ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΑΝ. ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Εντατική προετοιμασία της απεργίας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στη Στερεά - Εύβοια οι προετοιμασίες για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της Πανελλαδικής - Πανεργατικής 24ωρης απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων των ταξικών συνδικάτων στις 17 Μάρτη. Στις περιοδείες, συγκεντρώσεις, συσκέψεις και εξορμήσεις που άρχισαν την προηγούμενη βδομάδα - και συνεχίζονται - σε εργασιακούς χώρους και τόπους κατοικίας, το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, που καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργατοϋπαλλήλων, συναντάει μεγάλη αποδοχή.

Με αυτό το πλαίσιο κατεβαίνει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, του οποίου η διοίκηση έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Παράλληλα, σε σύσκεψη φορέων που έγινε με πρωτοβουλία του ΕΚ, ο Εμπορικός Σύλλογος «είδε» θετικά την έκφραση συμπαράστασης με 2ωρο κλείσιμο των καταστημάτων. Χτες, ο Γ. Γκελαούζος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΕΚ, μίλησε με εργαζόμενους στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, που αυτή την περίοδο δέχονται την επιθετικότητα της διοίκησης της Ενωσης που συρρικνώνει δραστηριότητες και προσωπικό και τους κάλεσε να συμμετέχουν όλοι στην απεργία και στη συγκέντρωση, στηρίζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που στάθηκε δίπλα τους πάντα.

Στην Εύβοια, έχει μπει σ' εφαρμογή το πρόγραμμα δράσης της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, το οποίο διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς, στις 12 το μεσημέρι. Αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία, έχουν πάρει μέχρι στιγμής τα Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ενωση Τεχνητών Οικοδόμων Χαλκίδας, των Εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕΚ και των Οικοδόμων Νότιας Εύβοιας. Σε περιοδεία που έγινε στο εργοστάσιο παραγωγής φαρμάκων «ΓΚΑΛΕΝΙΚΑ» στη Γλύφα Χαλκίδας, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ μίλησε σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

Σήμερα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ θα επισκεφθούν τη Χημική Βιομηχανία «ΙΝΤΕΡΚΕΜ» στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας και στις 10.30 π.μ. θα μιλήσουν σε συγκέντρωση των εργαζομένων, την Τετάρτη 9/3 στη «ΣΑΜΠΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» (Μηχανολογικές κατασκευές - Βιομηχανικές εγκαταστάσεις), την Πέμπτη 10/3, στη «ΒΙΟΜΕΚ» και «ΒΙΔΟΜΕΤ» στο Αλιβέρι και την Παρασκευή 11/3 στο εργοστάσιο παραγωγής λευκού κρέατος «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ». Παράλληλα, καθημερινές εξορμήσεις με την ανακοίνωση στο χέρι, γίνονται σε διάφορους εργασιακούς χώρους (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τράπεζες, εργοστάσια, στο Δήμο Χαλκίδας και στις δημόσιες υπηρεσίες).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στάσεις χτες και στις δύο βάρδιες

Μόνο τα διευθυντικά στελέχη πέρασαν χτες από την πύλη
Μόνο τα διευθυντικά στελέχη πέρασαν χτες από την πύλη
Νέα αγωνιστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια του Ταβουλάρη με στόχο το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών του, έδωσαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης συμμετέχοντας καθολικά και στη χτεσινή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας στην πρωινή και απογευματινή βάρδια. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν και χτες έξω από την πύλη του Ναυπηγείου κατά τη διάρκεια της πρωινής στάσης εργασίας δηλώνοντας αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς αλλά και απόσυρση των μέτρων της εργοδοσίας με τα οποία αξιώνει 7ήμερη εργασία και μείωση των αποδοχών με περικοπές ημιαργιών, διαλειμμάτων κ.ά. Μετά τη χτεσινή κινητοποίηση η διοίκηση του σωματείου θα συνεδριάσει την Πέμπτη και θα εξετάσει την πορεία του αγώνα και την πρόταση που θα καταθέσει στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων που θα ακολουθήσει. Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ θα καταθέσουν πρόταση για 24ωρη απεργία στις 17 του Μάρτη και συντονισμό του αγώνα τους με την υπόλοιπη εργατική τάξη. Μιλώντας στο «Ρ» Αντώνης Χοροζάνης, μέλος της διοίκησης του σωματείου και στέλεχος της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι ο αγώνας των εργαζομένων στα Ναυπηγεία πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να συντονιστεί με αυτόν της υπόλοιπης εργατικής τάξης ώστε συσπειρωμένοι σε ενιαίο μέτωπο να αντιμετωπίσουν τη γενικευμένη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου με σκοπό να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις.

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»
Εκβιάζει με απολύσεις η εργοδοσία

Τις ευθύνες της πλειοψηφίας στο ΔΣ του Σωματείου και του ΕΚ Πρέβεζας υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 17ης Μάρτη

Σε επίσχεση εργασίας προχωράνε από σήμερα οι εργαζόμενοι στα «Κλωστήρια Πρέβεζας», διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση και τα δεδουλευμένα των τριών τελευταίων μηνών. Ο πέλεκυς της ανεργίας κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των 175 εργαζομένων από τη μέρα που η εργοδοσία τους πρότεινε εκβιαστικά να συναινέσουν στην απόλυση 53 συναδέλφων τους και στη μείωση του μισθού τους κατά 35% περίπου, προκειμένου η επιχείρηση να παραμείνει σε λειτουργία.

Ιδιοκτήτης των Κλωστηρίων είναι ο Σ. Αργυρός (πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ), ο οποίος εδώ και τρία χρόνια έχει επιβάλει στο εργοστάσιο το σύστημα της τρίμηνης διαθεσιμότητας των εργαζομένων, με τη συναίνεση και του σωματείου. Κάθε τρεις μήνες, 60 εργάτες από το σύνολο του προσωπικού παραμένουν σε αργία εκ περιτροπής με μειωμένες κατά 50% αποδοχές και ασφάλιστρο, με την έγκριση της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας. Τα τελευταία χρόνια, η επιχείρηση μετράει ήδη 150 απολυμένους εργάτες, με τα Κλωστήρια Φιλιατών και Αττικής (του ίδιου ιδιοκτήτη) να έχουν ήδη κλείσει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εκβιαστική πρόταση της εργοδοσίας ήρθε, όταν ο Αργυρός ανακοίνωσε στο σωματείο ότι εγκαταλείπει σαν ασύμφορο το επενδυτικό σχέδιο ανανέωσης των μηχανών, με δανειοδότηση ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ. Φαίνεται ότι ο μεγαλοεργοδότης ακολουθεί την πεπατημένη των εκβιασμών στις πλάτες των εργαζομένων για νέα προνόμια και επιδοτήσεις.

Σε ανακοίνωσή της, η Τοπική Επιτροπή Πρέβεζας του ΠΑΜΕ σημειώνει τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν για την εξέλιξη της κατάστασης σε βάρος των εργαζομένων οι πλειοψηφίες στο ΔΣ του σωματείου, αλλά και του Εργατικού Κέντρου, καθώς «η ανεκτικότητά τους, ο συμβιβασμός και οι συνεχείς υποχωρήσεις άνοιξαν την όρεξη στον Αργυρό».

«Αντί να οργανώνουν την πάλη των εργατών, αντί να πρωτοστατήσουν σε κοινό μέτωπο των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών στρωμάτων, αντί να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού των φορέων, πρωτοστατούν στα διάφορα παζάρια, πάντα με αποτέλεσμα να χάνουν οι εργαζόμενοι», σημειώνει το ΠΑΜΕ και με σύνθημα «καμία απόλυση» καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 17 Μάρτη. «Δε χωράει καμιά επανάπαυση. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και τη δύναμη. Πρέπει απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου να δημιουργήσουμε το δικό μας μέτωπο πάλης, διεκδικώντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ.

ΛΑΡΚΟ
Σοβαρός τραυματισμός εργάτη

Σοβαρά τραυματίστηκε χτες ο τριαντάχρονος Κυριάκος Κατσλιωτάκης, εργάτης στη ΛΑΡΚΟ της Λάριμνας, όταν - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - κομμάτι της ταράτσας από τον πύργο τροφοδοσίας των περιστροφικών καμίνων αποκολλήθηκε και τον χτύπησε στο κεφάλι. Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς και από εκεί στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται.

ΠΑΜΕ
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των εργαζομένων στις τράπεζες και οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος» διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 4.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας (Σίνα 16).

Απευθυνόμενο στο σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων σημειώνει στο κάλεσμά του ότι «το ΠΑΜΕ παλεύει για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση με αναβαθμισμένα δικαιώματα που θα εκφραστεί και με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών», τονίζοντας ότι «ο στόχος αυτός απαιτεί τη διαμόρφωση των αναγκαίων πολιτικών προϋποθέσεων, συνδέεται με την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, με ριζικές πολιτικές, κοινωνικές αλλαγές». Είναι πρόταση πάλης, συνεχίζει, «που αφορά το σύνολο των εργαζομένων και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων τους» και δεν έχει καμιά σχέση «με την ενοποίηση των ταμείων όπως αυτή προωθείται με βάση το νόμο 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο στήριξε και υλοποιεί σήμερα η ΝΔ». Το ΠΑΜΕ, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις, καταθέτει πρόταση για συζήτηση και δράση για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες: Ενα Ταμείο Κύριας Σύνταξης για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς και ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ