ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δίνουν μάχη ζωής

Την Πέμπτη οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης

Τα κλεμμένα του ΛΑΦΚΑ στο ακέραιο και ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις διεκδικούν οι συνταξιούχοι

ICON

Τα κλεμμένα του ΛΑΦΚΑ στο ακέραιο και ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις διεκδικούν οι συνταξιούχοι
Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τους χιλιάδες συνταξιούχους της χώρας οι οποίοι με απόφαση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ, βγαίνουν ξανά στους δρόμους, διεκδικώντας όχι μόνο την επιστροφή όλων των χρημάτων που τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την επιβολή του ΛΑΦΚΑ, αλλά και την ικανοποίηση του συνόλου των δίκαιων αιτημάτων τους που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες.

Ετσι, μεθαύριο, Πέμπτη 10 Μάρτη, οι συνταξιούχοι της Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την ίδια μέρα και ώρα στο Εργατικό Κέντρο και θα ακολουθήσει πικετοφορία. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 πμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, θα πραγματοποιήσουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ - ΤΕΒΕ και ΤΑΕ νομού Ηρακλείου. Ταυτόχρονα οι συνταξιούχοι προετοιμάζουν τη μαζική τους συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Πανελλαδικής απεργίας στις 17 Μάρτη.

Οι συνταξιούχοι με τον αγώνα τους διεκδικούν: αυξήσεις πραγματικές πάνω από 10% για το 2005, που να καλύπτουν την καλπάζουσα ακρίβεια. Πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Κατώτερη σύνταξη όχι μικρότερη από 960 ευρώ. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ. Αφορολόγητο ποσό 15.000 ευρώ. Καμία αύξηση στα φάρμακα και να τους παρέχονται δωρεάν. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οχι τα αποθεματικά των Ταμείων στο τζόγο. Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών μέτρων, σεβασμό στα συνδικαλιστικά, ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Θα χρηματοδοτούνται απ' τις επιχειρήσεις

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο της Κρήτης

Χωρίς να δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων του Ηρακλείου, όπως και αναμενόταν άλλωστε, πέρασε και έφυγε από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης το περασμένο Σάββατο το πρωί, όπου και περιόδευσε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Κατά την επίσκεψή του στο νομό, ο υπουργός Υγείας είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις του ΠαΓΝΗ και του ΠεΣΥΠ Κρήτης, τους γιατρούς του Νοσοκομείου, το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ, τον πρόεδρο και τους καθηγητές της Ιατρικής σχολής, τον πρύτανη και τη διοίκηση του Ιατρικού συλλόγου.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Υγείας κατά τη συνάντησή του με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα για το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, χαρακτήρισε χάσιμο χρόνου τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, γι' αυτό όπως σημείωσε σκέφτονται να προχωρήσουν με επικουρικό προσωπικό. Οσον αφορά τις άδειες και τα ρεπό που οφείλονται στους εργαζόμενους καθώς και το ότι το νοσοκομείο λειτουργεί στα όρια του προσωπικού ασφαλείας, ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και να δεσμευτούν για κάτι άμεσα.

Σε ερώτηση μέλους της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων για την προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των απογευματινών ιατρείων, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε... ότι φέρνουν έσοδα στο νοσοκομείο, χωρίς να δώσει καθαρή απάντηση. Για το ζήτημα της διαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι πανελλαδικό το πρόβλημα καθώς ο μοναδικός αποτεφρωτήρας που λειτουργεί βρίσκεται στην Αθήνα και χρησιμοποιείται από ιδιωτικό καθεστώς, συγκεκριμένα ανέφερε τον Μπόμπολα. Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός όταν, αναφερόμενος στα ερευνητικά προγράμματα του νοσοκομείου υπογράμμισε ότι θα γίνονται μέσω επιχειρήσεων που θα τα χρηματοδοτούν!

Ο Ν. Κακλαμάνης συναντήθηκε επίσης και με εκπροσώπους του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι εδώ και 24 μήνες δεν έχουν περίθαλψη, αφού οι γιατροί του νομού έχουν διακόψει τις συμβάσεις τους με το ταμείο τους.

Απεργίες του νοσηλευτικού προσωπικού

Με δύο 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, στις 10 και 17 Μάρτη, προχωρά το σωματείο του Νοσηλευτικού προσωπικού του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας - Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Κρήτης για τα νοσηλευτικά ιδρύματα ΠαΓΝΗ και Γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο - Πανάνειο.

Το σωματείο με ανακοίνωσή του, απαιτεί άμεσες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, χορήγηση των οφειλόμενων ρεπό και υπόλοιπα κανονικών αδειών 2004-2005, άμεση χορήγηση των δεδουλευμένων υπερωριών απασχόλησης κ.ά.

Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Συγκέντρωση σήμερα των γιατρών στο Κρατικό της Νίκαιας

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ Γιατρών)καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για μεθαύριο Πέμπτη 10 Μάρτη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) προβάλλοντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους και στην επίθεση που δέχονται τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος, μέσα απ' τις γραμμές του ΠΑΜΕ, και στην απεργία στις 17 Μάρτη.

Στον αντίποδα της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, που προβάλλει αιτήματα στα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής για την Υγεία, η ΔΗΠΑΚ Γιατρών καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και να αγωνιστούν για δωρεάν αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, με πλήρη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για την ανάπτυξη δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας Αστικού και Αγροτικού Τύπου και ενίσχυση όλων των νοσοκομείων, για να υπάρχει δυνατότητα 24ωρης εφημερίας σε όλα τα επίπεδα. Για μισθό 1.600 ευρώ στο νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών σε νοσοκομεία, υπηρεσίες, προνοιακά ιδρύματα κλπ. και άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις κ.ά.

Στο Κρατικό Νίκαιας

Συγκέντρωση στο προαύλιο πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη στις 8 - 10 π.μ. οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, διεκδικώντας την πληρωμή των εφημεριών τους που έχουν να τους καταβληθούν απ' το Δεκέμβρη του 2004.

Οι διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου ενημέρωσαν τους γιατρούς ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διεκπεραίωση της οριστικής έγκρισης του κονδυλίου εφημεριών για το Δεκέμβρη του 2004. Ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν ισχύουν πλέον τα δωδεκατημόρια στην πληρωμή των εφημεριών, οι οικονομικές υπηρεσίες του κράτους επικαλούνται μια υπέρβαση 10.000 ευρώ του δωδεκατημορίου για το Δεκέμβρη 2004 στο Κρατικό της Νίκαιας με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι εφημερίες.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται υπερωρίες απ' το Δεκέμβρη του 2004.

ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑμΕΑ
Παράσταση στο υπουργείο Υγείας

Και συμμετοχή στην απεργία της 17ης Μάρτη

Βήμα συντονισμού και προετοιμασίας αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τα δικαιώματα των αναπήρων και των οικογενειών τους, αλλά και των εργαζομένων στην ειδική αγωγή αποτέλεσε η σύσκεψη της Ενιαίας Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και Εργαζομένων (επιτροπή φορέων, επιτροπών αγώνα και συνδικαλιστών εργαζομένων σε πρόνοια - ειδική αγωγή, αναπήρων, γονέων και κηδεμόνων) που έγινε το περασμένο Σάββατο.

Οι φορείς αποφάσισαν να πάρουν μαζικά μέρος στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 17 Μάρτη. Στα πλαίσια αυτά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή προκήρυξε απεργία. Η προσυγκέντρωση της Επιτροπής για το συλλαλητήριο της Αθήνας έχει οριστεί στις 11 π.μ. στην Ομόνοια έξω από το «Hondos Center».

Επίσης αποφασίστηκε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 15 Μάρτη και ώρα 12:30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Υγείας για να εκφραστεί η αντίθεση της Επιτροπής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στη Βουλή και ιδιωτικοποιεί παραπέρα την Υγεία και την Πρόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ