Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Το παγκάρι και η υποκρισία

Τα δισεκατομμύρια που φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους σε κινητή, ακίνητη περιουσία, αλλά και μετρητά, αρκετοί μητροπολίτες φαίνεται πως οδήγησαν τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να ζητήσει τον οικονομικό έλεγχο από την κυβέρνηση σε μητροπόλεις και μονές.

Η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρείται ως ένα ακόμα μέτρο στο πλαίσιο της λεγόμενης αυτοκάθαρσης που οδηγείται σε κουκούλωμα, ωστόσο, η υποκρισία περισσεύει όταν την ίδια στιγμή η «επίσημη» εκκλησιαστική περιουσία ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Και όταν η ίδια η εκκλησία είναι αναμεμειγμένη σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και αλισβερίσια, με σκοπό να αυξήσει τα...«ιερά» πλούτη της.

Στο μεταξύ, οι πιστοί φαίνεται πως δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αρχιεπισκόπου και η προσέλευσή τους στους μητροπολιτικούς και άλλους μεγάλους ναούς της χώρας για την αγρυπνία που διοργανώθηκε, προφανώς για να «συγχωρεθεί» η εκκλησία από τα σεξουαλικά, οικονομικά σκάνδαλα και την εμπλοκή με τις μυστικές υπηρεσίες που έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα δε γέμισε ούτε καν η Μητρόπολη, ενώ απουσίασαν και πολλοί ιεράρχες.

Χτες με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε να γίνουν έλεγχοι. Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «διαχειριστικοί έλεγχοι θα γίνουν όπου υπάρχουν καταγγελίες, ακόμη και ανώνυμες». Ακόμα, όπως υποστήριξε, διαχειριστικός έλεγχος στις μητροπόλεις έγινε μια φορά το 1978 και από εκεί και πέρα περιστασιακά. Και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι σταμάτησαν το 1985.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΕΧΤΡΑ αποκαλύφθηκε καταγγελία καθηγητή βυζαντινής μουσικής, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 1992 έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο. Υπόθεση η οποία είχε τεθεί στο αρχείο με παρέμβαση του μακαριστού Σεραφείμ. Ο Μητροπολίτης Πειραιά με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την υπόθεση «σκευωρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ