Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Τη σύσταση ενός ανεξάρτητου κέντρου για τον έλεγχο της χρηματοδότησης της παγκόσμιας τρομοκρατίας πρότειναν οι συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιείται στην ισπανική πρωτεύουσα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Την έκδοση της Ομάιρα Ρόχας Καμπρέρα, γνωστής ως Σόνια, ηγετικού στελέχους των FARC, στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί για «λαθρεμπόριο ναρκωτικών» αποφάσισαν οι αρχές της Κολομβίας ικανοποιώντας το αίτημα των αμερικανικών αρχών. Η «Σόνια» συνελήφθη τον περασμένο Φλεβάρη, και θα είναι το δεύτερο στέλεχος των FARC που εκδίδεται στις ΗΠΑ, μετά τον Σιμόν Τρινιδάδ.

ΜΟΣΧΑ, ΓΚΡΟΖΝΙ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ο θάνατος του Ασλάν Μασχάντοφ από επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων «εκμηδενίζει» τις ελπίδες «λύσης του Τσετσενικού διαμέσου διαπραγματεύσεων», εκτιμούσαν χτες αναλυτές και πολιτικοί. Η ΕΕ αξίωσε «ειρηνική λύση». Οι Τσετσένοι αποσχιστές δεσμεύονταν σε «συνέχιση» του πολέμου. Το Κρεμλίνο επέλεξε να σιωπήσει προς το παρόν.

ΜΕΘΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΕΡΕΤΖ.- Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Σαούλ Μοφάζ για τον τρόπο και το μέγεθος της αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τις πόλεις Ιεριχώ και Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Οι διαφωνίες παρέμειναν αγεφύρωτες και κατά τις χτεσινές συναντήσεις αξιωματούχων ασφαλείας των δύο πλευρών.

ΠΕΚΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρενέβη στις εργασίες του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, σχεδόν απαιτώντας να μην κυρωθεί ο νόμος που προβλέπει χρήση βίας ως έσχατο μέσο σε περίπτωση απόπειρας απόσχισης της Ταϊβάν.

ΜΑΝΙΛΑ.- Τουλάχιστον 25 παιδιά πέθαναν από τροφική δηλητηρίαση κατόπιν της κατανάλωσης τροφής από κυλικείο σχολείου σε νησί των νοτίων Φιλιππίνων, ενώ 100 ακόμη νοσηλεύονται.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.- Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε κατολίσθηση σε χρυσωρυχείο στο Κλέρκσντορπ της Νότιας Αφρικής (160 χλμ. νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ) με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό τουλάχιστον 42 εργατών σε βάθος 2.400 μέτρων. Νωρίτερα, η σεισμική δόνηση στο Στιλφορτέιν του Κλέρκσντορπ είχε προκαλέσει μικροτραυματισμούς σε 15 άτομα και μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια της περιοχής.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Η Κροατία ενδέχεται να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ στις 17 Μάρτη αν αποδείξει ότι συνεργάζεται πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ακόμη και αν δεν έχει παραδοθεί ως τότε στη Χάγη ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Κροάτης στρατηγός Αντε Γκοτοβίνα, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ