ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Βδέλλες

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Αναγνωρίζεις πουθενά, έστω και σε μια τους λέξη, τον εαυτό σου;

Εστω, εσύ, που «γιόρταζες» χτες

εσύ, που είδες ακόμα κι αυτήν τη δυστυχία σου να γίνεται εργαλείο για να βγάλει πολιτικό κέρδος ο κάθε αγύρτης.

Ακουσες τίποτα για σταθερή, πλήρη δικαιωμάτων δουλιά, για μισθούς που να ζουν την οικογένεια με αξιοπρέπεια;

Ακουσες τίποτα, έστω, από τα κλασικά σοσιαλδημοκρατικά περί δικαιότερης αναδιανομής του πλούτου;

Τίποτα!

Η χτεσινή μέρα, έντυπη και ηλεκτρονική, ισοδυναμεί με ξεβράκωμα.

Μίλαγαν για ένα άδειο ταμείο κι έκρυβαν το γεγονός ότι 50 επιχειρήσεις το 2004 μοιράστηκαν μεταξύ τους 2,4 δισ. ευρώ κέρδη!

Ποτάμι τα δάκρυα για την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης, ώστε να δικαιωθούν οι απόμαχοι, απ' αυτούς που κάθε τους πράξη οδηγεί 65χρονους να συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις σκαλωσιές σ' ένα μεροκάματο που οδηγεί κατευθείαν στο τάφο.

Εχουνε κάνει επιστήμη την απατεωνιά. Τα ράντζα, που κάνουν ράλι από όροφο σε όροφο, κάθε που περνά ο υπουργός με τις κάμερες, είναι καθρέφτης της πολιτικής τους.

Αυτοί που θα βγουν αύριο να σε καταγγείλουν για «στείρο αντιαμερικανισμό», ταυτόχρονα, με την πράξη τους, σε διδάσκουν: Και στη μια και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ένα είναι στο σχέδιο: Η ακόμα πιο βαθιά υποταγή της εργατικής τάξης.

Οτι θα κυκλοφορείς σε λίγο με βραχιόλι στο πόδι ως υποψήφιος τρομοκράτης, ίσως να 'ναι το λιγότερο που θα πάθεις, όσο θα ακουμπάς την ελπίδα σου σ' αυτούς, που, όπως χτες έτσι κι αύριο, υπάρχουν ως βδέλλες στο κορμί σου.

Τις βδέλλες μόνο μ' έναν τρόπο τις αντιμετωπίζεις.

Για τους «αλμπάνηδες» (σ.σ. σημαίνει χοντροκομμένος, κακός τεχνίτης) του ΣΥΝ, κάθε σχόλιο, ξόδεμα είναι. Ακου πρόταση: Από το ταμείο των δήμων που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τους μισθούς των υπαλλήλων τους να πληρωθεί και το περίφημο «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Μη θιχτεί το πουγκί του αφεντικού.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΑΠΟΥΣΑ Η ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ

ΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ: «Μία μέρα γιορτάζει, 364 είναι άνεργη. Το 15,8% των γυναικών βρίσκονται χωρίς δουλειά, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ανδρών. Πιο οξύ το πρόβλημα στις ηλικίες έως 29 ετών, όπου η ανεργία χτυπά 1 στις 5. Αγαμες το 62%. "Εξαναγκάζουν σε παραίτηση αυτές που παντρεύονται ή μένουν έγκυες", καταγγέλλουν γυναικείες οργανώσεις» (το θέμα στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑΜΕΙΟ: «Ερχονται δύο δύσκολα χρόνια για την οικονομία αλλά η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Ο κ. Καραμανλής θα επιμείνει στην πολιτική της "ήπιας προσαρμογής" αλλά θα προσθέσει πως αυτό θα γίνει με "μεγαλύτερη ένταση". Θα εξαγγείλει ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δίδοντας έμφαση στο φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσωπο» (ο Μ. Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΕΠΙΣΤΗΜΗ: «Είναι γνωστό πως όπου εμφανίζεται ο Νικήτας, εξαφανίζονται τα ράντζα. Οπερ εγένετο και στο Ηράκλειο. Τα ράντζα που ήταν στην Αιματολογική Κλινική στο τρίτο κτίριο του νοσοκομείου μετακόμισαν στη Δερματολογική Κλινική στο πρώτο κτίριο, ώστε να είναι εκτός θέας. Οι επί των ράντζων ασθενείς έμειναν εκεί όλη την ημέρα και επανήλθαν το απόγευμα. Εμειναν επίσης αναγκαστικά χωρίς ιατρική φροντίδα καθώς δε μετακόμισαν και οι γιατροί. Ομοίως τα ράντζα από την Α` Παθολογική Κλινική μετακόμισαν έναν όροφο προς τα πάνω στη Νευρολογική. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» (τα στοιχεία στον Μικροπολιτικό στα «ΝΕΑ»).

ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ: «Αν στα 660 εκατομμύρια ευρώ για την εθελούσια έξοδο της Τράπεζας Ελλάδος προσθέσουμε και τα 600 εκατομμύρια ευρώ που είναι το μερίδιο του κράτους για την εθελούσια έξοδο της Εμπορικής Τράπεζας, φθάνουμε σε συνολική επιβάρυνση και αντίστοιχη αύξηση του δημοσίου χρέους 1.260 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει κατά 50% το συνολικό ποσό που θα χρειαζόταν αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να πληρώσει στους 900.000 συνταξιούχους αμέσως όλα τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ» (η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

ΔΙΠΛΗ ΑΠΑΤΗ: «Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτή την πρόταση του ΣΥΝ για την καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν οι δήμοι (...) σημειώνοντας ότι μπορούμε να το προτείνουμε ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2006» (η πρόταση του Γ. Δραγασάκη / «Η ΑΥΓΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ερχονται δύο δύσκολα χρόνια

ΕΘΝΟΣ: ΜΠΑΛΩΘΙΕΣ στην επέτειο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τους χάλασε τη φιέστα ο... κ. Κ. Μητσοτάκης

Η ΧΩΡΑ: ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ χτυπάνε συναγερμό στο Μαξίμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΝΑ ΚΕΡΙ και τούρτες - γιαούρτι

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΠΕΤΕΙΟΣ με... σενάρια

Η ΝΙΚΗ: Ενας χρόνος χαμένος

Η ΑΥΓΗ: Πιο πολλοί οι μετέωροι και δυσαρεστημένοι πολίτες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ πρόκριμα για τα εκτός σχεδίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ, πράσινο φως για νέες προκηρύξεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΧΡΥΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ σε μικρά διαμερίσματα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΦΑΠΑΞ ΑΥΞΗΣΗ μέχρι 2.500 ευρώ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παραπομπές για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 2000

ΤΑ ΝΕΑ:Καλύτερα ΝΔ παρά πτυχιούχος!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ ξεβρώμισε την Εκκλησία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αυξάνονται κατά 8% οι εισφορές στο ΤΕΒΕ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θα ανοίξουν νέοι «ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ» στα Βαλκάνια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οταν το παλιό...

«θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί η συνεδριακή ομιλία του κ. Γ. Α. Παπανδρέου και προπαντός να αγνοηθούν τολμηρές προγραμματικές θέσεις (...) η πρώτη από αυτές είναι ότι η ελληνική οικονομία για να επιβιώσει μέσα στο νέο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον πρέπει να γίνει ανταγωνιστική (...) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην είπε ευθέως ότι χρειάζεται να μειωθεί το κράτος, όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη, αλλά κατέληξε ουσιαστικά στην ίδια πρόταση (...) ο ΓΑΠ καλεί τους πολίτες: "απέναντι στον κρατισμό που πτωχαίνει την Ελλάδα να μιλήσουμε για την πολιτεία που στηρίζει την πρωτοβουλία του πολίτη. Απέναντι στον κρατισμό, που είναι τροχοπέδη, να δούμε την πολιτεία που βοηθάει, διευκολύνει την ανάπτυξη"» (ο Ν. Νικολάου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

... εμφανίζει ως νέο

«Ο κ. Παπανδρέου παίρνει σαφείς αποστάσεις από το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο (...) ίσως να μην είναι τυχαίο ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανέφερε ούτε μία φορά τις λέξεις σοσιαλισμός και σοσιαλδημοκρατία (...) οι αμυδρές διαφοροποιήσεις του κ. Παπανδρέου από τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης κάνουν πολλούς να εικάζουν ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση με τον Τόνι Μπλερ της Βρετανίας ή τον Μπιλ Κλίντον των δημοκρατικών της Αμερικής» (η Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου στα «ΝΕΑ»).

... τον εφιάλτη

«Ιδιωτικές εταιρίες θα αναλάβουν την εφαρμογή της νέας βρετανικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τοποθέτηση μικροτσίπ σε υπόπτους για τρομοκρατική δράση ώστε να επιτρέπεται η συνεχής επιτήρησή τους» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ