ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάρτη 2005
Σελ. /40

Εντελώς... Γιωργάκης

Το εκκλησιαστικό ιερατείο και η ιστορία του (4)

Η ηγεσία της Εκκλησίας υπήρξε σταθερός βραχίονας επιβολής της αντιδραστικής πολιτικής του μετεμφυλιακού κράτους. Το επιστέγασμα της κοσμικής «μαυρίλας» που εκπροσωπούσε ήταν η στάση της κατά την περίοδο της χούντας.

*

Παράλληλα με το επίσημο ιερατείο, καθοριστικός για την εμπέδωση του σκοταδιστικού κηρύγματος στη δημόσια ζωή ήταν ο ρόλος που έπαιξαν τα διάφορα παραθρησκευτικά σωματεία. Το κυριότερο από αυτά, η «Ζωή», ιδρύθηκε το 1907 και επιφανές της στέλεχος υπήρξε ο Ιερώνυμος, ο πρωθιερέας της Φρειδερίκης και κατοπινά ο εκλεκτός της χούντας των συνταγματαρχών στη θέση του Αρχιεπισκόπου.

*

Το θεάρεστο έργο της «Ζωής», σε συνεργασία πάντα με τη Φρειδερίκη, ήταν να ηγηθεί στο «πνευματικό μέρος του αντικομμουνιστικού αγώνος». Για το σκοπό αυτό, το μοναρχοφασιστικό κράτος τής διαθέτει ένα πλατύ δίκτυο οργανώσεων και μηχανισμών. Σε αντάλλαγμα «των υπηρεσιών προς το έθνος» που προσφέρουν οι διάφορες χριστιανοφασιστικές οργανώσεις, το κράτος τούς παρέχει κάθε είδους διευκολύνσεις. Είναι ενδεικτικό: Εκείνη την εποχή μόνο τρεις οργανισμοί είχαν απαλλαγεί από το χαρτόσημο: Τα ανάκτορα, η πρεσβεία των ΗΠΑ και η «Ζωή»...

Ας σημειωθεί ότι η «Ζωή» είχε στις τάξεις της τις ΧΜΟ, τις «Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες», στους στρατώνες των οποίων οι πνευματικοί καθοδηγητές των στρατωνιζομένων τους εξόπλιζαν με στόχο τον «αγώνα της χριστιανικής Ελλάδας κατά του άθεου κομμουνισμού».

*

Ο ρόλος αυτών των σωματείων αντανακλάται περίφημα στην πολιτική διαδρομή των ατόμων που απάρτιζαν τα υψηλά τους κλιμάκια.

Το «βαρύ πυροβολικό» της «Ζωής» ήταν οι πανεπιστημιακοί Τσιριντάνης και Ράμμος, ο ψυχίατρος Ασπιώτης, ο οικονομολόγος Μερτικόπουλος, οι αρχιμανδρίτες Ξένος και Παρασκευόπουλος, και οι θεολόγοι Παυλίδης και Μουρατίδης.

Εχουμε και λέμε λοιπόν:

  • Οι Τσιριντάνης και Μερτικόπουλος θα διοριστούν αργότερα μέλη υπηρεσιακών κυβερνήσεων, ενώ ο Τσιριντάνης, ειδικότερα, ήταν υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Δόβα, που έκανε τις εκλογές βίας και νοθείας, το '61.
  • Οι Παρασκευόπουλος και Ξένος θα ενθρονιστούν μητροπολίτες από τον Αρχιεπίσκοπο της χούντας Ιερώνυμο. Ο Παρασκευόπουλος είναι αυτός που ως μητροπολίτης Θεσσαλονίκης «θα αφήσει εποχή», με την περίφημη προσφώνησή του στη Δέσποινα Παπαδοπούλου, τη γυναίκα του δικτάτορα, που την παρομοίαζε με την Παναγία. Ο Ξένος, δε, θα γίνει αργότερα μητροπολίτης Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Οσο για τον Μουρατίδη, υπήρξε ο «ιδεολογικός καθοδηγητής» των τριών Κύπριων μητροπολιτών, στην προσπάθειά τους να εκθρονίσουν τον Μακάριο το 1972.

*

Κάπως έτσι φτάσαμε στη χούντα, όταν δηλαδή «ο Αρχιεπίσκοπος ήταν τότε απορροφημένος στις μελέτες του», όπως δήλωσε για τον κ. Χριστόδουλο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου (4/3/2001).

Εντούτοις, κάθε άλλο παρά «απασχολημένο» με το ...διάβασμα ήταν το ιερατείο την επταετία. Γνώριζε πολύ καλά και από πρώτο χέρι τη βαρβαρότητα της δικτατορίας. Το ομολογεί, άλλωστε, ο ίδιος ο Ιερώνυμος, ο αρχιεπίσκοπος της χούντας, ο οποίος στα απομνημονεύματά του κάνει λόγο για τις αναφορές που έφταναν στο γραφείο του για τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ - ΕΣΑ (αναφορές που προφανώς περνούσαν από τα χέρια τού τότε αρχιγραμματέα του και νυν αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου...).

*

Το τι έπραξε η ηγεσία της Εκκλησίας είναι γνωστό. Είναι χαμένος κόπος να αναζητήσει κανείς έστω και μια διαφοροποίηση από έστω και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Εκκλησίας εκείνης της περιόδου απέναντι στους συνταγματάρχες του «Ελλάς - Ελλήνων - Χριστιανών»...

*

Οσο για τα χρόνια της μεταπολίτευσης, όποιος θέλει να διαπιστώσει το βαθμό της «αποχουντοποίησης» του ιερατείου, δεν έχει παρά να ανατρέξει στις φυλλάδες των αμετανόητων της χούντας, όπως ο «Ελεύθερος Κόσμος», και θα διαπιστώσει ποιοι αρθρογραφούσαν εκεί ακόμα και μετά από το 1974...

(Συνεχίζεται)...

Η φωτογραφία είναι της 9ης Μάρτη 1995. Εκείνη την ημέρα τα ΜΑΤ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έδειραν τους συνταξιούχους έξω από το Μαξίμου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, κλέβοντας από τους συνταξιούχους το ΛΑΦΚΑ, φρόντισε να «τιμήσει» με το δικό της τρόπο την «επέτειο» των δέκα χρόνων από εκείνη την αθλιότητα.

28,7 εκατομμύρια δρχ κέρδη... την ημέρα!

Από τη μια μεριά έχουμε τους συνταξιούχους που τους κλέβουν το ΛΑΦΚΑ.

*

Εχουμε τα «περήφανα γηρατειά» του ΟΓΑ, που η κυβέρνηση τους έδωσε «αύξηση»... 0,4 ευρώ την ημέρα!

*

Εχουμε τους «προνομιούχους» του ΕΚΑΣ, που η κυβέρνηση τους έδωσε «αύξηση» από... 0,07 (!) έως 0,28 ευρώ την ημέρα!

***

Από την άλλη έχουμε τις 273 κερδοφόρες εταιρίες του Χρηματιστηρίου.

Δηλαδή, έχουμε μια χούφτα «εχόντων και κατεχόντων», μερικές εκατοντάδες οικογένειες, που:

*

Σύμφωνα με τα στοιχεία των παραπάνω εταιριών για τη χρήση του 2004 («Ημερησία» 1/3/2005, στοιχεία «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ») προκύπτει ότι μέσα σε ένα χρόνο αποκόμισαν κέρδη ύψους 8,4 δισ. ευρώ.

*

Αυτό σε απλά «ελληνικά» σημαίνει ότι:

*

Σε ένα και μόνο χρόνο, αυτές οι 273 εταιρίες, προσπορίστηκαν κέρδη ύψους 2,8 τρισεκατομμυρίων δραχμών (!), δηλαδή, κάθε μέρα του 2004, κάθε ένας από αυτούς τους μπουρζουάδες, που ελέγχουν κάθε μια από αυτές τις εταιρίες, κέρδιζε το ποσό των 28.746.048 δραχμών! Κάθε μέρα!

*

Επαναλαμβάνουμε: Κάθε μέρα (την ίδια αυτή μέρα που η «αύξηση» για το συνταξιούχο είναι κάτω από 1 ευρώ), ο «κύριος Τιτάν», ο «κύριος ΑΚΤΩΡ», ο «κύριος Ιντρακόμ», ο «κύριος Coca-Cola», o «κύριος Μότορ Οϊλ» κλπ, κερδίζουν κατά μέσο όρο 28,7 εκατομμύρια δραχμές, δηλαδή 84.300 ευρώ, ο καθένας τους! Την ημέρα!

*

Ξέρετε πόσοι συνταξιούχοι του ΟΓΑ πρέπει να προσθέσουν τις «αυξήσεις» τους για να μαζέψουν τα κέρδη (μιας μέρας) ενός από αυτούς τους μπουρζουάδες;

211.000 συνταξιούχοι!

*

Ναι! Τα κέρδη που αποκομίζει (σε μια και μόνο μέρα) κάθε ένας από αυτή τη χούφτα των καπιταλιστών, είναι ίσα με το άθροισμα των «αυξήσεων» που έδωσε η κυβέρνηση σε 211.000 συνταξιούχους του ΟΓΑ...

1193 Πεθαίνει ο σουλτάνος της Συρίας και της Αιγύπτου Σαλαντίν. Είχε νικήσει πολλές φορές τους Σταυροφόρους, από τους οποίους αφαίρεσε την Ιερουσαλήμ (1187). Το 1192 υπέγραψε ειρήνη με τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο της Αγγλίας.

1678 Γεννιέται ο Αντόνιο Βιβάλντι, Ιταλός συνθέτης, γνωστός για τις «τέσσερις εποχές» του και για πάνω από 230 κονσέρτα για βιολί και 120 για άλλα όργανα.

1801 Ο Τόμας Τζέφερσον (1743 - 1826) εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις 4 Ιούλη 1776 ήταν ο αντιπρόσωπος της Βιρτζίνια που διάβασε το κείμενο της Ανεξαρτησίας.

1877 Ο Τσαϊκόφσκι ανεβάζει στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας το περίφημο μπαλέτο «Η Λίμνη των Κύκνων».

1917 Πεθαίνει ο στρατηγός κόμης Φερδινάνδος φον Ζέπελιν, «εισηγητής» των περίφημων πηδαλιουχούμενων που φέρουν το όνομά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ