Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Αυτοκτονία» πρώην υπουργού

ΚΙΕΒΟ.--

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Γιούρι Κραβτσένκο βρέθηκε χτες νεκρός στη ντάτσα του στην περιοχή Κόντσα - Ζάσπα έξω από την πρωτεύουσα, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ. Ο Κραβτσένκο είναι ο αξιωματούχος που είχε «φωτογραφηθεί» από Ουκρανούς εισαγγελείς ως ο άνθρωπος που φέρεται να έδωσε τη «διαταγή εκτέλεσης» του δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκάτζε της Ουκρένσκαγια Πράβντα, που βρέθηκε αποκεφαλισμένος το 2000, και είχε κλητευθεί να καταθέσει. Η επίσημη εκδοχή των αρχών είναι ότι ο πρώην υπουργός «αυτοκτόνησε», με μια σφαίρα στο κεφάλι, ωστόσο το γεγονός ότι ο Κραβτσένκο βρισκόταν υπό κρατική παρακολούθηση από το Δεκέμβρη δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά σχετικά με την υπόθεση.

Σε μια εξαιρετικά κυνική και «εύκολη» δήλωση προέβη μετά το άγγελμα της δήλωσης περί «αυτοκτονίας» του Κραβτσένκο ο «εκλεγμένος» Πρόεδρος Βίκτορ Γιουστσένκο στο Κίεβο, λέγοντας πως ορισμένοι άνθρωποι «καταδικάζονται μόνοι τους», και δεν αναμένουν τη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση Γκονγκάτζε στοιχειοθετείται βάσει των υποκλαπεισών -- με μαγνητόφωνο που είχε τοποθετηθεί σε ...καναπέ του προεδρικού μεγάρου από τον Μύκολα Μελνιτσένκο, πρώην σωματοφύλακα του Προέδρου Κούτσμα συνομιλιών που όλως «τυχαίως» σήμερα ζει στις ΗΠΑ -- συνομιλιών του πρώην Προέδρου με συμβούλους του. Μένει να φανεί, αν η νέα κυβέρνηση θα «αρκεστεί» στο κεφάλι του πρώην υπουργού Εσωτερικών ή αν θα καταδιώξει και τον ίδιο τον Κούτσμα. Το γεγονός είναι ότι η μαρτυρία του Κραβτσένκο θα μπορούσε να ενοχοποιήσει τον πρώην Πρόεδρο.

  • Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ και ο Πολωνός ομόβαθμός του Ανταμ Ρότφελντ θα μεταβούν στο Κίεβο την 21η Μάρτη, για να «στηρίξουν τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων» στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι δύο από τη Βαρσοβία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ