ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

«Δεν πάει άλλο. Πείτε το κι εσείς για να συμφωνήσουμε». Με αυτή την προτροπή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απάντησε στην αγωνία των εργαζόμενων και των αγροτών, του λαού του Εβρου, που χρόνια τώρα πνίγεται από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού και τώρα παλεύει, για άλλη μια φορά, να αντιμετωπίσει και τα νερά του Εβρου που απειλούν να τον πνίξουν κυριολεκτικά. Προειδοποίησε πως τα επόμενα χρόνια θα είναι χειρότερα και για την αγροτιά και για την εργατιά. Και τόνισε πως είναι ώρα πλέον, να πάψουν από τη μία να οργίζονται και να αγανακτούν από την άλλη να στηρίζουν τη διατήρηση αυτής της πολιτικής που τους έχει καταδικάσει στη φτώχεια και την ανεργία, που τους αφήνει ανοχύρωτους και απροστάτευτους απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ ζητά να προχωρήσει άμεσα η εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών και η γρήγορη και πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων, αλλά τόνισε και την ανάγκη να μπουν σε πορεία υλοποίησης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δέσμευση χρημάτων όλα τα μεγάλα έργα που απαιτούνται για τη μόνιμη και οριστική προστασία του νομού από τις πλημμύρες το χειμώνα και την ξηρασία το καλοκαίρι. Στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας της στον Εβρο η Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος, επισκέφθηκε τα Λάβαρα και το Πύθιο και συζήτησε με τους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη που έγινε στο Διδυμότειχο. Επίσης, η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε τις Φέρες όπου συζήτησε με τους άνεργους εδώ και 8 μήνες εργαζόμενους της επιχείρησης ΑΝΚΕΡ (Αλουμίνιο Αττικής).

Τεράστιες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων

Αφησαν το νομό απροστάτευτο

Στα Λάβαρα, αντικρίζοντας τις καταστροφές

Motion Team

Στα Λάβαρα, αντικρίζοντας τις καταστροφές
Λάβαρα. Τόπος που το ΚΚΕ έχει βαθιές ρίζες, ποτισμένες με αίμα από τους δεκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά, και την ανεξαρτησία, για να ορίζει ο λαός το μέλλον του, να μπορεί να ζει και να προκόβει στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει και του ανήκει.

Σήμερα, μισόν αιώνα μετά, οι κάτοικοι δίνουν ακάματοι το δικό τους αγώνα για να παραμείνουν στον τόπο τους, να δουλέψουν και να προκόψουν. Ομως απέναντί τους έχουν την ίδια πολιτική που με νύχια και με δόντια παλεύει να τους κρατήσει στο βούρκο και τη λάσπη.

Χτες, στο πρόσωπο των μελών και των στελεχών του ΚΚΕ, οι κάτοικοι των Λαβάρων και του Πυθίου αναγνώρισαν τον ειλικρινή φίλο και σταθερό συμπαραστάτη. Τους ανθρώπους και το Κόμμα που φεύγοντας από τα πλημμυρισμένα χωριά τους δε θα τους ξεχάσουν. Αναγνώρισαν το Κόμμα και τους ανθρώπους που θα παλέψουν με όση δύναμη έχουν για να δικαιωθούν τα αιτήματά τους για άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις, για έργα προστασίας της ζωής, της παραγωγής και της περιουσίας τους.

Εκφράστηκε αυτό μέσα από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν στο κλιμάκιο του Κόμματος που με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα βρέθηκε στο πλάι τους, είδε την καταστροφή, περπάτησε στις λάσπες και τα νερά, είδε τα πλημμυρισμένα σπίτια. Ακουσε και ένιωσε την απόγνωση των αγροτών που είδαν τα χωράφια τους να πνίγονται στα νερά του Εβρου και του Αρδα, να χάνεται η παραγωγή τους και η ελπίδα τους για εισόδημα.

Motion Team

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο υπερνομάρχης Εβρου - Ροδόπης Χ. Χατζόπουλος και ο αντινομάρχης Εβρου Μ. Κογιουμτζής, 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει. Τα μισά από αυτά κινδυνεύουν να μην καλλιεργηθούν, γιατί ακόμη κι αν πέσει η στάθμη των υδάτων είναι δύσκολο να στραγγίσουν τα νερά από τα χωράφια εξαιτίας των ζημιών που έχουν προκληθεί σε αντλιοστάσια (120 έχουν πλημμυρίσει), γεωτρήσεις, αποστραγγιστικά και αρδευτικά κανάλια. Αμεσα θα πρέπει να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε οι ΤΟΕΒ να ξεκινήσουν τις σχετικές εργασίες.

Για την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν προκληθεί σε τέτοιες υποδομές, απαιτούνται περίπου 16 εκ. ευρώ. Ξέχωρα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα πλημμυρισμένα σπίτια, στις αποθήκες και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η επόμενη ημέρα», είπε ο Β. Πουλιλιός Δήμαρχος Ορφέα, ενημερώνοντας την Αλέκα Παπαρήγα. Αφού φύγουν τα νερά θα αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής. Στο μεταξύ, ήδη οι αγρότες έχουν δαπανήσει 35-40 χιλ. δραχμές για καλλιεργητικά έξοδα ανά στρέμμα και τώρα δε θα πάρουν παραγωγή. Συμβάσεις είχαν υπογραφεί για την παραγωγή κηπευτικών που θα δίνονταν για κατεψυγμένες τροφές. Οικιακός εξοπλισμός, καυστήρες, έχουν καταστραφεί, η πολυήμερη υγρασία θα δημιουργήσει πρόβλημα στις τοιχοποιίες των σπιτιών, όλα αυτά αποκαλύπτουν την ανάγκη για γενναία οικονομική ενίσχυση που δε θα περιορίζεται στην ταρίφα των 200.000 που έχουν κόψει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως ασπιρίνη για κάθε νόσο.

Ολοι ανεξαίρετα, φορείς και κάτοικοι, καταγγέλλουν τις ευθύνες όσων κυβέρνησαν που χρόνια τώρα άφησαν το νομό απροστάτευτο. Και μπροστά στο φόβο νέας καταστροφής, απαιτούν έργα υποδομής σε συντονισμό με τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία) που θα εξασφαλίσουν ότι δε θα βρεθούν και πάλι στη δίνη των καιρικών φαινομένων.

Αναγκαία η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής

Σύσκεψη τοπικών φορέων και των αρχών του νομού

Εβρου με την παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Δημαρχείο του Διδυμότειχου

Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων στο δημαρχείο Διδυμότειχου
Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων στο δημαρχείο Διδυμότειχου
Σύσκεψη τοπικών φορέων και αρχών του νομού Εβρου, παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Διδυμότειχου, με αφορμή την επίσκεψη της τελευταίας στην ακριτική περιοχή που επλήγη κι αυτή από την υπερχείλιση του ποταμού και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις.

Οπως διαπιστώθηκε, η κατάσταση που επικρατεί στο νομό εδώ και έναν περίπου μήνα δεν είναι πρωτόγνωρη. Εχει ξαναεμφανιστεί και στο παρελθόν, άλλοτε σε έντονο βαθμό και άλλοτε σε πιο ήπιο, αλλά παραμένει η ίδια. Αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στην περιοχή από τις ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής (με κατασκευή φραγμάτων, αρδευτικών και αποστραγγιστικών έργων) μέσα από ένα ενιαίο συντονισμό και σχεδιασμό και με τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και Τουρκίας προβλήθηκε ως επιτακτική ανάγκη. Βάρος δόθηκε και στην αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων, η οποία πρέπει να είναι άμεση. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η αποκατάσταση πρέπει να καταβληθεί και στις ήδη καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και στους αγρότες που επρόκειτο να φυτέψουν καθώς τα νερά έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο έδαφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν και να έχουν επιπλέον απώλεια εισοδήματος για πολύ καιρό. Επισημάνθηκε η κατάσταση χωριών τα οποία εδώ και εβδομάδες δεν έχουν πόσιμο νερό μια και η ποσότητα αμμωνίου είναι διπλάσια από το κανονικό.

Από τις τοποθετήσεις των φορέων της περιοχής αναδείχτηκαν και ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Εβρου. Εμφαση δόθηκε στην ερήμωση της περιοχής και την εσωτερική μετανάστευση που επανέρχεται με ένταση το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της ανεργίας και της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος σε μια περιοχή που η οικονομία της βασίζεται στον αγροτικό τομέα. Οπως είπαν, μέσα σε 29 χρόνια μόνο στην περιφέρεια του Σουφλίου έκλεισαν 24 Δημοτικά σχολεία, σχεδόν ένα κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος οριστικής ερήμωσης τους φοβίζει. Σήμερα κατά εκατοντάδες οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά και το νομό. Μόνο από την περιοχή των Φερών, 300 άνθρωποι έφυγαν σε αναζήτηση εργασίας.

Οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν στη σύσκεψη αυτή αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ακολουθώντας πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, οδήγησε τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα του Εβρου σε πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση, η οποία εκφράζεται σε πολλούς τομείς της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Φορείς και κάτοικοι ζήτησαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και την παρέμβασή του μέσα κι έξω από τη Βουλή, ώστε να παρθούν αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για τη στήριξη της υπαίθρου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΝΚΕΡ»
Οχτώ μήνες στον αγώνα

Οχτώ μήνες στην ανεργία, συνεχίζουν τον αγώνα τους για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι 100 εργαζόμενοι της ΑΝΚΕΡ (Αλουμίνιο Αττικής) στις Φέρες, καταγγέλλουν την πολιτική που τους καταδίκασε στην ανεργία, ενώ την ίδια ώρα μοίρασε απλόχερα επιδοτήσεις και προνόμια στους επιχειρηματίες, που σήμερα τους πετάνε στο δρόμο και απλήρωτους.

Χτες υποδέχτηκαν την Αλέκα Παπαρήγα, τη ΓΓ του Κόμματος, το οποίο από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση με τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων βρέθηκε στο πλευρό τους και από τότε παλεύει μαζί τους για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, για να μη βρεθούν οριστικά στην ανεργία, ανασφάλιστοι και χωρίς προοπτική συνταξιοδότησης οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι.

Ζήτησαν από το ΚΚΕ να συνεχίσει τις παρεμβάσεις του. Η Αλ. Παπαρήγα δεσμεύτηκε πως το Κόμμα θα συνεχίσει τις προσπάθειες που κάνει για να δικαιωθούν οι εργάτες.

Προειδοποίησε όμως, πως όσο εξακολουθεί αυτή η πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου, πως όσο η οικονομία θα βασίζεται στους επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι διαρκώς θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, με την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα και να υιοθετήσουν το πλαίσιο μέτρων προστασίας των ανέργων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Ξεκαθάρισε πως για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας απαιτούνται βαθιές πολιτικές αλλαγές, μια οικονομία που θα βασίζεται στη συλλογική ιδιοκτησία.

Και σήμερα όμως, όπως είπε, υπάρχουν δυνατότητες... «Αν πχ στον Εβρο γίνουν τα μεγάλα έργα, αρδευτικά, αποστραγγιστικά, διευθέτησης νερού, εάν τονωθεί η αγροτική παραγωγή, εάν γίνουνε άλλα έργα που έχουν σχέση με την πλήρη προστασία της υγείας, την προστασία των γηρατειών, της παιδικής ηλικίας, αν αναπτυχθούν πολιτιστικές δραστηριότητες που μας χρειάζονται, αν αναπτυχθεί ο καλός εννοούμενος τουρισμός, ο κοινωνικός, κλπ, αυτά όλα δε θα δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας; Θα δημιουργήσουν. Εμείς, παίρνοντας υπόψη και τις σημερινές συνθήκες, προτείνουμε τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε τέτοιους τομείς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ