ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ
Διαβουλεύσεις και εσωτερικές διεργασίες

Από την προχτεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση ενάντια στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1559 και υπέρ της συμφωνίας Τάεφ

Associated Press

Από την προχτεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση ενάντια στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1559 και υπέρ της συμφωνίας Τάεφ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Υπό τη σκιά της εντυπωσιακής διαδήλωσής τους, την Τρίτη, στο κέντρο της Βηρυτού, των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται κατά της απόφασης 1559 του ΟΗΕ, στο Κοινοβούλιο ολοκληρώνονταν, χτες, οι διαβουλεύσεις για την ανάδειξη μεταβατικού πρωθυπουργού. Οπως φαίνεται, η πλειοψηφία των βουλευτών τάσσεται υπέρ του επαναδιορισμού του θεωρούμενου ως φιλο-σύρου Ομάρ Καράμι. Στη Δαμασκό, χτες, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση υπέρ του Προέδρου Ασαντ και της πολιτικής του στο Λίβανο, ενώ από την Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος Μπους επέμενε, για πολλοστή ημέρα, στις πιέσεις και στις απειλές.

Πιθανώς η μαζικότερη και μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία του Λιβάνου να ήταν η συγκέντρωση υπέρ της εφαρμογής της συμφωνίας του Τάεφ, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία, κυρίως της «Χεζμπολάχ», την Τρίτη. Αυτό επισημαίνουν ακόμη και οι εφημερίδες που πρόσκεινται στη λιβανική αντιπολίτευση, ενώ η αριστερή εφημερίδα «Ας Σαφίρ», με αφορμή την «εκπληκτική επίδειξη δύναμης των δυνάμεων που αντιτίθενται στην άμεση και πλήρη συριακή απόσυρση», καλεί σε εθνική ενότητα.

Ενισχυμένος, προφανώς, από αυτές τις εξελίξεις και έχοντας, όπως φαίνεται, εξασφαλίσει τη συμφωνία της πλειοψηφίας των βουλευτών, ο Πρόεδρος Λαχούντ αργά το βράδυ, επαναδιόρισε τον παραιτηθέντα Ομάρ Καράμι ως πρωθυπουργό του μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Σύμφωνα με πηγές, 69 βουλευτές του 128μελούς Κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ του Καράμι.

Την ίδια ώρα, το ζήτημα των ξένων παρεμβάσεων, που ήταν και η αιχμή του δόρατος των συνθημάτων που κυριάρχησαν στη διαδήλωση της Τρίτης στη Βηρυτό, θίγεται και από ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Τάγκερσπίγκελ» προειδοποιεί την Ουάσιγκτον «να μην προσπαθήσει να αξιοποιήσει την κατάσταση στο Λίβανο για να συγκρουστεί με τη Συρία», συμπληρώνοντας ότι θα είναι «εντελώς αντιπαραγωγική μια αμερικανική απόπειρα να δημιουργηθεί αντισυριακό μέτωπο στο Λίβανο».

Ο Τζουμπλάντ, μάλιστα, σχολιάζοντας την πρόσκληση του Προέδρου Μπους προς τον μαρωνίτη πατριάρχη Νασράλα Σφέιρ, που επίσης ηγείται της αντιπολίτευσης, να μεταβεί στο Λευκό Οίκο, προχώρησε παραπέρα. Εκτίμησε ότι «ο Σφέιρ είναι αρκετά ρεαλιστής για να γνωρίζει ότι ο Λίβανος έχει ανάγκη τις καλές σχέσεις με τη Συρία και αυτή την πραγματικότητα ο Πρόεδρος Μπους θα πρέπει να τη λάβει υπόψη του».

Νέες διαδηλώσεις, νέες πιέσεις

Στη Βηρυτό, χτες, δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαδήλωση. Οπως σχολίαζαν πολλοί αναλυτές μετά το εντυπωσιακό πλήθος που συγκεντρώθηκε υπό την αιγίδα των φιλοσυριακών πολιτικών δυνάμεων την Τρίτη, ίσως αργήσει κάπως η επανάληψη των αντισυριακών διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, στη Δαμασκό εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξή τους προς τον Πρόεδρο Ασαντ, ο οποίος χαιρέτισε το πλήθος από το προεδρικό μέγαρο. Οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές σημαίες, ενώ έκτακτα μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.

Τη στιγμή που Σύροι διπλωμάτες διαβεβαίωναν ότι η αναδίπλωση των στρατευμάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις προγραμματισμένες για το Μάη εκλογές στο Λίβανο, ο Τζορτζ Μπους επανήλθε στις πιέσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τα σχέδια συριακής αναδίπλωσης που παρουσιάστηκαν μετά τη συνάντηση Ασαντ - Λαχούντ, ως «ημίμετρα» και κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι «ακόμη και να αποτραβήξει τα στρατεύματά της, θα συνεχίσει να ελέγχει την πολιτική ζωή του Λιβάνου μέσα από τις μυστικές της υπηρεσίες». Ο Μπους επανέλαβε, επίσης, ότι «αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για πλήρη αποχώρηση, θα ξανασυζητηθούν όλα τα επιπλέον μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε βάρος της Συρίας».

Την ίδια ώρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του, επισήμαινε ότι «η διαδικασία της συριακής αποχώρησης δε θα πρέπει να κρατήσει επ' αόριστον, αλλά δε θα πρέπει να γίνει και γρήγορα γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος ολικής αποσταθεροποίησης του Λιβάνου». Τέλος, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ζήτησε, εκ νέου, την πλήρη συριακή αποχώρηση και τόνισε ότι ο απεσταλμένος του Οργανισμού, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, θα επισκεφτεί την περιοχή προκειμένου να εκμαιεύσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση εντός, ελιγμοί από Μπερλουσκόνι

Μέλος της Ιρακινής αντίστασης στο Ραμάντι

Associated Press

Μέλος της Ιρακινής αντίστασης στο Ραμάντι
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ.--

Νέα κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων παρατηρείται στο Ιράκ, ενώ στην Ιταλία η λαϊκή κατακραυγή για τη δολοφονία από αμερικανικά πυρά του μυστικού πράκτορα Νικόλα Καλιπάρι διογκώνεται. Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους στις αμερικανο-ιταλικές σχέσεις και εξαπέλυσε έμμεση επίθεση κατά της δημοσιογράφου Τζουλιάνα Σγκρένα.

Τα νεκρά σώματα 25 ανδρών και μιας γυναίκας βρέθηκαν στην πόλη Κάιμ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι εκτελέστηκαν πριν από μία βδομάδα. Πιθανότατα επρόκειτο για Ιρακινούς στρατιώτες που είχαν απαχθεί. Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει τον εντοπισμό 15 αποκεφαλισμένων σορών σε προχωρημένη αποσύνθεση κοντά στην πόλη Λατιφίγια, κοντά σε κτίριο που φέρεται να χρησιμοποιούνταν από αντάρτες. Μεταξύ των 15, συγκαταλέγονται 10 άνδρες, 3 γυναίκες και 2 παιδιά. Η επίσημη εκδοχή εκτιμά ότι πρόκειται πάλι για Ιρακινούς στρατιώτες, αλλά και για πολίτες, που θεωρήθηκαν συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων.

Στη Βαγδάτη, διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα φορτηγά πραγματοποιήθηκε κατά του υπουργείου Γεωργίας και του γειτονικού ξενοδοχείου «Σαρίντ», όπου διαμένουν Ιρακινοί αστυνομικοί, εκπαιδευτές τους και ξένοι επιχειρηματίες που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις. Εκτός από τους καμικάζι στην επίθεση σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί φρουροί και τραυματίστηκαν άλλοι 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί Αμερικανοί επιχειρηματίες.

Σε άλλο σημείο της ιρακινής πρωτεύουσας, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου κουβεϊτιανής εταιρίας, σκοτώνοντας 1 επιβαίνοντα και τραυματίζοντας 3. Επίσης, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε από αυτοσχέδια βόμβα, ενώ ένοπλοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον υπηρεσιακό υπουργό Σχεδιασμού. Ο ίδιος γλίτωσε σκοτώθηκαν 2 σωματοφύλακές του. Χωρίς θύματα εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, τέλος, στη συνοικία Μπαλάντιγιατ.

Στη Βασόρα, από εκρηκτικό μηχανισμό σκοτώθηκαν σε περιπολία 2 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 3. Στο βόρειο Ιράκ, στη Μοσούλη, σε συγκρούσεις με αντάρτες σκοτώθηκαν 2 αξιωματικοί του ιρακινού στρατού και τραυματίστηκαν 2 στρατιώτες. Στο Κιρκούκ δολοφονήθηκε μια νεαρή Ιρακινή μεταφράστρια του αμερικανικού στρατού. Στο Σοργκάτ δολοφονήθηκε άλλος 1 αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας, ενώ στη Χαμπάνιγιε έγινε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικής βάσης, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

Οπως μετέδιδε το Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χτες, κυκλοφόρησε βίντεο όπου η οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» ανακοινώνει ότι απήγαγε 2 Σουδανούς οδηγούς τουρκικών φορτηγών. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε, επίσης, ότι απαγγέλθηκαν από το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο του Ιράκ κατηγορίες για τρομοκρατία σε 15 άτομα, εκ των οποίων οι 8 είναι ξένοι υπήκοοι.

Ελιγμοί Μπερλουσκόνι

Να κατευνάσει τη λαϊκή οργή και να αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες πιέσεις που δέχεται για να αποσύρει τα ιταλικά στρατεύματα από το Ιράκ προσπάθησε, χτες, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάνοντας ελαφρά στροφή στις «κατηγορηματικές» θέσεις που είχε διατυπώσει. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέμεινε, φυσικά, ότι το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Καλιπάρι σταμάτησε κανονικά στο σινιάλο του αμερικανικού στρατού και ότι είχε δοθεί η σχετική άδεια. Επανέλαβε, επίσης, ότι θα απαιτηθεί η τιμωρία των ενόχων.

Δήλωσε, όμως, πεπεισμένος ότι θα διαλευκανθούν, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, οι συνθήκες του τραγικού περιστατικού. Εξαπέλυσε, μάλιστα, έμμεση επίθεση στην δημοσιογράφο Τζουλιάνα Σγκρένα, τονίζοντας ότι οι ιταλικές αρχές «δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια όσων υπηκόων της χώρας μεταβαίνουν στο Ιράκ και δε θέτουν εαυτούς υπό την αιγίδα των ιταλικών δυνάμεων».

Η εφημερίδα της οικογένειας Μπερλουσκόνι «Ιλ Τζιορνάλε», χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στη Σγκρένα, εξαπολύει λίβελο εναντίον «όλων εκείνων που ασκούν ψευτοδημοσιογραφία και αρνούνται την αντικειμενικότητα. Στην τραγική υπόθεση Καλιπάρι συγνώμη θα έπρεπε να ζητήσει και η αυτοανακηρυσσόμενη δημοκρατική, ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, καθώς οι εκπρόσωποί της θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και τους συμπολίτες τους για να εγκωμιάσουν, στη συνέχεια, τους απαγωγείς τους».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Τη σύσταση ενός ανεξάρτητου κέντρου για τον έλεγχο της χρηματοδότησης της παγκόσμιας τρομοκρατίας πρότειναν οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται στην ισπανική πρωτεύουσα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Την έκδοση της Ομάιρα Ρόχας Καμπρέρα, γνωστής ως Σόνια, ηγετικού στελέχους των FARC, στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για «λαθρεμπόριο ναρκωτικών» αποφάσισαν οι αρχές της Κολομβίας ικανοποιώντας το αίτημα των αμερικανικών αρχών. Η «Σόνια» συνελήφθη τον περασμένο Φλεβάρη, και θα είναι το δεύτερο στέλεχος των FARC που εκδίδεται στις ΗΠΑ, μετά τον Σιμόν Τρινιδάδ.

ΜΟΣΧΑ, ΓΚΡΟΖΝΙ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ο θάνατος του Ασλάν Μασχάντοφ από επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων «εκμηδενίζει» τις ελπίδες «λύσης του Τσετσενικού διαμέσου διαπραγματεύσεων», εκτιμούσαν χτες αναλυτές και πολιτικοί. Η ΕΕ αξίωσε «ειρηνική λύση». Οι Τσετσένοι αποσχιστές δεσμεύονταν σε «συνέχιση» του πολέμου. Το Κρεμλίνο επέλεξε να σιωπήσει προς το παρόν.

ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΕΡΕΤΖ.- Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ για τον τρόπο και το μέγεθος της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τις πόλεις Ιεριχώ και Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Οι διαφωνίες παρέμειναν αγεφύρωτες και κατά τις χτεσινές συναντήσεις αξιωματούχων ασφαλείας των δύο πλευρών.

ΠΕΚΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρενέβη στις εργασίες του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, σχεδόν απαιτώντας να μην κυρωθεί ο νόμος που προβλέπει χρήση βίας ως έσχατο μέσο σε περίπτωση απόπειρας απόσχισης της Ταϊβάν.

ΜΑΝΙΛΑ.- Τουλάχιστον 25 παιδιά πέθαναν από τροφική δηλητηρίαση κατόπιν της κατανάλωσης τροφής από κυλικείο σχολείου σε νησί των νοτίων Φιλιππίνων, ενώ 100 ακόμη νοσηλεύονται.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.- Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο στο Κλέρκσντορπ της Νότιας Αφρικής (160 χλμ. νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ) με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 42 εργατών σε βάθος 2.400 μέτρων. Νωρίτερα, η σεισμική δόνηση στο Στιλφορτέιν του Κλέρκσντορπ είχε προκαλέσει μικροτραυματισμούς σε 15 άτομα και μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια της περιοχής.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Η Κροατία ενδέχεται να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ στις 17 Μάρτη αν αποδείξει ότι συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ακόμη και αν δεν έχει παραδοθεί ως τότε στη Χάγη ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτοβίνα, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΕΕ...

ΒΟΛΙΒΙΑ
Ο πρόεδρος παραμένει... όμως τίποτα δεν κρίθηκε

ΛΑ ΠΑΣ.--

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, την ημέρα της παραίτησης του προέδρου Κάρλος Μέσα, εκατοντάδες ίσως χιλιάδες μέλη της ανώτερης και μεσαίας τάξης της πρωτεύουσας, βρέθηκαν στο δρόμο, απαιτώντας από τον Μέσα να ανακαλέσει την απόφασή του και να κυβερνήσει τη Βολιβία.

Χτες ο Μέσα με ένα πλατύ χαμόγελο βγήκε στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου και ευχαρίστησε το «λαό της Βολιβίας»... παραμερίζοντας και χαρακτηρισμούς όπως «ακυβέρνητη πολιτεία», που ο ίδιος είχε αποδώσει στη χώρα, προκειμένου να στηρίξει την απόφασή του για παραίτηση. Ή καλύτερα τον εκβιασμό. Ο Μέσα, εξάλλου, έχει παίξει το χαρτί της παραίτησης και στο παρελθόν. Οντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, μεσούντος του «πολέμου του φυσικού αερίου», παραιτήθηκε, διαφωνώντας με την κυβέρνηση στην οποία ήταν αντιπρόεδρος. Και τότε ήταν «ακυβέρνητη πολιτεία»...

Αυτή τη φορά, ο Μέσα εκβίασε το Κογκρέσο. Η απόφασή του λοιπόν αναμενόμενη: απέρριψε την παραίτηση. Η ψηφοφορία διεξήχθη σε προχωρημένη ώρα, εξαιτίας της αιφνίδιας διαμάχης που προέκυψε μεταξύ του προέδρου της χώρας και της αντιπολίτευσης.

Ο Κάρλος Μέσα, βλέποντας ότι έχει την υποστήριξη των κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, επιχείρησε να θέσει όρους για την παραμονή του στην προεδρία, όπως τον τερματισμό των διαδηλώσεων, κάτι που απέρριψε η αντιπολίτευση. Τελικά, το Κογκρέσο καταψήφισε ομοφώνως την παραίτηση του Κάρλος Μέσα και έτσι ο πρόεδρος της χώρας, που βρισκόταν σε δυσχερή θέση μετά τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, βγήκε ενισχυμένος. Τυπικά και προς το παρόν. Ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με το Κογκρέσο και ζήτησε την υποστήριξη των πολιτών της χώρας. Ο λαός της Βολιβίας, έχει τον τελευταίο λόγο. Εξάλλου, αυτός τον είχε εξαρχής. Ετσι, η Βολιβία εξακολουθεί να παραμένει υπό «κατοχή» των διαδηλωτών, καθώς οι διαδηλώσεις και τα μπλόκα για διάφορα θέματα συνεχίζονται...

Συστράτευση της ΕΕ με την πολιτική των ΗΠΑ

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Απόλυτη συστράτευση της ΕΕ με την πολιτική των ΗΠΑ, απέδειξε η συζήτηση για το Λίβανο, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο Στρασβούργο, στα πλαίσια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Κύριε Πρόεδρε, ακούγοντας τους περισσότερους ομιλητές, είχα την εντύπωση πως άκουγα την κ. Κοντολίζα Ράις. Και διαβάζοντας τα περισσότερα ψηφίσματα, νόμιζα ότι είναι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι ο Λίβανος, μετά τον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ από τους Αμερικανούς, γίνεται πεδίο εφαρμογής του σχεδίου ευρύτερης Μέσης Ανατολής που εξαγγέλθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υιοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και μ' αυτόν το σχεδιασμό ενισχύεται ο ρόλος του Ισραήλ, μπαίνει στο στόχαστρο ο αγώνας των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος και ασκείται πίεση στη Συρία και το Ιράν. Δεν τους θέλετε ανεξάρτητους. Τους θέλετε ανεξάρτητους όταν τους ελέγχετε. Και προς αυτή την κατεύθυνση ανασύρθηκε και το ψήφισμα 1559.

Γιατί ανασύρθηκε άραγε τώρα; Και τι επιζητάτε;

Δε γνωρίζετε ότι ήταν αποτέλεσμα συμφωνίας για να σταματήσει ο εμφύλιος στο Λίβανο;

Και τώρα γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει νέα στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή για να χτυπηθούν οι λαοί συνολικά. Η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου λειτουργεί ως μεγάλου μεγέθους προβοκάτσια με πολλαπλούς στόχους.

Εμείς θεωρούμε ότι οι λαοί και οι πολιτικές δυνάμεις της περιοχής πρέπει να λύσουν το πρόβλημά τους και δε χρειάζονται προστάτες. Και, επιτέλους, σας ρωτάμε: πόση υποκρισία άραγε υπάρχει;

Για τα 40.000 στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, γιατί δε ζητάτε - τώρα, άμεσα, αύριο - και δεν πιέζετε να αποχωρήσουν από το Νησί;

Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Γι' αυτό λέμε ότι άλλος είναι ο στόχος και της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ