ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
«Αγιες» μπίζνες στην Ανω Κυψέλη!

Τη συμφωνία μεταξύ Πατριαρχείου - τεχνικής εταιρίας, για την ανέγερση 9ώροφης πολυκατοικίας σε χώρο 5,5 στρεμμάτων, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Αριστερά στη φωτογραφία, φαίνεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Τον υπόλοιπο χώρο, το Πατριαρχείο θέλει να τον «αξιοποιήσει» για να αυξήσει τα έσοδά του...
Αριστερά στη φωτογραφία, φαίνεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Τον υπόλοιπο χώρο, το Πατριαρχείο θέλει να τον «αξιοποιήσει» για να αυξήσει τα έσοδά του...
Τις μπίζνες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, το οποίο συμφώνησε με τεχνική εταιρία για την ανέγερση 9ώροφης πολυκατοικίας ύψους 27 μέτρων με υπόγειο γκαράζ, σε έναν ελεύθερο χώρο συνολικής έκτασης 5,5 στρεμμάτων σε μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας, την Ανω Κυψέλη, έφερε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και ο επικεφαλής της Σπύρος Χαλβατζής.

Μέσα στο χώρο που κινδυνεύει να μετατραπεί σε τσιμέντο και ο οποίος ανήκει στο Πατριαρχείο, βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Αθανασίου. Απ' ό,τι φαίνεται όμως, το Πατριαρχείο δεν πτοείται από αυτό το γεγονός και «έκλεισε» την εμπορική συμφωνία. Στο χώρο θα παραμείνει η εκκλησία και δίπλα της θα ανεγερθεί το τσιμεντένιο μεγαθήριο. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, δηλαδή...

Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, το οποίο και έκανε ομόφωνα δεκτή την πρόταση του Σπύρου Χαλβατζή να εμμείνει στη θέση του για πράσινο στο χώρο των 5,5 στρεμμάτων. Επίσης, ζητά την άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων της περιοχής, με την ηγεσία του Πατριαρχείου. Τέλος, εξουσιοδότησε τη Νομική Υπηρεσία να ερευνήσει όλες τις πιθανές νομικές λύσεις του θέματος.

Ο Δήμος Αθηναίων, στο παρελθόν - από το 1980 - είχε εκφράσει τη βούλησή του να γίνει πράσινο. Ομως, η υπόθεση «σκόνταψε», όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής δημάρχου Θ. Σκυλλακάκης, στο γεγονός ότι το εν λόγω οικόπεδο ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και, σύμφωνα με το άρθρο 18 του Συντάγματος, εκτάσεις που ανήκουν στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας «είναι αναπαλλοτρίωτες». Ετσι, το Πατριαρχείο αποφάσισε την «αξιοποίηση» των 5,5 στρεμμάτων και ήρθε σε συμφωνία με τεχνική εταιρία για την κατασκευή εννιά ορόφων με πενταώροφο υπόγειο γκαράζ στα 4,5 από τα 5,5 στρέμματα..!

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης: «Στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων - τόνισε - είχαμε ουκ ολίγες παραβιάσεις του Ελληνικού Συντάγματος. Υπάρχουν, όμως, και άλλες περιπτώσεις που παραβιάζεται το Σύνταγμα, το οποίο, αν και αναφέρει να μην διέρχονται ξένες ένοπλες δυνάμεις εντός της επικρατείας, και όμως, στην περίπτωση του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας, δεκάδες στρατιωτικές μονάδες και πολεμικό υλικό πέρασαν από το έδαφος, τον αέρα και τις ελληνικές θάλασσες». Και συνέχισε: «Η Εκκλησία δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εμπορεύεται, κάτι που είναι αντίθετο ακόμα και στις δικές της αρχές!».

Πρότεινε στο συμβούλιο, αντιπροσωπεία του, καθώς και αντιπροσωπεία των κατοίκων να συναντηθεί με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας, ενώ ζήτησε από το συμβούλιο να επαναλάβει τη δέσμευσή του ότι ο χώρος θα γίνει πράσινο, «διότι όλοι ορκιζόμαστε στο πράσινο, αλλά στο διά ταύτα, όταν δηλαδή πρέπει να "μπει το μαχαίρι στο κόκαλο" τα πράγματα αλλάζουν».

Από την πλευρά του, ο Χρ. Ακριτίδης, αρμόδιος αντιδήμαρχος, προσπάθησε να αιτιολογήσει το γιατί η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων εξέδωσε άδεια οικοδόμησης, ισχυριζόμενος ότι την καθυστέρησε όσο περισσότερο μπορούσε, ενώ είπε ότι από νομικής άποψης η Πολεοδομία δεν μπορούσε να αρνηθεί την έκδοση αδείας.

Ολες οι παρατάξεις συμφώνησαν στις προτάσεις του Σπ. Χαλβατζή, ενώ αποφασίστηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής περιουσίας με την Εκκλησία, η οποία να πάρει κάποιο άλλο οικόπεδο και το συγκεκριμένο να αποδοθεί στους κατοίκους σαν χώρος πρασίνου.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
«Λερναία Υδρα» τα σκάνδαλα

Εμβάσματα 48.000 ευρώ κατέθεσε στο λογαριασμό του προέδρου Πρωτοδικών Ε. Καλούση επιχειρηματίας των Χανίων

Σε «Λερναία Υδρα» τείνουν να εξελιχθούν τα νοσηρά φαινόμενα με τα παραδικαστικά κυκλώματα και τους επίορκους δικαστές, αγκαλιάζοντας ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αφού ενέχονται σ' αυτό το νοσηρό κλίμα δικηγόροι, επιχειρηματίες κλπ. Στο μεταξύ, νέες καταγγελίες για υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που φτάνουν μέχρι τον Γ. Ραχοβίτσα, προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, κατά τη διάρκεια της δίκης του ισοβίτη Γ. Συντιχάκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για υπόθεση ναρκωτικών.

Στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά κατέθεσε χτες ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ε. Καλούσης, που έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης για σωματεμπορία, ενώ στον επιθεωρητή αρεοπαγίτη Χρ. Μπαλτά κατέθεσε ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης, ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Παράλληλα, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ε. Καλούσης προκύπτει και εμπλοκή του σε υπόθεση δωροδοκίας.

Το άνοιγμα των λογαριασμών του προέδρου Πρωτοδικών Ε. Καλούση έβγαλε «λαγό», καθώς βρέθηκαν εμβάσματα σε λογαριασμό του, που προέρχονταν από επιχειρηματία των Χανίων, ιδιοκτήτη νυκτερινών κέντρων και από δύο δικηγόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε λογαριασμό του προέδρου Πρωτοδικών Ε. Καλούση στην Αγροτική Τράπεζα κατέθεσε επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων 48.000 ευρώ, ενώ οι δύο δικηγόροι κατέθεσαν από 3.000 ευρώ. Ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ε. Καλούσης και ο επιχειρηματίας παραδέχτηκαν τη μεταξύ τους συναλλαγή, αλλά ισχυρίστηκαν ότι ο δικαστικός λειτουργός είχε δανείσει χρήματα στον επιχειρηματία, ο οποίος τα επέστεψε στον πρώτο, καταθέτοντας τα δανεικά σε λογαριασμό της ΑΤΕ. Ωστόσο, έπεσαν σε αντιφάσεις σχετικά με το ποσό. Ο Ε. Καλούσης ισχυρίστηκε χτες, σύμφωνα με πληροφορίες στον Γ. Σανιδά, ότι είχε δανειστεί 40.000 ευρώ από τον επιχειρηματία. Αντίθετα, ο επιχειρηματίας ανέφερε στις αρμόδιες αρχές στην Κρήτη ότι το ποσό που δανείστηκε ήταν 25.000 ευρώ.

Επίσης, εμβάσματα στο λογαριασμό του Ε. Καλούση φέρεται να έχει καταθέσει και ο δικηγόρος Γ. Νικολακόπουλος, που είχε διατελέσει συνήγορος του Ι. Γιοσάκη.

Εναντίον του Ε. Καλούση αναμένεται να ασκηθεί ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκία, απόπειρα εκβίασης, χρήση πλαστού εγγράφου, καθώς και παροχή καταλύματος σε αλλοδαπές, χωρίς άδεια παραμονής.

Ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχτηκε ότι είχε απλώς φιλική σχέση με την ανακρίτρια Αντ. Ηλία και τον αντεισαγγελέα Εφετών Ν. Αθανασόπουλο, ενώ για τη δικομανία του ανέφερε ότι όλα ξεκίνησαν με την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα, γιατί θεώρησε πως εθίγη βαθύτατα, χωρίς να φταίει... Επίσης, παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε τις φιλικές τους σχέσεις με δικαστικούς λειτουργούς, μοναχά για να προσδιοριστεί η γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεών του.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που προσκάλεσε δικαστές, οι οποίοι παρέστησαν στην ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας, καθώς και ότι είχε συμμετάσχει σε ταξίδια με δικαστές και δικηγόρους στο Ντουμπάι και στο Λουγκάνο.

Στο μεταξύ, νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τα παραδικαστικά κυκλώματα μετά τη χτεσινή κατάθεση στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών του ισοβίτη για εμπορία ναρκωτικών Γ. Συντιχάκη, ο οποίος εμπλέκει τον δικηγόρο Σ. Κεχαγιόγλου, την ανακρίτρια Αντ. Ηλία και τον Γ. Ραχοβίτσα.

Ο Γ. Συντιχάκης στη διάρκεια εξέτασης σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσής του, υποστήριξε ότι το 2000 που συνελήφθη για ναρκωτικά πιέστηκε από το δικηγόρο Σ. Κεχαγιόγλου, ώστε να καταβάλει το ποσό των 60 εκατ. δραχμών τότε για να μην προφυλακιστεί. Τα 50 εκατ. θα τα έπαιρνε η ανακρίτρια Αντ. Ηλία και τα 10 εκατ. δραχμές ο Σ. Κεχαγιόγλου.

Αντίστοιχη καταγγελία σε βάρος της ανακρίτριας και του δικηγόρου Σ. Κεχαγιόγλου έκανε χτες και η σύζυγος του ισοβίτη. Το ζευγάρι υποστηρίζει ότι το γεγονός πως δεν υπέκυψε στις πιέσεις του δικηγόρου και η επιλογή τους να προσλάβουν άλλο δικηγόρο είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει ο Γ. Συντιχάκης κατηγορίες με τις πλέον επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπονται από το νόμο.

Μάλιστα, το ζευγάρι ενέπλεξε και το όνομα του Γ. Ραχοβίτσα, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχε στις πιέσεις που του ασκήθηκαν. Χαρακτηριστικά, ο Γ. Συντιχάκης κατέθεσε για τον Γ. Ραχοβίτσα ότι το διάστημα που κρατούνταν στην Ασφάλεια του είπε: «Αν σκεφτείς κάτι ξέρεις πού θα βρεις τον Κεχαγιόγλου»!

Πάντως, και οι τρεις Σ. Κεχαγιόγλου, Αντ. Ηλία και Γ. Ραχοβίτας με χτεσινές δηλώσεις τους αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς του ισοβίτη Γ. Συντιχάκη.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Η «κουνέλα»

Η κυρα-Μαργίτσα ήταν γνωστή στη γειτονιά, για την έσχατη φτώχεια και τα εφτά παιδιά της, για τα οποία πήρε και το παρανόμι.

Η «κουνέλα», παντρεμένη μ' ένα μέθυσο, βάναυσο και άεργο στεγαζόταν στο υπόγειο μιας οικοδομής, όπου δεν είχαν τοποθετηθεί ακόμη τα παράθυρα και ήταν στρωμένο με χώμα το δάπεδο, έπλενε σκάλες, έστηνε μπουγάδες και ήταν ελάχιστα τα χρήματα που συγκέντρωνε για να ζήσει τα παιδιά της.

Ιδιαίτερα δραματική ήταν η κατάσταση της οικογένειας κατά την άγρια εποχή της κατοχικής πείνας. Η οικογένεια ζούσε από την ελεημοσύνη της γειτονιάς, οι κάτοικοι της οποίας αντιμετώπιζαν την πείνα και τις κακουχίες. Μέσα όμως σ' αυτές τις σκληρές συνθήκες, απ' αυτούς τους ανθρώπους, παλιούς πρόσφυγες από τη Μικρασία, ξεπήδησαν οι αγωνιστές, άντρες και γυναίκες της Εθνικής μας Αντίστασης.

Ηταν αυτοί οι άντρες και αυτές οι γυναίκες που αντιμετώπισαν αγωνιστικά το πρόβλημα της επιβίωσης. Ηταν αυτοί που με σύνθημα «μπακάλη και συσσίτιο» διεκδίκησαν τα ελάχιστα εκείνα ψίχουλα που τους κράτησαν στη ζωή.

Οι γειτόνισσες προσπάθησαν να «κατηχήσουν» τη Μαργίτσα, να τη βγάλουν από τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και να ενώσει τις δυνάμεις της στην κοινή προσπάθεια του αγώνα και της διεκδίκησης. Ολοι γεννιόμαστε ίσοι, της έλεγαν. Αργότερα βγαίνουν αυτοί που μας εκμεταλλεύονται. Η Μαργίτσα αντιδρούσε. Δεν μπορούσε να καταλάβει αυτά που άκουγε. «Καλέ κυρία, όλα τα δάχτυλα είναι ίδια;». Και κατέληγε: «Και τι θα γινόμαστε εμείς οι φτωχοί, αν δεν υπήρχαν οι... πλούσιοι;».

Αυτά συνέβαιναν κατά τις αρχές της Κατοχής. Ως την απελευθέρωση η «κουνέλα» είχε καταλάβει και είχε συνταχθεί με το μεγάλο λαϊκό ποτάμι.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Το παγκάρι και η υποκρισία

Τα δισεκατομμύρια που φέρονται να έχουν στη διάθεσή τους σε κινητή, ακίνητη περιουσία, αλλά και μετρητά, αρκετοί μητροπολίτες φαίνεται πως οδήγησαν τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να ζητήσει τον οικονομικό έλεγχο από την κυβέρνηση σε μητροπόλεις και μονές.

Η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρείται ως ένα ακόμα μέτρο στο πλαίσιο της λεγόμενης αυτοκάθαρσης που οδηγείται σε κουκούλωμα, ωστόσο, η υποκρισία περισσεύει όταν την ίδια στιγμή η «επίσημη» εκκλησιαστική περιουσία ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Και όταν η ίδια η εκκλησία είναι αναμεμειγμένη σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και αλισβερίσια, με σκοπό να αυξήσει τα...«ιερά» πλούτη της.

Στο μεταξύ, οι πιστοί φαίνεται πως δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αρχιεπισκόπου και η προσέλευσή τους στους μητροπολιτικούς και άλλους μεγάλους ναούς της χώρας για την αγρυπνία που διοργανώθηκε, προφανώς για να «συγχωρεθεί» η εκκλησία από τα σεξουαλικά, οικονομικά σκάνδαλα και την εμπλοκή με τις μυστικές υπηρεσίες που έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα δε γέμισε ούτε καν η Μητρόπολη, ενώ απουσίασαν και πολλοί ιεράρχες.

Χτες με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη, ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε να γίνουν έλεγχοι. Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «διαχειριστικοί έλεγχοι θα γίνουν όπου υπάρχουν καταγγελίες, ακόμη και ανώνυμες». Ακόμα, όπως υποστήριξε, διαχειριστικός έλεγχος στις μητροπόλεις έγινε μια φορά το 1978 και από εκεί και πέρα περιστασιακά. Και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι σταμάτησαν το 1985.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΕΧΤΡΑ αποκαλύφθηκε καταγγελία καθηγητή βυζαντινής μουσικής, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 1992 έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο. Υπόθεση η οποία είχε τεθεί στο αρχείο με παρέμβαση του μακαριστού Σεραφείμ. Ο Μητροπολίτης Πειραιά με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την υπόθεση «σκευωρία».

Δούλευε για τη Μοσάντ ο Βαβύλης;

Στον καταζητούμενο Α. Βαβύλη αναφέρονται χτεσινά δημοσιεύματα της «Απογευματινής». Στο ένα δημοσίευμα υποστηρίζεται πως ο καταζητούμενος κυκλοφορούσε και με πλαστή ταυτότητα ως αρχιμανδρίτης και επίτροπος Καλαβρίας - Σικελίας Νείλος Βατοπεδινός, αλλά και ως Βιτόριο Μπαρόνε.

Αλλο δημοσίευμα κάνει αναφορά στον Πέτρο Παναγιωτόπουλο που είχε διατελέσει πρόξενος της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ την περίοδο που διεξαγόταν εκλογές για την εκλογή Πατριάρχη. Αφηγείται πως ο Α. Βαβύλης μετά από ένα περιστατικό με τον οδηγό του μητροπολίτη - τότε - Ειρηναίου, είχε πει σε αξιωματικό της Αστυνομίας του Ισραήλ πως έχει έρθει από την Ελλάδα από κάποιες συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ο Π. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως όταν προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Ειρηναίο για το ρόλο του Α. Βαβύλη, πήρε την απάντηση: «Μα αυτός είναι το πνευματικό παιδί του αρχιεπισκόπου».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Α. Παπαχελά, «Φάκελοι», ο πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ, Γιώργος Χριστοφαρεΐζης, ισχυρίστηκε ότι ο Α. Βαβύλης δούλευε για τη Μοσάντ. Ο πρώην αξιωματικός είχε συντάξει, σύμφωνα με «Το Βήμα», υπόμνημα για τη δράση του, το οποίο είχε σταλεί στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ Α. Βασιλόπουλο, ενώ σε αυτό γινόταν η επισήμανση να ενημερωθεί ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος. Το έγγραφο αυτό βρέθηκε τελικά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σε ερώτηση για το πόσο σίγουρος ήταν πως ο Α. Βαβύλης δούλευε για τη Μοσάντ, δήλωσε πως «μου το έλεγε ο ίδιος. Και άλλωστε βλέπαμε τις επαφές του». Επιβεβαίωσε ότι είχε επαφές στην Αθήνα με Ισραηλινούς πράκτορες. Σε ερώτηση αν ο Α. Βαβύλης είχε επαφές και με ανθρώπους άλλων χωρών απάντησε: «Να μην αναφέρω τίποτε άλλο». Πρόσθεσε δε, ότι «δεν τον είχαμε δει με ιερείς ή πολιτικούς. Το 1996 είχε επαφές με 2-3 αστυνομικούς», ενώ κάποια διείσδυση της υπηρεσίας είχε δώσει την πληροφορία ότι πιθανόν να έκανε χρήση κοκαΐνης».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ προερχόταν από τις τάξεις της ΕΛΑΣ, όπου είχε κατηγορηθεί για σειρά περιστατικών, μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε μεταφυσικές τελετουργίες, ενώ συνεργάστηκε με πρώην μέλος των ΟΥΚ, το οποίο, όταν φυλακίστηκε, γνώρισε στη φυλακή άτομο ύποπτο για τρομοκρατικές ενέργειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ