Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ - ΗΠΑ
Τεχνητή «υστερία» για τις στρατιωτικές δαπάνες

ΠΕΚΙΝΟ.-- Αύξηση μεγαλύτερη του 12% στον αμυντικό της προϋπολογισμό προωθεί η κυβέρνηση της Κίνας, απόφαση που αναμένεται να εγκριθεί σε σχετικές εργασίες της Βουλής της χώρας που αρχίζουν το Σάββατο. Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συμπίπτει με τη συζήτηση για το λεγόμενο αντιαποσχιστικό νόμο, που αφορά την Ταϊβάν, μια de facto χώρα - προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στην περιοχή που όμως το Πεκίνο θεωρεί - και de jure αποτελεί, όπως επισήμως παραδέχεται, αλλά στην πράξη αμφισβητεί η Ουάσιγκτον - εξεγερμένη επαρχία της.

Οι διμερείς σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου αναμένεται, κατά αναλυτές, να «δοκιμαστούν». Το γεγονός είναι ότι οι τριμερείς σχέσεις διέπονται από αβυσσαλέες αντιφάσεις: Οι οικονομικές συναλλαγές Ταϊβάν - Κίνας βρίσκονται στο «καλύτερο» σημείο τους εδώ και χρόνια κι όμως ταυτόχρονα η «πολεμική» ρητορική όσον αφορά το αποσχιστικό συνεχίζεται. Ταυτόχρονα, οι γενικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας διέρχονται «περίοδο μέλιτος», αλλά στο θέμα της Ταϊβάν και του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων οι αντιθέσεις είναι εξόφθαλμες.

Ο εκπρόσωπος της Κινεζικής Βουλής Τζιανγκ Ενζού επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της αύξησης του αμυντικού προϋπολογισμού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, που σε αριθμούς θα φτάσει τα 247,7 δισ. γουάν ή τα 29,9 δισ. δολάρια. Η σύγκριση με τα 400 δισ. δολάρια, που είναι ο αντίστοιχος αμερικανικός στρατιωτικός προϋπολογισμός, δικαιώνει τον Ενζού, παρ' όλ' αυτά Αμερικανοί αξιωματούχοι και σινολόγοι «ανησυχούν» για την ανάδειξη της Κίνας σε αδιαμφισβήτητη περιφερειακή στρατιωτική υπερδύναμη. Φυσικά, το θέμα προκαλεί «υστερικές» αντιδράσεις σε εθνικιστικούς κύκλους στην Ταϊβάν.

Την Παρασκευή υπήρξε και η παραίτηση του Ζιανγκ Ζεμίν από το τελευταίο πόστο που διατηρούσε, αυτό του προέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ