ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Εζωσαν το υπουργείο των εφοπλιστών

Δυναμική απάντηση και στο αντικομμουνιστικό παραλήρημα του υπουργού Ναυτιλίας

Από την πορεία στο λιμάνι
Από την πορεία στο λιμάνι
Προτάσσοντας το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο, οι εργατοτεχνίτες από όλες τις ειδικότητες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης βγήκαν χτες στους δρόμους του Πειραιά, κάνοντας την 24ωρη απεργία των μεταλλεργατών και δική τους υπόθεση. Αιχμή του αγώνα είναι η υπογραφή ικανοποιητικής Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όμως πρόκειται για σαφή αντιπαράθεση συνολικά με την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Τα αιτήματα που προβάλλουν είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας, καθώς έρχονται σε σύγκρουση με την ανεργία, τη φτώχεια και την ασυδοσία εφοπλιστών και εργολάβων, που τροφοδοτούμενοι ακριβώς από την πολιτική και της κυβέρνησης της ΝΔ δε διστάζουν να στέλνουν εργάτες ακόμα και στο μνήμα για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Αλλωστε, το ποιους είναι ταγμένη να υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση το έδειξε χειροπιαστά προχτές ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης, όταν καλώντας σε συνάντηση τα σωματεία της Ζώνης, με θέμα τα μέτρα που υποτίθεται ότι θα πάρει η κυβέρνηση για να την ανάπτυξη της υποδομής του χώρου, επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου αντεργατικό και αντικομμουνιστικό παραλήρημα! Ωρυόμενος, τους χαρακτήρισε ...«καπελωμένους» από το ΚΚΕ, ότι έχουν παράλογες απαιτήσεις και ότι με τις απεργίες τους διώχνουν τα καράβια!

Με έκδηλη την οργή και την αγανάκτηση οι εργατοτεχνίτες συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τις 9 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά. Χωρίς άλλη κουβέντα ύψωσαν το πανό με τη φράση «Δολοφονούν εργάτες και η κυβέρνηση κάνει πλάτες» και με κεντρικό σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» ξεκίνησαν μαχητική πορεία στους δρόμους γύρω από το λιμάνι, με πρώτο σταθμό τα δικαστήρια του Πειραιά. Και αυτό γιατί ακριβώς στα πλαίσια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει σε βάρος τους το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης - εφοπλιστών, συνάδελφοί τους μέλη των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία θα δικάζονταν ως... υπεύθυνοι(!) για το θάνατο 5 μεταλλεργατών στο «γκαζωμένο» γκαζάδικο «ΣΕΪΛΟΡ». Τα θύματα δηλαδή θα τσουβαλιάζονταν μαζί με τους θύτες τους, για να μετακυληθούν οι ευθύνες από τους πραγματικούς υπεύθυνους, τον πλοιοκτήτη και τους εργολάβους, και να χτυπηθεί ο εργατικός έλεγχος. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 2 Ιουνίου.

Επόμενος σταθμός της πορείας ήταν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι δυνάμεις καταστολής που είχαν ζώσει, με εντολή Κεφαλογιάννη, το υπουργείο μέσα και έξω, με παραταγμένους άνδρες των δυνάμεων Τήρησης Μέτρων Τάξης της Αστυνομίας, βατραχανθρώπους, λιμενικούς και ποιος ξέρει τι άλλους, ήταν ιδιαίτερα ...«θερμή»! Προπηλάκισαν τους εργαζόμενους και απαγόρευσαν στην τριμελή αντιπροσωπεία τους ακόμα και να πλησιάσει την είσοδο του υπουργείου! Βέβαια, όλοι πήραν την απάντηση που έπρεπε. Οι εργατοτεχνίτες με αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και κάμποσα αυγά, των οποίων οι κρόκοι «στόλισαν» από την είσοδο του υπουργείου των εφοπλιστών μέχρι τις στολές των «οργάνων», υποχρέωσαν σε άτακτη υποχώρηση τους ένστολους και η αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε τελικά με τον αρχηγό του Λιμενικού, λέγοντάς του να μεταφέρει στον υπουργό ότι θα τους έχει συνεχώς μπροστά του.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Σωτήρης Πουλικόγιαννης κατήγγειλε την άθλια συμπεριφορά του υπουργού, που επιχείρησε να παρέμβει στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης υπέρ των εργοδοτών και των εφοπλιστών και τόνισε ότι οι εργατοτεχνίτες θα δυναμώσουν τους αγώνες τους και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα άλλα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης για την ανατροπή συνολικά αυτής της πολιτικής και των εκπροσώπων της. Παίρνοντας το λόγο και ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων Μάκης Κυριακόπουλος αποκάλυψε ότι στα πλαίσια της δράσης των μηχανισμών τρομοκράτησης και καταστολής που έχει θέσει η κυβέρνηση σε λειτουργία σε βάρος των εργαζομένων, προχτές το απόγευμα παραμονές της απεργίας στο παράρτημα των σωματείων στην πύλη της Ζώνης στο Πέραμα εθεάθη ασφαλίτης!

ΧΑΛΚΙΔΑ - ΟΣΕ
Σακατεύτηκε εργαζόμενος

Εργατικό ατύχημα που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή σε εργάτη γραμμής, υπάλληλο του ΟΣΕ, έγινε χτες το πρωί (10.50 π.μ.) στην περιοχή Παντειχίου του Δήμου Αυλίδας επί της σιδηροδρομικής γραμμής Οινόης - Χαλκίδας. Θύμα ο 45χρονος εργάτης Θεοφάνης Τσιόπος, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν, μαζί με άλλους 5 εργαζόμενους, πάνω στο προτελευταίο βαγονέτο αμαξοστοιχίας έργων του ΟΣΕ που κουβαλούσε χαλίκι επίστρωσης γραμμών. Κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης του βαγονέτου, αυτό εκτροχιάστηκε, «μπατάρισε και καταπλάκωσε τον άτυχο εργάτη με αποτέλεσμα να χάσει το αριστερό του πόδι και να πάθει κατάγματα στη λεκάνη και σε άλλα σημεία του σώματος. Από τη μεγάλη αιμορραγία κινδύνευσε και η ζωή του. Ευτυχώς η έγκαιρη μεταφορά του στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χαλκίδας και οι προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, απέτρεψαν το μοιραίο. Το χτεσινό εργατικό ατύχημα στον ΟΣΕ, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Αρκετά έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και είναι συνέπεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης του οργανισμού και της παράδοσης δραστηριοτήτων και υπηρεσιών του στο κεφάλαιο που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ πριν και ΝΔ σήμερα και οι διορισμένες διοικήσεις. Πολιτική εντατικοποίησης της εργασίας και συρρίκνωσης του προσωπικού, ενώ το υπάρχον αναγκάζεται να δουλεύει σε συνθήκες ανασφάλειας. Η παλαιότητα και η ελλιπής συντήρηση του υπάρχοντος υλικού είναι μια άλλη αιτία. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι αμαξοστοιχίες έργων και τα βαγονέτα μεταφοράς υλικών, όπως μας κατήγγειλαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές.

«ΚΕΡΑΜΕΙΚΗ ΙΩΝΙΑ»
Απαιτεί 50 απολύσεις

Με απολύσεις 50 εργαζομένων, επανέρχεται ο μεγαλοβιομήχανος Παπαλεξόπουλος στην υπό ιδιοκτησία του «Κεραμεική ΙΩΝΙΑ» στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας. Μάλιστα απαιτεί 50 εργαζόμενοι να φύγουν... οικειοθελώς, αλλιώς κινδυνεύει με κλείσιμο όπως απειλεί το εργοστάσιο. Πριν 2 χρόνια η εργοδοσία με τον ίδιο τρόπο και με τη συμβιβασμένη (ΠΑΣΚίτικη) διοίκηση του σωματείου να βάζει «πλάτη» και την επίσης ξεπουλημένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας να συναινεί και να μην κουνάει ούτε το «δαχτυλάκι της» καλυπτόμενη πίσω από τη συγκεκριμένη στάση του σωματείου, έδειξε σε 100 εργαζόμενους την έξοδο του εργοστασίου, βρέθηκαν στην ανεργία.

Σήμερα, η εργοδοσία με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα (ανταγωνιστικότητα, εισαγωγές κλπ.), προχωρά στο κλείσιμο της επιχείρησης. Το ίδιο είχε πράξει ο ίδιος εργοδότης, στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν έκλεισε «εν μια νυκτί» άλλη επιχείρησή του, στη Χαλκίδα, την «Κεραμεική Γλύφας»...

ΕΙΣΦ
Παραβίαση των κανονισμών εργασίας

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται πάλι οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ), καταγγέλλοντας «συστηματική παραβίαση των κανονισμών εργασίας».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΟΣΠΑ καταγγέλλουν τη διοίκηση της παλιάς «Ολυμπιακής», για «προϊσταμενοποιήσεις στη νομική υπηρεσία, κατά καταστρατήγηση διατάξεων του κανονισμού λειτουργίας της εταιρίας».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των αεροσυνοδών, το τελευταίο διάστημα καταστρατηγούνται διατάξεις που αφορούν μέρες και ώρες ανάπαυσης, ενώ κάθε αντίσταση από πλευράς των εργαζομένων αντιμετωπίζεται με πρωτοφανή εκδικητική μανία. Οι αεροσυνοδοί προειδοποιούν ότι δε θα ανεχτούν άλλο τέτοια φαινόμενα και θα αντιδράσουν δυναμικά σε κάθε προσπάθεια ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και ευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Για τις «προϊσταμενοποιήσεις», η ΟΣΠΑ ζητά από τη διοίκηση της εταιρίας να τις ανακαλέσει άμεσα και να προχωρήσει στην επιλογή με βάση τους όρους του κανονισμού της νομικής υπηρεσίας.

Τους θέλουν μόνο «μαϊντανούς»

Μια αποκαλυπτική περιγραφή για το πώς θέλουν να χρησιμοποιούν τους συνταξιούχους ως «μαϊντανούς» τα διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να τους «κόβουν» από τα τηλεοπτικά τους παράθυρα όταν δε λένε αρεστά πράγματα αλλά υπερασπίζονται τα αιτήματά τους, κάνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύνδεσμος, την περασμένη Παρασκευή τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤΕΝΝΑ πήγε στα γραφεία για να πάρει δηλώσεις για το θέμα του ΛΑΦΚΑ. Οταν ο πρόεδρος άρχισε να αναπτύσσει τα αιτήματα των συνταξιούχων, τους αγώνες τους, και αφού οι υπεύθυνοι του καναλιού δεν κατάφεραν να τον περιορίσουν μόνο στο θέμα του ΛΑΦΚΑ και στη ρύθμιση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για να αποσπάσουν θετικά σχόλια, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η συνέντευξη κόπηκε από το στούντιο του σταθμού. Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει «τους υπεύθυνους του προγράμματος του συγκεκριμένου σταθμού, για την προσπάθειά τους να μας αποσπάσουν ευνοϊκά λόγια για τη ρύθμιση Καραμανλή για το ΛΑΦΚΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ