ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Κυβερνητικός εμπαιγμός και εργατοπατερισμός

Με δυναμική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας οι καθαρίστριες των Δημόσιων Σχολείων απαίτησαν μόνιμη και σταθερή δουλιά

Το «εν ψυχρώ ξεπούλημα» των χιλιάδων καθαριστριών των Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επανέλαβαν για πολλοστή φορά οι συμβιβασμένοι εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ)! Χτες, πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας τους, οι καθαρίστριες πραγματοποίησαν μια μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας και στη συνέχεια δυναμική πορεία στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Το αίτημά τους μέσα από τα συνθήματα, τις πικέτες και τα πανό ήταν ένα και ξεκάθαρο: «Μόνιμη και σταθερή δουλιά».

Αντί γι' αυτό οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές με πρώτους τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο, την πρόεδρο της ΟΙΥΕ Μ. Στεκουλέα, τον γραμματέα της ΟΙΥΕ Θ. Βασιλόπουλο (ΣΥΝ), αφού έκαναν το «αγωνιστικό»... τους χρέος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, στη συνέχεια πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων το αίτημα των καθαριστριών και αρκέστηκαν στις «καλόπιστες»... προθέσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να μην αφήσουν κανένα περιθώριο για πραγματική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Είναι αυτοί οι εργατοπατέρες που χρόνια ολόκληρα αρνούνται να οργανώνουν τον αγώνα των καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι οι ίδιοι και τα κόμματά τους «συνένοχοι στο έγκλημα», της εργασιακής ανασφάλειας για τις χιλιάδες καθαρίστριες, τους μισθούς πείνας, τη για δεκαετίες εργασιακή τους ομηρία!

Γι' αυτό και χτες δεν ήθελαν με τίποτα στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος να μιλήσουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ που παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση. Εφτασαν δε στο σημείο να προσπαθήσουν να απαγορεύσουν στη βουλευτή του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη να μιλήσει στις καθαρίστριες, κάτι βέβαια που δεν κατάφεραν.

Τα λόγια της Ελπ. Παντελάκη ξεκάθαρα: «Σας απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Το ΚΚΕ με νύχια και με δόντια παλεύει για να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εμείς λέμε ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Επιτέλους, πρέπει να σταματήσει ο μύθος με τα Προεδρικά Διατάγματα και τις διάφορες οδηγίες. Για σκεφτείτε πώς χρησιμοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια η γυναίκα. Πάνω στην καμπούρα μας κάνουν παιχνίδι. Ηρθε η ώρα να το σκεφτείτε καλά. Γυρίστε την πλάτη και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ που σας εμπαίζουν χρόνια. Αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει προοπτική και η προοπτική είναι η μάχη για τη λαϊκή εξουσία».

Πλήθος ήταν και τα ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία εκπαιδευτικών, από τους εργαζόμενους του ραδιοφωνικού σταθμού «Πλάνετ» κλπ.

Στη συνέχεια οι καθαρίστριες πραγματοποίησαν δυναμική πορεία πρώτα στο υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί στη συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Απ. Ανδρεουλάκο, ο δεύτερος δήλωσε τις «καλές» προθέσεις της κυβέρνησης για το αίτημά τους. Στο υπουργείο Παιδείας ο νομικός σύμβουλος δήλωσε με τη σειρά του ότι το υπουργείο βλέπει θετικά το αίτημα και άμεσα θα συνεδριάσει και το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου.

Με αυτό το μεγάλο τίποτα οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές βγήκαν και βροντοφώναξαν ότι η κινητοποίηση έφερε θετικά αποτελέσματα και παρά το αίτημα των καθαριστριών να παραμείνουν έξω από το υπουργείο Παιδείας μέχρι να πάρουν σαφή δέσμευση, γύρισαν την πλάτη και έφυγαν!


ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Καθημερινή παύση εργασιών, 24ωρη αύριο

Με 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη, 9 Μάρτη, οι μεταλλεργάτες του Πειραιά και της Σαλαμίνας εντείνουν τον αγώνα που δίνουν από την περασμένη βδομάδα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τέτοια που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, διευρύνοντας τις κατακτήσεις τους. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 8.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά. Από εκεί θα ξεκινήσουν πορεία με πρώτο σταθμό τα δικαστήρια, όπου θα δικάζονται οι συνάδελφοί τους μέλη της μεικτής 5μελούς Επιτροπής Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, για την υπόθεση του δεξαμενόπλοιου «ΣΕΪΛΟΡ» όπου, το 2001, πέντε μεταλλεργάτες λαμπάδιασαν σε γκαζωμένο τάνκι του. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή τα θύματα, θα βρεθούν τσουβαλιασμένοι στο ίδιο εδώλιο με τους εφοπλιστές και τους εργολάβους, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τις επιτροπές και να βγάλει «λάδι» την εργοδοσία. Μετά τα δικαστήρια, οι απεργοί θα κατευθυνθούν στο ΥΕΝ.

Οι μεταλλεργάτες βρίσκονται επί ποδός με καθημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Χτες έκαναν παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι, ενώ μισή ώρα αργότερα στις 12.30 συγκεντρώθηκαν στο Μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, προκειμένου να ενημερωθούν για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Παράλληλα, με τη συγκέντρωσή τους στο Μόλο της ΔΕΗ, όπου έχουν τοποθετήσει και κοντέινερ, το οποίο θα λειτουργεί στο εξής ως παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου, σηματοδότησαν και την απόφασή τους να αποτρέψουν τα διαλυτικά σχέδια της ΟΛΠ ΑΕ σε βάρος της Ζώνης, καθώς προγραμματίζει να αλλάξει χρήση του Μόλου και να τον μετατρέψει σε χώρο εναπόθεσης αυτοκινήτων (καρ τέρμιναλ). Παύση εργασιών έχουν προγραμματίζει και για σήμερα Τρίτη, 8 του μήνα, επίσης από τις 12 το μεσημέρι. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν την Πέμπτη και την Παρασκευή 10 και 11 Μάρτη, αντίστοιχα, με παύσεις εργασιών από τις 12 το μεσημέρι. Ενώ Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Μάρτη δε θα γίνονται υπερωρίες.

Στη Βουλή

Οι άνεργοι της Ζώνης ...μπορούν να περιμένουν! Αυτό ήταν το «μήνυμα» που έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Πατσιλινάκου για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, προκειμένου να αναπτυχθεί η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, η οποία συρρικνώνεται λόγω των κατευθύνσεων και των οδηγιών της ΕΕ.

Στις μελέτες και τις ενέργειες της διυπουργικής επιτροπής που έχει συσταθεί για το θέμα παρέπεμψε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, μιλώντας για ένα «πρόβλημα δεκαετιών που χρειάζεται σοβαρή μελέτη» και σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση θα βάλει το χέρι στην τσέπη», χωρίς όμως να ανακοινώσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο μέτρο.

«Θέλουμε μέτρα. Δεν αντέχουν άλλο οι άνεργοι. Στον κλάδο η ανεργία φτάνει το 90%», τόνισε όμως ανταπαντώντας ο Γιάννης Πατσιλινάκος τονίζοντας ότι το θέμα της Ζώνης «θέλει μια πολύ πιο δραστική πολιτική». Οσον αφορά τη διυπουργική επιτροπή είπε ότι έκανε απλά μια καταγραφή των προβλημάτων και μάλιστα υποδεέστερη της πραγματικότητας. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μέτρα, «η χωροθέτηση της Ζώνης μπορεί να γίνει αύριο το πρωί», αφού υφίστανται οι ανάλογες αποφάσεις, ζητώντας, επίσης, «να μπει σε λειτουργία το μητρώο των κατασκευαστικών εταιριών». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η υπάρχουσα κοινοτική οδηγία για τη Ζώνη «έχει σταματήσει τις επιδοτήσεις της Ζώνης από οποιαδήποτε πλευρά». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των δεξαμενών, λέγοντας ότι έχει διαφανεί πως «τις δεξαμενές ο ΟΛΠ δεν έχει καμιά διάθεση να τις κάνει», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε καμιά βελτίωση χωρίς δεξαμενές». Τέλος, σημείωσε ότι «οι δυνατότητες που έχει η ναυπηγοεπισκευή είναι τεράστιες», μιλώντας για το εξειδικευμένο προσωπικό και το κλίμα της χώρας, τα οποία αποτελούν «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που «εδώ και μια 10ετία τα στρέφουμε εναντίον της Ζώνης και όχι υπέρ της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ