Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι διώξεις του Τύπου συνεχίζονται

ΑΓΚΥΡΑ.- Η υπόθεση της καταδίκης του σκιτσογράφου Μούσα Καρτ της εφημερίδας Τζουμχουριέτ στην καταβολή προστίμου 3.500 ευρώ για ένα σκίτσο που απεικόνιζε τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - ο οποίος στο παρελθόν αυτοπαρουσιαζόταν ως υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου, καθώς είχε καταδικαστεί για «πρόκληση θρησκευτικού μίσους» και είχε, μάλιστα, εκτίσει ποινή - ως... γάτο μπλεγμένο σε ισλαμιστικά δίχτυα, αποτελεί την τελευταία μιας μακράς σειράς διώξεων που καταδεικνύουν πόσο διάτρητη, αν όχι ψευδεπίγραφη, είναι η λεγόμενη διαδικασία των λεγόμενων θεσμικών «δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», ελέω προβλεπόμενης ένταξης στην ΕΕ.

Η υπόθεση της πρωθυπουργικής μήνυσης για το σκίτσο είναι ίσως η λιγότερο σοβαρή από πολιτικής άποψης - ωστόσο, εκκρεμοδικούν οι υποθέσεις άλλων τουλάχιστον 60 εκδοτών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, ενώ εκατοντάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές ανάμεσα στους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους. Καθυστερημένη «έκπληξη» εξέφραζαν αρκετά ΜΜΕ, που επικαλούνταν την... έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει να περιορίζει τις ελευθερίες του λόγου και του Τύπου» αλλά η Ουάσινγκτον δε διαθέτει την έξωθεν «καλή μαρτυρία». Αλλωστε, ο λόγος που η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγείρει το θέμα, δεν είναι ότι την... έπιασε κανένας πόνος για τη διωκόμενη τουρκική Αριστερά, αλλά το να διατηρήσει το κουρδικό «ζεστό» για πάσα χρήση...

Σε άλλες ειδήσεις από την Τουρκία χτες:

  • Δύο Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν χτες σε μάχη στην Γκαμπάρ και κατασχέθηκαν όπλα, ανακοίνωσε το κυβερνείο του Σιρνάκ.
  • Νεκροί βρέθηκαν δύο πιλότοι ενός F-16D της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που είχε συντριβεί σε εκπαιδευτική πτήση το βράδυ της Πέμπτης.
  • Σε 12 αυξήθηκαν οι νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ στην Τουρκία, μεταδίδει το Ανατολή, επικαλούμενο στοιχεία του τουρκικού υπουργείου Υγείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ