Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαία η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής

Σύσκεψη τοπικών φορέων και των αρχών του νομού

Εβρου με την παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Δημαρχείο του Διδυμότειχου

Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων στο δημαρχείο Διδυμότειχου
Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων στο δημαρχείο Διδυμότειχου
Σύσκεψη τοπικών φορέων και αρχών του νομού Εβρου, παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Διδυμότειχου, με αφορμή την επίσκεψη της τελευταίας στην ακριτική περιοχή που επλήγη κι αυτή από την υπερχείλιση του ποταμού και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και αγροτικές εκτάσεις.

Οπως διαπιστώθηκε, η κατάσταση που επικρατεί στο νομό εδώ και έναν περίπου μήνα δεν είναι πρωτόγνωρη. Εχει ξαναεμφανιστεί και στο παρελθόν, άλλοτε σε έντονο βαθμό και άλλοτε σε πιο ήπιο, αλλά παραμένει η ίδια. Αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει εφαρμοστεί στην περιοχή από τις ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής (με κατασκευή φραγμάτων, αρδευτικών και αποστραγγιστικών έργων) μέσα από ένα ενιαίο συντονισμό και σχεδιασμό και με τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και Τουρκίας προβλήθηκε ως επιτακτική ανάγκη. Βάρος δόθηκε και στην αποκατάσταση των ζημιών των πληγέντων, η οποία πρέπει να είναι άμεση. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι η αποκατάσταση πρέπει να καταβληθεί και στις ήδη καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά και στους αγρότες που επρόκειτο να φυτέψουν καθώς τα νερά έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στο έδαφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν και να έχουν επιπλέον απώλεια εισοδήματος για πολύ καιρό. Επισημάνθηκε η κατάσταση χωριών τα οποία εδώ και εβδομάδες δεν έχουν πόσιμο νερό μια και η ποσότητα αμμωνίου είναι διπλάσια από το κανονικό.

Από τις τοποθετήσεις των φορέων της περιοχής αναδείχτηκαν και ευρύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή του Εβρου. Εμφαση δόθηκε στην ερήμωση της περιοχής και την εσωτερική μετανάστευση που επανέρχεται με ένταση το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της ανεργίας και της συρρίκνωσης του αγροτικού εισοδήματος σε μια περιοχή που η οικονομία της βασίζεται στον αγροτικό τομέα. Οπως είπαν, μέσα σε 29 χρόνια μόνο στην περιφέρεια του Σουφλίου έκλεισαν 24 Δημοτικά σχολεία, σχεδόν ένα κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος οριστικής ερήμωσης τους φοβίζει. Σήμερα κατά εκατοντάδες οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωριά και το νομό. Μόνο από την περιοχή των Φερών, 300 άνθρωποι έφυγαν σε αναζήτηση εργασίας.

Οι προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν στη σύσκεψη αυτή αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ακολουθώντας πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, οδήγησε τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα του Εβρου σε πλήρη υποβάθμιση και απαξίωση, η οποία εκφράζεται σε πολλούς τομείς της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Φορείς και κάτοικοι ζήτησαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και την παρέμβασή του μέσα κι έξω από τη Βουλή, ώστε να παρθούν αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για τη στήριξη της υπαίθρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ