ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκρυθμη κατάσταση λόγω «μετασχηματισμού»

Εκρηκτικά προβλήματα, με θύματα τους νοσηλευόμενους στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΠΝΑ), δημιουργεί η ζέση για τη διάλυση του νοσοκομείου και τη μεταφορά των κλινικών του σε άλλα νοσοκομεία, στο όνομα της λεγόμενης «αποασυλοποίησης» των ασθενών, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχει βρεθεί και καμία λύση για τη μεταφορά των ασθενών.

Στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» - που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ - προβλέπεται το κλείσιμο του ΠΝΑ και τεσσάρων ακόμα ψυχιατρείων της χώρας έως το 2010. Η επίσπευση της διάλυσης προωθείται παρά το ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δομές (ξενώνας για εφήβους με αυτισμό, οικοτροφείο αποασυλοποίησης χρονίων ασθενών κ.ά.) που υποτίθεται πως θα αντικαθιστούσαν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου με την τεράστια εμπειρία στη φροντίδα των παιδιών και εφήβων με ψυχονοητικά προβλήματα.

Στα πλαίσια αυτά, το τελευταίο διάστημα επιχειρήθηκε το κλείσιμο της Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών (ΜΕΠ) με αποτέλεσμα διεγερτικοί ασθενείς να νοσηλεύονται ακόμα και στα σαλόνια των διαδρόμων των κλινικών. Τα προβλήματα που έχουν προκύψει καταγράφει η αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γ΄ Κλινικής Π. Παπανικολάου, με επιστολή της προς τη Διοικήτρια του ΠΝΑ και κοινοποιεί προς τη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, το Επιστημονικό Συμβούλιο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την ΕΙΝΑΠ και την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία. Η Π. Παπανικολάου υπογραμμίζει ότι στα πλαίσια της αποασυλοποίησης - μετασχηματισμού του ΠΝΑ, υπάρχει σοβαρή κρίση, «με επιπτώσεις σοβαρές στους νοσηλευόμενους, παιδιά και ενήλικες του ΠΝΑ, στους νοσηλευτές, στην παιδεία των ειδικευόμενων Παιδοψυχιάτρων και κατ' επέκταση σε όλη των ομάδα εργαζομένων στο ΠΝΑ». «Αυτή η διαδικασία αποασυλοποίησης, μετασχηματισμός στο ΠΝΑ, αγνόησε παντελώς την ανθρώπινη υπόσταση - υποκείμενο, τον άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα, ενώ ο στόχος είναι ο εξανθρωπισμός. Οι σχεδιασμοί επί χάρτου έχουν βαρύνουσα αξία, όταν υλοποιούνται σε θερμοκρασία όπου επιζεί το ανθρώπινο ον», τονίζει χαρακτηριστικά. Και αναφέρει ότι το ΠΝΑ αδυνατεί να αναλάβει επί χρόνια το σοβαρό έλλειμμα που υπάρχει στις δομές φροντίδας παιδιού και οικογένειας. «Υπάρχει κίνδυνος - επισημαίνει - και η ευθύνη είναι των υπουργείων».

Επίσης, 12 ειδικευόμενοι γιατροί, με επιστολή τους προς την Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας Α. Ρούσσου αναφέρονται στα εντονότατα προβλήματα: «Με την εισαγωγή, αναφέρουν, και παρουσία εφήβων με σοβαρή παραβατικότητα (που καταλήγουν στο νοσοκομείο μας λόγω έλλειψης κατάλληλων δομών) καθιστούν την κατάσταση έκρυθμη και επικίνδυνη. Η κλήση της αστυνομίας για ρύθμιση θεμάτων που προκύπτουν απ' τους νοσηλευόμενους είναι ενδεικτική της αποδιοργάνωσης που επικρατεί».


ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Νέα σελίδα στην πολύχρονη δράση του

Μια νέα σελίδα στη δράση του άνοιξε το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), μετά από 25 χρόνια συνεχούς και συνεπούς αγωνιστικής δραστηριότητας στο μέτωπο της Πρωτοβάθμιας Πρόληψης και ευαισθητοποίησης ενάντια στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Η συνεχής προσπάθεια του φορέα τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών έφερε καρπούς.

«Η δημιουργία παραρτημάτων του φορέα μας στην Αθήνα και σε άλλους δήμους, σε Πειραιά και Πέραμα, στη Θεσσαλία (Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα), Κρήτη (Χανιά), Ηπειρο (Αρτα και Κέρκυρα) και στην Πελοπόννησο (Πάτρα), αλλά και η ύπαρξη επιτροπών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία παραρτήματος σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, διεύρυναν τον ορίζοντα της δράσης μας, αλλά απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι η εξάπλωση του προβλήματος των ναρκωτικών δημιουργεί αυξημένα επίπεδα ανησυχίας, αλλά και αγωνιστική διάθεση σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΣΥΝ.

Κορύφωση αυτής της διαδικασίας υπήρξε η αλλαγή του καταστατικού του ΕΣΥΝ και η συγκρότησή του σε φορέα πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και η διοργάνωση της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης στις 12 Δεκέμβρη και της εκλογής της νέας διοίκησης του φορέα. Από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΕΣΥΝ ομόφωνα αποφασίστηκαν οι στόχοι πάλης του φορέα και ένα μαχητικό διεκδικητικό πλαίσιο. Οι στόχοι πάλης του ΕΣΥΝ είναι: Οχι σε όλα τα ναρκωτικά και την αποποινικοποίηση του χασίς, όχι στα προγράμματα υποκατάστασης που συντηρούν και δε θεραπεύουν και στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης. Παράλληλα, το ΕΣΥΝ διεκδικεί αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για κοινωνική πολιτική και εφαρμογή Πανελλαδικού Αντιναρκωτικού Σχεδίου Δράσης, θέσπιση προγράμματος για την εφαρμογή πρωτογενούς πρόληψης, δημιουργία θεραπευτικών κοινοτήτων «στεγνών» προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ