ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΖΕΦΥΡΙ
Φτώχεια και εξαθλίωση
  • Στους καταυλισμούς των Τσιγγάνων βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγ. Τζέκη
  • «Είστε κομμάτι του ελληνικού λαού και θέλουν να σας έχουν στο περιθώριο. Είναι κοινά τα προβλήματα, γι' αυτό πρέπει να είναι κοινή και η διεκδίκηση για την επίλυσή τους», είπε στους Τσιγγάνους ο βουλευτής του ΚΚΕ

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με τους Τσιγγάνους στο Ζεφύρι
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζητά με τους Τσιγγάνους στο Ζεφύρι
Οι δουλιές για να θρέψουν τις οικογένειές τους ελάχιστες. Οι καταυλισμοί που μένουν δεν έχουν καν τη στοιχειώδη υποδομή και η υγεία τους βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο. Στερούνται το βασικό δικαίωμα της στέγης και τα παιδιά τους διώχνονται από τα σχολεία. Η κουλτούρα και οι παραδόσεις τους, αντί να στηρίζονται, χτυπιούνται με τον πιο σκληρό τρόπο.

Αυτήν την κατάσταση, που βιώνουν εδώ και χρόνια και συντηρείται από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, περιέγραψαν και κατήγγειλαν οι Τσιγγάνοι του Ζεφυρίου στο πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη, που επισκέφτηκε χτες το απόγευμα τους καταυλισμούς τους. Και αυτή η συσσωρευμένη αγανάκτηση για την εγκατάλειψη και την περιθωριοποίησή τους ήταν ένας από τους λόγους που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση κάποιων την περασμένη βδομάδα στα λεωφορεία, με αφορμή τη δικαστική απόφαση αποφυλάκισης του αστυνομικού που σκότωσε έναν 22χρονο Τσιγγάνο πριν από τρία χρόνια.

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, το κλιμάκιο του Κόμματος τόνισε ότι το ΚΚΕ θεωρεί τους Τσιγγάνους κομμάτι του ελληνικού λαού με τα ίδια - και ακόμα πιο οξυμένα - προβλήματα. Γι' αυτό και ο αγώνας τους πρέπει να είναι κοινός με τον υπόλοιπο λαό, γιατί κοινά είναι και τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκαν ότι θα φέρουν για μια ακόμα φορά τα προβλήματά τους στη Βουλή με Ερώτηση που θα κατατεθεί.

Αθλιες συνθήκες

Η περιοδεία του κλιμακίου ξεκίνησε με συνάντηση με μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου των Τσιγγάνων στο Ζεφύρι, οι οποίοι κατέθεσαν ένα προς ένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Ξεχείλισε η αγανάκτηση για τη φτώχεια και την εξαθλίωσή μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου Σ. Κίτσας, αναφερόμενος και στα πρόσφατα επεισόδια, τα οποία και καταδίκασε. «Τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα», τόνισε και άρχισε να τα απαριθμεί, με πρώτο και κυριότερο αυτό της στέγασης, καταγγέλλοντας την απόρριψη αιτήσεων Τσιγγάνων για στεγαστικό δάνειο, μέσα από ειδικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που υπάρχει.

Συγκεκριμένα, από 300 αιτήσεις που έγιναν, απορρίφθηκαν οι 200 με τη δικαιολογία του ελάχιστου εισοδήματος, βάζοντας φρένο στην προσπάθεια πολλών οικογενειών να αποκτήσουν ένα σπίτι. Την ίδια στιγμή, στους υπάρχοντες καταυλισμούς πολλές οικογένειες ζουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό και αποχέτευση.

Οσον αφορά στη μόρφωση των παιδιών τους, αντί οι αρμόδιοι να τα ενθαρρύνουν, τα οδηγούν στην γκετοποίηση. Αυτά ακριβώς τα προβλήματα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, στο οποίο πηγαίνουν μόνο παιδιά Τσιγγάνων. Εκεί, όπου ο Δήμος μεθοδεύει να μεταφέρει Τσιγγανόπουλα και από άλλες περιοχές. Με μεγάλες ελλείψεις σε δασκάλους και ένα προαύλιο που θυμίζει εργοτάξιο, η γκετοποίηση του δημοτικού σχολείου οδηγεί τα περισσότερα παιδιά να παρατήσουν το σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφεραν μέλη του Συλλόγου Γονέων, ότι φέτος από τα περίπου 25 παιδιά της 6ης Δημοτικού, είναι ζήτημα αν θα προχωρήσουν στο Γυμνάσιο τα 10.

Ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Λίγο πιο πέρα, στον καταυλισμό στην περιοχή Λίμνη, εκφράστηκε η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι Τσιγγάνοι εκεί. Τα προβλήματα της υγιεινής, της στέγασης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και της επιβίωσης, καθώς τους απαγορεύουν να εργαστούν ακόμα και στις λαϊκές αγορές, ακόμα και σε όσους έχουν άδεια, έπεσαν βροχή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, τόνισε ότι το Κόμμα ενδιαφέρεται ιδιαίτερα γι' αυτό το κομμάτι του λαού, που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. «Είστε ένα κομμάτι του ελληνικού λαού και θέλουν να σας έχουν στο περιθώριο, στο οποίο όμως δε λύνονται τα προβλήματα της έλλειψης εργασίας, της στέγασης, της παιδείας, της υποδομής κ.ά. Υπάρχουν, όμως, και άλλα στρώματα του ελληνικού λαού που πλήττονται από ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα. Είναι κοινά τα προβλήματα, γι' αυτό πρέπει να είναι κοινή και η διεκδίκηση για την επίλυσή τους», είπε ο βουλευτής. Παράλληλα, κάλεσε τους Τσιγγάνους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική αυτή, αλλά και τις προεκλογικές υποσχέσεις που τους μοιράζουν...

Στο κλιμάκιο του ΚΚΕ συμμετείχε και ο Γ. Κακανές, μέλος του Συνδικάτου Οδηγών ΟΑΣΑ και στέλεχος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», ο οποίος αφού ενημέρωσε ότι τα δρομολόγια στην περιοχή θα επανέλθουν την Παρασκευή, μετά την παύση τους λόγω των επεισοδίων, τόνισε στους Τσιγγάνους ότι ο κλάδος συμπαραστέκεται στα προβλήματά τους και ότι δεν υπάρχει καμιά αντιπαλότητα. Τόνισε ότι προχώρησαν στην παύση των δρομολογίων ως μέτρο πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση, για να δώσει λύση στο πρόβλημα, το οποίο δεν υπάρχει μόνο στο Ζεφύρι, αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Μέτωπο για μια αυτοδιοίκηση δίπλα στο λαό

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το βράδυ η «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας» με θέμα «Θεσμικές αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Με στόχο τη δημιουργία μετώπου που θα αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχοντας ως δεδομένο ότι για να υπάρξει αντίσταση πρέπει να υπάρξει και γνώση, η Δημοτική Κίνηση «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας», διοργάνωσε χτες βράδυ εκδήλωση για τις κατευθύνσεις που προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματα του δικομματισμού.

Θέματα της εκδήλωσης ήταν «Θεσμικές αναδιαρθρώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» με εισηγητή το Γιώργο Γιώγο, δημοτικό σύμβουλο Πετρούπολης και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της ΤΕΔΚΝΑ και «Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» με εισηγητή το Γιάννη Στρατηγό, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ και μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας - όπως επισήμανε ο δήμαρχος της Νίκαιας Στ. Μπενετάτος - ο οποίος συντόνισε και τη συζήτηση, είναι «να δυναμώσουμε τις θέσεις μας» και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει χαρακτηριστικά διεκδικητικά, αγωνιστικά γιατί μόνο έτσι την έχει ανάγκη ο τόπος. Αν δε δει την πολιτική που κυριαρχεί και δεν παλέψει να την ανατρέψει δε θα έχει αποτέλεσμα για το λαό και τον κόσμο.

Ο Γ. Γιώγος αναφερόμενος στις κατευθύνσεις που εκπορεύονται από το κράτος και αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις συνόψισε στο τρίπτυχο «Ισχυροί δήμοι - Αποτελεσματικότητα - Φορολογική εξουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και αφού ανέπτυξε διεξοδικά τις αλλαγές που ήδη έχουν επέλθει στο χαρακτήρα και στο ρόλο του θεσμού, τόνισε πως: «όλα αυτά έχουν μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα θεσμό που λειτουργεί μακριά από τις ανάγκες του λαού έξω από κάθε λαϊκό έλεγχο και από φυσικός σύμμαχος του λαού που ήταν κάποτε, έχει εξελιχθεί σε ένα ακόμη εξουσιαστικό μηχανισμό ο οποίος διαθέτει ακόμη και δικό του κατασταλτικό μηχανισμό, τη Δημοτική Αστυνομία».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Στρατηγός μιλώντας για τις εργασιακές σχέσεις που προωθούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επισήμανε πως πρέπει άμεσα να δοθεί αγώνας για τη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στο Προεδρικό Διάταγμα που υποτίθεται πως έγινε για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και στον πρόσφατο νόμο για τη μερική απασχόληση, τόνισε πως και τα δύο αυτά νομοθετήματα κάθε άλλο παρά κατοχυρώνουν το δικαίωμα των εργαζομένων στη σταθερή δουλιά και προωθούν τη μερική απασχόληση με απώτερο στόχο την παραχώρηση μεγαλύτερων χώρων στο κεφάλαιο.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η Ελπίδα Παντελάκη βουλευτής του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου, ο Μιχάλης Νουφαρίσης, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Κοκκινιάς και γραμματέας του Εργ. Κέντρου Πειραιά, ο Θ. Βλόντζος, μέλος της ΚΕ, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων γύρω δήμων και πλήθος κόσμου.

ΕΚΤΑΣΗ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
«Ούτε ένα μέτρο γης στους ιδιώτες»!

Αυτό απαίτησαν χτες οι κάτοικοι των Δήμων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων στο Ελληνικό

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων στο Ελληνικό
Με δυναμικές συγκεντρώσεις και συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Βουλιαγμένης, απάντησαν χτες κάτοικοι και φορείς της περιοχής στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ που προωθούν ξεπούλημα του χώρου του Ελληνικού.

Με συνθήματα όπως «Δώστε το πάρκο στο λαό, όχι άλλα κέρδη στο κεφάλαιο» και «Ούτε ένα μέτρο για τους ιδιώτες, το πάρκο ανήκει στους δημότες», οι κάτοικοι απαίτησαν την υπεράσπιση της δημόσιας γης από την ιδιωτικοποίηση, την κερδοσκοπία και την τσιμεντοποίηση. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η Συσπείρωση Φορέων και Δημοτικών Παρατάξεων Αλίμου, Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού.

Η χτεσινή μέρα, άλλωστε, είχε χαρακτηριστεί «μέρα παλλαϊκής κινητοποίησης». Από το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου εκατοντάδες κάτοικοι για να διαδηλώσουν ενάντια στην οικοπεδοποίηση και απαίτησαν τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου, αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα με συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής στον ίδιο χώρο. Τη συγκέντρωση «άνοιξε» με σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Αργυρούπολης Γ. Τσαπαρλής.

Κεντρικός ομιλητής εκ μέρους της Συσπείρωσης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης.«Αυτοί που θα εκμεταλλευτούν το χώρο - τόνισε - του Αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά έχουν να κερδίσουν πολλά. Πρέπει να ξέρουμε ποιους έχουμε απέναντί μας, δεν κυνηγάμε φαντάσματα, είναι το μεγάλο κεφάλαιο». Και συνέχισε: «Απαιτούμε να ακυρωθούν οι παραχωρήσεις των 170 στρεμμάτων στην "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" (ΕΤΑ) και των 2.200 στρεμμάτων στην "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" που έγιναν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Να μη γίνει εδώ το γήπεδο του Παναθηναϊκού και οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του λαϊκού αθλητισμού».

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη και τον Νίκο Καλογερόπουλο, ενώ στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

Δείγματα γραφής

Ακόμα ένα δείγμα της απαξίωσης του ρόλου των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «έρχεται» να προστεθεί στο ιστορικό της δράσης της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ηγεσίας της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Σήμερα Πέμπτη η ΚΕΔΚΕ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (ΔΣ) προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις επί σειράς σοβαρών θεμάτων, για τα οποία δεν έχει μοιραστεί καν εισήγηση. Ανάμεσα στα θέματα, διακρίνουμε τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τη συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ στην Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ, τη σχέση ΤΑ και αθλητισμού, τη συμμετοχή των δήμων στο Δ' ΚΠΣ.

Είναι προφανές ότι η τακτική του βομβαρδισμού των συμβούλων με σοβαρά ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση εξυπηρετεί το στόχο του εκβιασμού λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων. Ως εκ τούτου, διαιωνίζει τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας της δράσης του οργάνου και συνολικά του θεσμού, αφού δεν επιτρέπει την ενημέρωση και των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας αλλά και των δημοτών για θέματα που τους αφορούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ