ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Εν αναμονή μερικής υποχώρησης των συριακών δυνάμεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Την υποχώρηση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο και τη συγκέντρωσή τους στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα κοντά στη μεθόριο με τη Συρία αναμένεται να αναγγείλει σήμερα στο Κοινοβούλιο ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ. Η πιθανότητα αυτή επιβεβαιώθηκε χτες από στελέχη της συριακής κυβέρνησης αλλά και από τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ που, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, συμπλήρωσε πως θα ανακοινωθεί σύντομα ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με τη διεκπεραίωση της συμφωνίας Ταΐφ «στο οποίο έχουν συμφωνήσει Σύροι και Λιβανέζοι». Ο δε Ρώσος υπουργός, είπε από την πλευρά του, πως «εξασφάλισε τη δέσμευση» της Δαμασκού για εφαρμογή της συμφωνίας Ταΐφ του 1989 και της (αμερικανόμπνευστης) απόφασης 1559 (Σεπτέμβρης 04) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Στη Βηρυτό, ο Λιβανέζος υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, Αμπντούλ Ραχίμ Μουράντ, δήλωνε πως η Συρία επιθυμεί να διατηρήσει κάποιες δυνάμεις της στη χώρα σε μακροπρόθεσμη βάση αφού η πλήρης απομάκρυνση των συριακών στρατευμάτων πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, όπως αναφέρει ρητώς και η συμφωνία Ταΐφ του 1989. Οπως είπε, «η συμφωνία Ταΐφ λέει πως οι δύο κυβερνήσεις θα συζητήσουν τον αριθμό των στρατευμάτων που απαιτείται να παραμείνουν και να ορίσουν τις περιοχές που θα πρέπει να σταθμεύσουν έως ότου διευθετηθεί το αραβο-ισραηλινό ζήτημα»...

Παράλληλα δινόταν στη δημοσιότητα η συνέντευξη του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ.Ου. Μπους, στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ποστ», όπου διαμήνυε στη Συρία πως «θα πρέπει να αποσύρει όλες τις δυνάμεις, στρατό και μυστικές υπηρεσίες» από το Λίβανο «ως το Μάη», οπότε θα διεξαχθούν οι γενικές εκλογές στη Βηρυτό. Και κατέληξε: «Δε νομίζω πως μπορείς να έχεις ελεύθερες εκλογές με τους Σύρους στρατιώτες εκεί...».

Επιπλέον, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ανακοίνωνε πως διαδραματίζονται «ανεπίσημες συνομιλίες» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανάπτυξη νέων κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Λίβανο ώστε να καλυφθεί το κενό που θα προκαλέσει η αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων... Οπως είπε: «Υπάρχουν ήδη μερικές ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο. Είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες ειρηνευτικές δυνάμεις ώστε να μη δημιουργηθεί σύγχυση ενόψει μίας σταδιακής, πλην ταχείας, αποχώρησης της Συρίας από το Λίβανο»...

Ανησυχητική η κατάσταση που διαμορφώνεται

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΚΚΕ και ΚΚ Λιβάνου
Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΚΚΕ και ΚΚ Λιβάνου
Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λιβάνου Χαλέντ Χαντάτα. Οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν σκέψεις και εκτιμήσεις για την κατάσταση στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Λίβανο, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι και την παραίτηση της κυβέρνησης του Λιβάνου. Επεσήμανε ως πολύ επικίνδυνες τις πιέσεις που ασκούνται κυρίως από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας για την εφαρμογή του αμερικανόπνευστου Ψηφίσματος 1559/04 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει την άμεση αποχώρηση του Συριακού στρατού και τον αφοπλισμό όλων των αντιστασιακών οργανώσεων του Λιβάνου και τη χρησιμοποίησή του ως προσχήματος για την άμεση ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου που μπορεί να φτάσει και στη στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστών.

Ο Λίβανος, όπως τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, επιλέγεται μετά την κατοχή του Ιράκ από τους Αμερικανούς ως το πεδίο για την εφαρμογή του σχεδίου της «Ευρύτερης Μέσης Ανατολής» που έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό από τις ΗΠΑ και υιοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνη του 2004. Με αυτό το σχεδιασμό ενισχύεται ο ρόλος και η θέση του Ισραήλ και στο στόχαστρο βρίσκονται τόσο ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού, για να αποκτήσει την ελευθερία του και το ανεξάρτητο κράτος του, όσο και η Συρία και το Ιράν που αντιδρούν.

Το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο με τον αγώνα των λαών της περιοχής κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και θεωρεί ότι το συγκεκριμένο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί ανεπίτρεπτη ανάμειξη στα εσωτερικά του Λιβάνου, όπως και ότι οι σχέσεις Λιβάνου - Συρίας μπορούν να ρυθμιστούν, με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών και ιδιαίτερα με όσα προβλέπει η συμφωνία Ταΐφ τον Σεπτέμβρη του 1989.

Από την πλευρά του, ο Χαλέντ Χαντάτα ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στο λαό του Λιβάνου και ενημέρωσε για τη σύνθετη κατάσταση που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στο Λίβανο και την επέμβαση που επιχειρείται στα εσωτερικά του με αφορμή το Ψήφισμα του ΟΗΕ. Η απαίτηση για εφαρμογή του, όπως επισήμανε, μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο εμφύλιο πόλεμο. Το ΚΚ Λιβάνου θεωρεί ότι η Συρία μπορεί να κάνει βήματα εκτόνωσης της κατάστασης, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία Ταΐφ και ο Λίβανος μπορεί να διατηρήσει την ενότητά του με τη δημιουργία ενός συμβουλίου εθνικής συνεννόησης και μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα ψηφίσει νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα καθιερώνει την απλή αναλογική και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές και στην ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων συνεργασίας, φιλίας και αλληλεγγύης των δύο κομμάτων ο Χαλέντ Χαντάτα απηύθυνε πρόσκληση επίσκεψης στο Λίβανο αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, η οποία έγινε αποδεκτή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι διώξεις του Τύπου συνεχίζονται

ΑΓΚΥΡΑ.- Η υπόθεση της καταδίκης του σκιτσογράφου Μούσα Καρτ της εφημερίδας Τζουμχουριέτ στην καταβολή προστίμου 3.500 ευρώ για ένα σκίτσο που απεικόνιζε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ο οποίος στο παρελθόν αυτοπαρουσιαζόταν ως υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, καθώς είχε καταδικαστεί για «πρόκληση θρησκευτικού μίσους» και είχε, μάλιστα, εκτίσει ποινή - ως... γάτο μπλεγμένο σε ισλαμιστικά δίχτυα, αποτελεί την τελευταία μιας μακράς σειράς διώξεων που καταδεικνύουν πόσο διάτρητη, αν όχι ψευδεπίγραφη, είναι η λεγόμενη διαδικασία των λεγόμενων θεσμικών «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», ελέω προβλεπόμενης ένταξης στην ΕΕ.

Η υπόθεση της πρωθυπουργικής μήνυσης για το σκίτσο είναι ίσως η λιγότερο σοβαρή από πολιτικής άποψης - ωστόσο, εκκρεμοδικούν οι υποθέσεις άλλων τουλάχιστον 60 εκδοτών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, ενώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές ανάμεσα στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους. Καθυστερημένη «έκπληξη» εξέφραζαν αρκετά ΜΜΕ, που επικαλούνταν την... έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να περιορίζει τις ελευθερίες του λόγου και του Τύπου» αλλά η Ουάσινγκτον δε διαθέτει την έξωθεν «καλή μαρτυρία». Αλλωστε, ο λόγος που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγείρει το θέμα, δεν είναι ότι την... έπιασε κανένας πόνος για τη διωκόμενη τουρκική Αριστερά, αλλά το να διατηρήσει το κουρδικό «ζεστό» για πάσα χρήση...

Σε άλλες ειδήσεις από την Τουρκία χτες:

  • Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν χτες σε μάχη στην Γκαμπάρ και κατασχέθηκαν όπλα, ανακοίνωσε το κυβερνείο του Σιρνάκ.
  • Νεκροί βρέθηκαν δύο πιλότοι ενός F-16D της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που είχε συντριβεί σε εκπαιδευτική πτήση το βράδυ της Πέμπτης.
  • Σε 12 αυξήθηκαν οι νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ στην Τουρκία, μεταδίδει το Ανατολή, επικαλούμενο στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Υγείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ