Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δίχως τέλος τα παζάρια αλλά και οι επιθέσεις

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μπορεί Κούρδοι και Σιίτες να κατέληξαν σε συμφωνία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, όσον αφορά στην κυβέρνηση που θα συσταθεί βάσει των αποτελεσμάτων των «εκλογών», ωστόσο ομαλοποίηση δε δύναται να υπάρξει και δεν πρόκειται να υπάρξει υπό κατοχή.

Οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών συνεχίζονται. Στην πόλη Σαμάρα σκοτώθηκε ένας Ιρακινός από βόμβα που ήταν τοποθετημένη στην άκρη ενός δρόμου και είχε προφανώς στόχο διερχόμενη αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα. Επίσης, σε άλλα σημεία της Σαμάρα βρέθηκαν από αστυνομικούς τα πτώματα δύο Ιρακινών που είχαν πυροβοληθεί.

Στην πόλη Χαντίτα, η οποία βρίσκεται 350 χλμ δυτικά της Βαγδάτης, τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών μεταξύ ανταρτών και αμερικανικών δυνάμεων. Στην πόλη Μπακούμπα, άλλος ένας Ιρακινός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Εξάλλου, ένας συνταγματάρχης της αστυνομίας απήχθη στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Μπαϊτζί και Μοσούλη. Τέλος, οι επιθέσεις και κατά βρετανικών στρατιωτικών οχημάτων, στη Βασόρα, συνεχίστηκαν χτες για τρίτη ημέρα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ιρακινή εφημερίδα «al-Sharq al-Awsat», οι κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις σχεδιάζουν να οικοδομήσουν νέα φυλακή στο Ιράκ, τη μεγαλύτερη της χώρας κοντά στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην περιοχή της Νασιρίγια και θα μεταφερθούν κρατούμενοι από «τη Νασιρίγια, τη Βασόρα, Αμάρα και Σαμάουα».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο προσωρινός πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι δήλωσε χτες ότι παραμένει στην κούρσα για να αναλάβει επικεφαλής τη νέας ιρακινής κυβέρνησης, διαψεύδοντας τις φήμες εκτιμήσεις του Αχμεντ Τσαλαμπί περί απόσυρσης από την κούρσα για την πρωθυπουργία.

Ο Αλάουι πάντως ελάχιστες ελπίδες έχει έναντι του Ιμπραΐμ Αλ Τζαφάρι που έχει ήδη λάβει το χρίσμα εκ μέρους της Σιιτικής Συμμαχίας. Η υποψηφιότητα Τζαφάρι ενισχύθηκε και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ότι οι διαφορές παραμερίστηκαν - δηλαδή τα παζάρια - και έχει ανοιχτεί πια ο δρόμος για συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράκ «να έχει τον πρώτο Κούρδο Πρόεδρο και τον πρώτη ισλαμιστή πρωθυπουργό». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σουλεϊμανίγια, ο Ταλαμπανί διευκρίνισε ότι οι Κούρδοι απέσυραν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων το αίτημα της ενσωμάτωσης και του Κιρκούκ στο «Κουρδιστάν» ενώ από την πλευρά του ο Αλ Τζαφάρι, εκ μέρους της Σιιτικής Συμμαχίας, απέσυρε την απαίτηση για την απεμπόληση του άρθρου του προσωρινού Συντάγματος που δίνει το δικαίωμα σε οποιεσδήποτε 3 διοικητικές επαρχίες εκ του συνόλου των 18 να ασκήσουν βέτο για το νέο Σύνταγμα. Πάντως, τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό και τα παζάρια συνεχίζονται. Οσον αφορά τους Κούρδους, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμύνης, Βετζντί Γκονούλ, στο πρακτορείο «Ανατολία», όπου αναφέρει ότι οι 1.357 Τούρκοι στρατιώτες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Ιράκ, βρίσκονται «ως διαθέσιμοι» υπό αμερικανική διοίκηση στις περιοχές του Κιρκούκ, της Μοσούλης και του Αλ Ταφάρ.

Τέλος, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προσέφερε στο ιρακινό πρέσβη στη Μόσχα και την αρωγή της Ρωσίας στην επαγγελματική εκπαίδευση των Ιρακινών Σωμάτων Ασφαλείας με αντάλλαγμα φυσικά ...την εξασφάλιση της επιστροφής, και των συνθηκών που θα την επιτρέψουν, της επέκτασης της ρωσικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ