον δήμαρχο του Δήμου Ορφέα Βαγγέλη Πουλιλιό, στην έδρα του Δήμου στα Λάβαρα. «Ολα αυτά που κάνουμε δεν ανακουφίζουν τα Λάβαρα. Ενα μήνα θα κάνουν να φύγουν τα νερά, με την προϋπόθεση ότι σήμερα θα σταματήσουν να διοχετεύονται άλλες ποσότητες νερού στον Εβρο. Και αυτό αποκλείεται», σημείωσε ο δήμαρχος. Και πρόσθεσε: «Αυτός ο κάμπος εδώ δεν πρόκειται να σπαρθεί. Οι αγρότες χρειαζόμαστε 40 χιλιάδες δρχ./στρέμμα μόνο για να καλύψουμε τα έξοδα που κάναμε για να ετοιμάσουμε τα χωράφια. Ζητάμε λοιπόν από την Πολιτεία όχι το ποσό των 200 χιλιάδων δραχμών, όπως συνηθίζουν να κάνουν, αλλά να αποζημιωθούμε άμεσα για ό,τι έχει πάθει ζημιά (πραγματικές ζημιές). Και φυσικά θα πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα υποδομής και αξιοποίησης των υδάτων με διακρατική συνεργασία».

Ο Τ. Βλισίδης κατήγγειλε τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που χρόνια τώρα εξαγγέλλουν αντιπλημμυρικά έργα και τίποτα δεν έχουν υλοποιήσει. Δήλωσε πως το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα για άμεση και πλήρη αποζημίωση. Και κάλεσε τη δημοτική αρχή μαζί με τους δημότες αγωνιστικά να διεκδικήσουν μία σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη υδατική, αναπτυξιακή πολιτική αξιοποίησης των υδάτινων πόρων με υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής και τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων με Περιφερειακή και Νομαρχιακή δομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ