ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Στους δρόμους...

...κρίνεται πάντα το δίκιο

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Αυτό κι αν είναι «διά βίου εκπαίδευση»

Για την προετοιμασία, λέμε, του κάθε υποψήφιου της αστικής τάξης να κυβερνήσει.

Πρέπει, του υπαγορεύει το ένα κέντρο, η ομάδα που πλαισιώνει τον αρχηγό να «πείθει» διάφορα κέντρα εξουσίας ότι είναι ικανή να κυβερνήσει. Ποια είναι τα κέντρα; Το εξής ένα: Το οικονομικό κέντρο εξουσίας. Και ποιο είναι αυτό; Οχι βεβαίως αυτό που κάνει «νιάου νιάου» στα κεραμίδια.

Γάτος, όμως, ο μικρός, πριν τον κράξουν μαγειρεύει. Κατευθείαν τηλέφωνο στο αφεντικό.

Οχι σαν τον άλλο, τον φτωχο...διάβολο, που αναγκάζεται να κάνει παζάρια εκ των υστέρων. Τόσα χρόνια στο κουρμπέτι δεν έμαθε ότι τα καλά συμβόλαια κλείνονται πριν γίνει η δουλιά;

Εξι πρωτοσέλιδα «θα έπρεπε» χτες να έχουν πρώτο θέμα την απεργία. Λέμε εμείς «θα έπρεπε». Υποθέτοντας, ως ένας αφελής αναγνώστης, ότι τόσες είναι οι εφημερίδες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παριστάνουν την αντιπολίτευση στη ΝΔ. Πότε θα έχουν καλύτερη ευκαιρία; Ελα όμως που άλλες οι βουλές του αφελή αναγνώστη κι άλλες οι σχέσεις του αστικού Τύπου με την πραγματική εξουσία του τόπου...

Τι απεργία και ιστορίες μας λες μεγάλε. Είμαστε για τέτοια; Να εκπαιδεύεται το πόπολο στο πεζοδρόμιο; Και μετά ποιος τους μαζεύει; Φάε, λοιπόν, παραμονή της απεργίας Βαβύλη, φάε «βασικό μέτοχο», φάε αυταπάτες περί επιστροφής χρημάτων.

Την ώρα που θα διαβάζονται αυτές οι γραμμές, μέσες-άκρες, η επιτυχία της απεργίας θα έχει ήδη κριθεί, καθώς η μάχη δίνεται από τα χαράματα.

Ακόμα και τώρα, όμως, αγαπητέ αναγνώστη, δεν είναι αργά να βρεις τρόπο να φτάσεις εκεί που συγκεντρώνονται ήδη οι αγωνιζόμενοι εργάτες.

Κανένας δεν περισσεύει σήμερα. Είναι κρίσιμο μέσα από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να εκφραστεί όλο αυτό που με νύχια και με δόντια επιχειρούν να πνίξουν τα εξάστηλα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΛΑΟΥ

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: «Η νέα ισχυρή πολιτική ομάδα που θα πλαισιώσει τον κ. Παπανδρέου πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα πείθουν την κοινή γνώμη και τα κοινωνικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας περί της ικανότητας του ΠΑΣΟΚ να είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας» (ο Π. Παναγιώτου στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: «Την επαύριον της επίσκεψης στη Συρία, ο Παπανδρέου τηλεφώνησε στην αγέλαστη πρώτη κυρία της αμερικανικής διπλωματίας που μοιράζεται μαζί του το πάθος για τη γυμναστική. Την ενημέρωσε - σε άψογα αγγλικά - για τις συζητήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Δαμασκού και για τις εντυπώσεις του από το Λίβανο» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

ΠΑΖΑΡΙ: «Σε αντίθεση με το κλίμα που καλλιεργείται από δικαστικές πηγές, περί επικείμενης παράδοσης ή μεθοδευμένης σύλληψης του Απόστολου Βαβύλη, πληροφορίες από το ευρύτερο περιβάλλον του καταζητουμένου δεν τον φέρουν ακόμη απολύτως έτοιμο για το μεγάλο βήμα (...) Κύριο μέλημα της πλευράς Βαβύλη είναι να αποφύγει κατηγορίες σχετικές με οργανωμένο έγκλημα ή κατασκοπία που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος (...) Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον Βαβύλη ο καταζητούμενος αποκρούει αναφορές που τον εμφανίζουν ως πράκτορα μυστικών υπηρεσιών εγχώριων ή αλλοδαπών» (το ρεπορτάζ του Γ. Μαρνέλλου στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΣΗ: «Μυστικές υπονομευτικές αμερικανικές επεμβάσεις στο εξωτερικό τέλος! Τέλος στις μυστικές δηλαδή (...) Από εδώ και εμπρός το πραξικόπημα στη μία ή στην άλλη χώρα θα έχει όνομα προέλευσης. Θα προετοιμάζεται και θα εκτελείται με υπογραφή "Made in USA" και μάλιστα ευκρινώς διατυπωμένη. Απίθανο; Κάθε άλλο. Μας το διακηρύσσει ο Αμερικανός υπουργός Ντόναλντ Ράμσφελντ (...) Ο κ. Ράμσφελντ προβλέπει νέο στάδιο τρομοκρατικών επιθέσεων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμη και "κάποια μορφή αντάρτικου πόλεων" (...) Γι' αυτό ο στρατός εφοδιάζεται ήδη με τα κατάλληλα όπλα και εφαρμόζεται νέο σύστημα εκγύμνασης σε επίλεκτες μονάδες» (ο Σ. Ευσταθιάδης στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΕΤΑΝΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 11.000 παπάδες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΑΒΥΛΗΣ προ των πυλών

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Καταφύγιο Βαβύλη στο Αργυρόκαστρο

ΤΑ ΝΕΑ: Αλλάζουν όλα σε Λύκεια - Εξετάσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ στις συγκοινωνίες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ αρχίζουν οι μονιμοποιήσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.579 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ χωρίς διαγωνισμό

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ από στεγαστικά δάνεια

Ο ΛΟΓΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ οι όροι των στεγαστικών δανείων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» για επιστροφή χρημάτων από στεγαστικά

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα - 50% πάνω οι αντικειμενικές αξίες

Η ΑΥΓΗ: Πετρέλαιο και ωράριο φουντώνουν την ακρίβεια

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τέρμα τα ψέματα (!) για τους «ικέτες των Βρυξελλών»

Η ΝΙΚΗ: Ικέτης στις Βρυξέλλες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμα ραντεβού για την οικονομία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ και διεκδικούμε

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μέχρι να λαλήσουν

«Σαρωτικές αλλαγές στον χάρτη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει η τελική πρόταση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου προς το υπουργείο Παιδείας» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

Οι «θέσεις εργασίας»

«Υπάρχουν περιοχές στις οποίες έχει μεν εκδηλωθεί εδώ και χρόνια ενδιαφέρον για πολύ σοβαρές επενδύσεις, αλλά τίποτα δεν μπορεί να προωθηθεί καθώς η χρήση της γης εκεί παραμένει αδιευκρίνιστη (...) Χάνεται έτσι η δυνατότητα να ωφεληθεί πολλαπλώς η τοπική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας (...) Ο χρόνος δεν πρέπει να κυλά ανεκμετάλλευτος. Απαιτείται σαφής επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων» (το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Ο διάλογος

«Ο διάλογος για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κινδυνεύει (όπως γίνεται συνήθως στη χώρα μας) να εκτραπεί σε συνθηματολογία - καταστροφολογία από την πλευρά εκείνων που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αντιτίθενται στην πρόταση της κυβέρνησης για επέκταση των ωρών λειτουργίας» (το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Οι καταναλωτές

«Η διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων όχι μόνο δεν πρόκειται να ωφελήσει τους καταναλωτές αλλά αντίθετα θα τους επιβαρύνει περισσότερο καθώς θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα από τη στιγμή που οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν λόγω της ανόδου του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων» (το σχόλιο στη «ΝΙΚΗ»).

Πλημμέλημα 81 πνιγμένων

«Για κακουργήματα θα δικαστούν μόνο ο πλοίαρχος του Εξπρές Σάμινα και ο υποπλοίαρχος. Οσον αφορά τους υπευθύνους της πλοιοκτήτριας εταιρίας Μίνοαν Φλάινγκ Ντόλφινς παραπέμπονται για έκθεση σε βαθμό πλημμελήματος» (η είδηση στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ