Σάββατο 5 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Κινήσεις τακτικής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Κλάδο ελαίας» για λόγους τακτικής φυσικά, έτεινε ο Αμερικανός Πρόεδρος που άφησε κατά μέρος την πολεμική ρητορική έναντι του Ιράν και εμφανίστηκε πρόθυμος να συνδράμει την ευρωπαϊκή προσπάθεια ειρηνικής αποσόβησης της κρίσης με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να συνδράμει και στην πρόταση των Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας που εξετάζουν οικονομικά και εμπορικά κίνητρα προς την Τεχεράνη προκειμένου να εγκατάλειψη το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Είπα στους Ευρωπαίους φίλους που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις εκ μέρους του υπόλοιπου κόσμου, ότι επιθυμούμε να βοηθήσουμε ώστε να διασφαλιστεί πως η διαδικασία θα προχωρήσει προς τα μπροστά και εξετάζουμε τρόπους για να το πράξουμε» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις Μπους ήρθαν μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της οποίας ΗΠΑ και ΕΕ άσκησαν κριτική στο Ιράν για έλλειψη συνεργασίας και για την άρνηση να δοθεί στους επιθεωρητές πλήρης πρόσβαση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Διπλωμάτες δήλωσαν πως σε μία συνοπτική ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση, αναφέρεται ότι το Ιράν χρησιμοποιεί ενισχυμένα υλικά για την κατασκευή τούνελ με στόχο την προστασία πυρηνικών υλικών σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης. Η ΙΑΕΑ άσκησε δριμεία κριτική στο Ιράν για την έναρξη εργασιών στο τούνελ του Ισφαχάν δίχως να ενημερώσει σχετικά την υπηρεσία.

Οι υψηλόβαθμες επαφές μεταξύ ΕΕ και Τεχεράνης επαναλαμβάνονται την προσεχή βδομάδα στη Γενεύη.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ σε δηλώσεις από την Αυστραλία όπου βρίσκεται για επίσκεψη, διατηρεί υψηλούς τους τόνους και για την ακρίβεια πυροδοτεί την ένταση δηλώνοντας ότι το Ιράν ακολουθεί το παράδειγμα της ΛΔ Κορέας και «μπλοφάρει», ενώ κατά τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών θα έχει έτοιμα πυρηνικά όπλα έως το 2007, γεγονός που δεν αποτελεί μόνο άμεση απειλή για το Ισραήλ κατά τον Κατσάβ πάντα, αλλά αποτελεί μία από τις πλέον φονικές προκλήσεις της υφηλίου.

Τέλος, ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης» Γιαχία Ραχίμ Σαφάβι, σε δηλώσεις του προς την ιρανική εφημερίδα «Ya Lessarat», προειδοποίησε ότι εάν οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους εναντίον του Ιράν, τότε οι περίπου 190.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν «θα βρεθούν στο βεληνεκές μας»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ