Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ-ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους και την ανάκαμψη, η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι πάνω από τα 3/4 των πιστωτών της αποδέχτηκαν την προσφορά της να αλλάξουν τα κρατικά ομόλογα με νέα, χάνοντας τη μισή αξία της αρχικής επένδυσής τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της χώρας, Νέστορ Κίρσνερ, δήλωσε πως με την εξέλιξη αυτή αίρεται το μεγαλύτερο εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του που έφθασε το 2001 στα πρόθυρα της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ρομπέρτο Λαβάνγκα, είπε ότι τα ομόλογα που ανταλλάχτηκαν ξεπερνούν σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «ήταν πετυχημένη». Το 76% των επενδυτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα παλαιά με τα νέα ομόλογα. Οι επενδυτές που αρνήθηκαν να προχωρήσουν στην ανταλλαγή αναμένεται ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Η ανταλλαγή των ομολόγων μειώνει το χρέος της χώρας στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάντως όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση, η Αργεντινή εξακολουθεί να έχει χρέη που πλησιάζουν το 75% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα η κυβέρνηση θα πρέπει να συνάψει νέο δάνειο για την αποπληρωμή των χρεών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, ανακοίνωσε από την πρωτεύουσα της Ουρουγουάης, όπου βρέθηκε για την ορκωμοσία του προέδρου Ταμπαρέ Βάσκες, ότι εκτός από τη σειρά συμφωνιών διμερών και πολυμερών που υπογράφησαν, ήταν και η αγορά δημοσίων ομολόγων της Αργεντινής ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να στηριχτεί η οικονομία μίας από τις μεγαλύτερες χώρες του αμερικανικού ημισφαιρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ