ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αποστολή εξετελέσθη
  • Ξεκάθαρο «όχι» στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου και στην αλλαγή συνόρων από την ηγεσία της Σερβίας - Μαυροβουνίου
  • Απέφυγε να ταχθεί κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου ο Κ. Καραμανλής

Στην άσκηση πιέσεων, κυρίως προς την πλευρά των Σέρβων, για «προσαρμογή» και «ενεργό συμμετοχή» στο «τελικό καθεστώς» που ετοιμάζουν ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή, εξαντλήθηκε η βαλκανική περιοδεία του Κ. Καραμανλή.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν σαφώς προδιαγεγραμμένο, από τη στιγμή που ο Ελληνας πρωθυπουργός κινούνταν ως ενδιάμεσος «εντός του πλαισίου», που έχουν χαράξει τα αφεντικά της νέας τάξης. Σε όλες τις δηλώσεις που έκανε καθ' όλη τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε στο Ζάγκρεμπ, στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο Κ. Καραμανλής δεν τάχθηκε ούτε μία φορά, έστω και σε επίπεδο διακηρύξεων, κατά της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια και γενικότερα, ενώ ταυτόχρονα δεν αποδοκίμασε σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου.

Οι θέσεις του αυτές τον έφεραν αντιμέτωπο με τις θέσεις που εξέφρασε η ηγεσία της Σερβίας - Μαυροβουνίου, υπογραμμίζοντας μ' αυτό τον τρόπο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι παράγοντας επιβολής των νεοταξικών σχεδίων στην περιοχή και «μέρος του προβλήματος» των Βαλκανίων.

Μετά τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπ. Ντάντιτς, και ο πρωθυπουργός της Β. Κοστούνιτσα ξεκαθάρισε χτες στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι τάσσεται κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, δείχνοντας ταυτόχρονα ότι η σερβική ηγεσία έχει διαμορφώσει μια ενιαία θέση, ενόψει της διευθέτησης του τελικού καθεστώτος. «Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για ανεξαρτησία ούτε για αλλαγή συνόρων», τόνισε ο Κοστούνιτσα στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή και πρόσθεσε: «Θέλουμε την υψηλότερη δυνατή αυτονομία (σ.σ. του Κοσσόβου) στο πλαίσιο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σερβίας - Μαυροβουνίου Σβ. Μάροβιτς επέκρινε την ηγεσία του Μαυροβουνίου, γιατί δυναμιτίζει τη συμφωνία του 2003 και παρέπεμψε στα δημοψηφίσματα που προβλέπουν για το 2006. «Η συμφωνία του 2003, που τώρα ακυρώνει το Μαυροβούνιο, θα πρέπει να περάσει δημοκρατικά από την κρίση των πολιτών», δήλωσε ο Σβ. Μάροβιτς, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η Σερβία - Μαυροβούνιο θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και «δε θα υπάρξει πρόβλημα με την ΕΕ».

Το μήνυμα του Κ. Καραμανλή προς τη σερβική ηγεσία ήταν «μπείτε στο παιχνίδι», «διεκδικήστε ρόλο», εννοείται στο πλαίσιο της νεοταξικής χάραξης του νέου χάρτη των Βαλκανίων.

Συνοψίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για το Κόσσοβο, σε δηλώσεις που έκανε στο Βελιγράδι μετά τη συνάντησή του με τον Σβ. Μάροβιτς, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι «στο στάδιο αυτό θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων που θέτει η διεθνής κοινότητα», επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι η πορεία εκπλήρωσης αυτών των προϋποθέσεων δεν είναι ικανοποιητική.

Τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων ασφάλειας για τους Σέρβους που ζουν στο Κόσσοβο και τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για την επιστροφή των χιλιάδων Σέρβων προσφύγων και εκτοπισμένων, επισημαίνοντας ότι «τα γεγονότα του περσινού Μαρτίου αποτελούν μελανό σημείο». Σε καμία περίπτωση όμως δεν τάχθηκε κατά της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου. Αντίθετα, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή πριν το 1999, να πάψει δηλαδή το Κοσσυφοπέδιο να είναι επαρχία της Σερβίας - Μαυροβουνίου. Γενικότερα, ζήτησε τη «συμμετοχή του Βελιγραδίου στις διεργασίες και τις εξελίξεις που θα συμβάλουν στη σταθερότητα», επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας - Μαυροβουνίου. «Το κοινό κράτος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου πρέπει δικαιωματικά να βρει τη θέση του στην ΕΕ», είπε.

Πρωταγωνιστές με επεμβάσεις

Ιδιαίτερα περήφανος δήλωσε ο Κ. Καραμανλής για την παρουσία του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στο Κόσσοβο. Μιλώντας στους 600 περίπου Ελληνες στρατιώτες του Ουρόσεβατς εξήρε την αποστολή τους, σημειώνοντας ότι «συμβάλλετε στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας σ' αυτή την ευαίσθητη γωνιά των Βαλκανίων» και ακόμα «αναδεικνύετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο λέγοντας ότι «η Ελλάδα καταγράφει σήμερα την παρουσία της τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη»!

Με τον Ι. Ρουγκόβα

Τη θέση του για ανεξάρτητο Κόσσοβο επανέλαβε ο πρόεδρος του «Διεθνούς Προτεκτοράτου» Ιμπραήμ Ρουγκόβα, υποστηρίζοντας ότι ένα ανεξάρτητο Κόσσοβο είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος για την ανεξαρτητοποίηση, αδιαφορώντας ουσιαστικά για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση του Κ. Καραμανλή και του Ιμπραήμ Ρουγκόβα συμμετείχε και ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος ήταν οπλαρχηγός του Ουτσεκά και πρωτοστάτησε στη σφαγή αμάχων Σέρβων. Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση για το Κόσσοβο, την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική του, υποσχόμενος τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων όταν βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή.

ΕΕΔΥΕ
Συμμέτοχος στα σχέδια της Νέας Τάξης η κυβέρνηση

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Αναφορικά με την περιοδεία του Ελληνα πρωθυπουργού στα Βαλκάνια η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει:

«Το ρόλο του μεσολαβητή, ρυθμιστή της Ελλάδας στα Βαλκάνια, σε πλήρη αρμονία με τις επιταγές των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ, επιβεβαιώνει με την επίσκεψή του στις Βαλκανικές χώρες ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κων. Καραμανλής. Εχοντας προ πολλού απεμπολήσει τη θέση του για μη αλλαγή συνόρων στην περιοχή, ο κ. Καραμανλής προσπαθεί να προσαρμόσει την παρέμβασή του στα "δεδομένα", που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με το διαμελισμό και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να υποδουλώσουν τους λαούς των Βαλκανίων και να εντάξουν τα νέα κράτη -προτεκτοράτα στις Ευρωατλαντικές δομές (ΗΠΑ -ΝΑΤΟ) της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Επίσης, στα πλαίσια του "Συμφώνου Σταθερότητας" που προωθούν οι ιμπεριαλιστές στην περιοχή, ανοίγει ο δρόμος για τους Ελληνες βιομηχάνους και τραπεζίτες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δραστηριοποιηθούν στα Βαλκάνια και να "μοιράσουν" τους κόπους των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας αυτούς που μέχρι χτες αιματοκύλησαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Η επίσκεψη αυτή αποδεικνύει, για μια άλλη φορά, ότι η ελληνική κυβέρνηση νομιμοποιεί την ιμπεριαλιστική επέμβαση και λειτουργεί ως συμμέτοχος και εκτελεστής των σχεδίων της Νέας Τάξης που μόνο δεινά έφεραν στους λαούς των Βαλκανίων. Ο ελληνικός λαός έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του σ' αυτή την πολιτική που μόνο όξυνση μπορεί να δημιουργήσει με απρόβλεπτες συνέπειες μεταξύ των γειτονικών λαών αλλά και στη χώρα μας.

Η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων θα αποκατασταθούν όχι με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά μόνο όταν απομακρυνθούν οι δυνάμεις κατοχής (ΝΑΤΟ) από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ιδιαίτερα από το Κοσσυφοπέδιο και πάψει ο παραπέρα διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας - και αφεθούν μόνοι τους οι λαοί να χαράξουν το μέλλον τους.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει τους Ελληνες στρατιώτες από το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Επίσης, καλεί τις μαζικές οργανώσεις να καταδικάσουν την επικίνδυνη αυτή πολιτική και να συμπαρασταθούν στους λαούς της περιοχής συμμετέχοντας στο μεγάλο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 18 Μάρτη, στις 7μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και με πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία».

Χ. ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Κρατάει καθυστέρηση» στο αίτημα για ανεξαρτησία...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μάλλον «καθυστέρηση» επέλεξε να κρατήσει χτες ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, στο (γνωστό...) «αίτημα» του Μαυροβουνίου πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς για ανεξαρτησία του ετέρου μέλους της Ενωσης με τη Σερβία...

«Η συμφωνία για τη σύσταση της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου είναι το μόνο που έχουμε στο τραπέζι και αυτό πρέπει να το ...σεβαστούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σολάνα, που παρεμπιπτόντως είναι και ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας μετάλλαξης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στο κρατικό «ενωσιακό» υβρίδιο μεταξύ Ποντγκόριτσα - Βελιγραδίου...

Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, πάντως, δεν το έβαλε κάτω, υπεραμυνόμενος του αιτήματος για ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου με πρόσχημα (τι άλλο;) πως η Ποντγκόριτσα «έχει περισσότερα εφόδια», να πάρει το πράσινο φως σαν υποψήφια προς ένταξη «χώρα» στην ΕΕ απ' ό,τι το Βελιγράδι που «αμελεί τα καθήκοντά του» όσον αφορά στη σύλληψη και παράδοση του ε.α. Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία! Ο Σολάνα, σ' αυτό το σημείο, φρόντισε να επαινέσει τις τελευταίες προσπάθειες της σερβικής ηγεσίας, με αποτέλεσμα την «εκούσια παράδοση» Σέρβων πρώην ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων στο ΔΠΔ της Χάγης, «αποδυναμώνοντας» έτσι το έτερο «άλλοθι» του Τζουκάνοβιτς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ