ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΜΕ
Από εργάτες, στα χέρια εργατών

15.000 ευρώ παρέδωσε χτες το ΠΑΜΕ στον Ινδό εκπρόσωπο των συνδικάτων για τα θύματα του τσουνάμι, ενώ 2.500 ευρώ πρόσθεσε και η ΟΓΕ

Ο Η.Μαχαντεβάν παραλαμβάνει την επιταγή της οικονομικής βοήθειας από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ
Ο Η.Μαχαντεβάν παραλαμβάνει την επιταγή της οικονομικής βοήθειας από τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ
Κατευθείαν στα χέρια εκείνων που τα έχουν πραγματικά ανάγκη παραδόθηκαν χτες τα χρήματα που συγκέντρωσε το ΠΑΜΕ από το υστέρημα των Ελλήνων εργατών για τα θύματα του τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία. Σε μια μαζική εκδήλωση στην αίθουσα της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο Μπάμπης Τενές, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, παρέδωσε στον Η. Μαχαντεβάν, γενικό γραμματέα του Συνδικάτου Tamilnadu AITUC της Ινδίας, επιταγή ύψους 17.500 ευρώ, καταθέτοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους λαούς που πλήγηκαν από την πρόσφατη φυσική καταστροφή.

Ο Ινδός συνδικαλιστής είναι επικεφαλής της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει, για να χτιστεί, να εξοπλιστεί και να λειτουργήσει ένα Κέντρο Υγείας στις περιοχές Nagappattanam, Cuddallore και Kanyakumari, με στόχο να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι από τις συνέπειες της καταστροφής. Από το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας, 2.500 ευρώ συγκέντρωσαν οι Ελληνίδες γυναίκες, που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της ΟΓΕ.

Στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ, τη γνήσια αλληλεγγύη τους μετέφεραν δεκάδες συνδικαλιστές από τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ τόνισαν το γεγονός ότι η βοήθεια που δίνεται προέρχεται εξ ολοκλήρου από το υστέρημα των Ελλήνων εργαζομένων και αποσκοπεί, μέσω των ταξικών συνδικάτων της περιοχής, να φτάσει στους λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας που την έχουν πραγματικά ανάγκη. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συνεισφορά σ' αυτήν την προσπάθεια των Ελλήνων οικοδόμων, της νεολαίας και των γυναικών.

Στο χαιρετισμό του, ο Η. Μαχαντεβάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των εργαζόμενων της χώρας του, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, για τη βοήθεια που στέλνουν οι Ελληνες συνάδελφοί τους και υπογράμμισε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της βοήθειας που στέλνουν οι Ελληνες εργάτες και της βοήθειας που έστειλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, και των άλλων κυβερνήσεων, οι οποίες, όπως σημείωσε, θέλουν να μετατρέψουν την περιοχή σε στρατιωτική βάση. «Κάθε μέρα οι ΗΠΑ ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες. Ο ιμπεριαλισμός δεν ενδιαφέρεται για τίποτα παρά μόνο για το κέρδος».

Ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του, τόνισε τα άμεσα ταξικά αντανακλαστικά που επέδειξε η εργατική τάξη της χώρας μας που έσπευσε να συμπαρασταθεί στους δοκιμαζόμενους λαούς της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οπως ανέφερε ο συνδικαλιστής, «η Εκκλησία, οι περιβόητες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και ενσωματωμένα στη γραφειοκρατική λογική συνδικάτα έσπευσαν να ευνουχίσουν τα ταξικά χαρακτηριστικά και να περιορίσουν στη φιλανθρωπία αυτό το κύμα ηθικής και υλικής συμπαράστασης που αναπτύχθηκε από τους εργαζόμενους».

Από την ΟΓΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η Ν. Πασαλιμανιώτη, η οποία επισήμανε ότι «ήρθαμε εδώ με το ΠΑΜΕ γιατί ξέρουμε ότι η βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των λαών και όχι για αλλότριους σκοπούς». Η εκδήλωση έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής για τους νεκρούς εργαζόμενους από την τραγωδία στη Νοτιοανατολική Ασία.


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
«Παλιά μου τέχνη κόσκινο» οι εργατοπατέρες

Η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο σωματείο ξεπούλησε για μια ακόμα φορά τον αγώνα των εργαζομένων, αξιοποιώντας ωμή παρέμβαση του υπουργού Αμυνας

Τον αγώνα των εργαζομένων στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας για την υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας ξεπούλησε για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου, αξιοποιώντας μία θρασύτατη παρέμβαση της κυβέρνησης.

Κόντρα στη διάθεση των εργαζομένων να διεκδικήσουν αγωνιστικά ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους και την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων που είχε παρουσιάσει η εργοδοσία, οι εργατοπατέρες του σωματείου έβαλαν φρένο στις κινητοποιήσεις, που είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 11 Μάρτη.

Μια μέρα μετά τη Γενική Συνέλευση, στελέχη της ΔΑΚΕ στο σωματείο ταμπουρώθηκαν πίσω από την ωμή απειλή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος, στη μεταξύ τους συνάντηση, διαμήνυσε ότι οι παραγγελίες στα Ναυπηγεία θα κοπούν, αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και καθυστερήσει η παράδοση πυραυλάκατου, η οποία, σημειωτέον, είναι έτοιμη. Στην αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε ο υπουργός, οι παραγγελίες θα συνεχιστούν!

Η θρασύτατη κυβερνητική παρέμβαση προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των εργαζομένων, οι οποίοι απαιτούν επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι δύο μέρες μετά, και μάλιστα τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας η εργοδοσία κάλεσε το σωματείο στο εργοστάσιο, για να δηλώσει ότι προσφέρει 1% επιπλέον στα ποσοστά των αυξήσεων που είχε προτείνει από τον περσινό Ιούλη.

Οι κλιμακωτές αυξήσεις που προτείνει η εργοδοσία δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 75 ευρώ το μήνα, όταν το σωματείο είχε αποφασίσει να διεκδικήσει 150 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους. Η νέα κατάπτυστη πρόταση της εργοδοσίας θεωρήθηκε από την πλειοψηφία ικανοποιητική!

Η όλη εξέλιξη ήρθε να επιβεβαιώσει τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει στους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο για τις αγωνιστικές κορόνες της πλειοψηφίας του σωματείου, αλλά και την ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε συντονισμό με την υπόλοιπη εργατική τάξη.


«ΔΑΡΙΓΚ» - ΧΑΛΚΙΔΑ
Στο δρόμο μέχρι να δικαιωθούν

«Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε» διατράνωσαν για άλλη μια φορά την Κυριακή οι εργαζόμενοι στη ΔΑΡΙΓΚ επιβεβαιώνοντας την απόφασή τους να αγωνιστούν μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και τα χρωστούμενα, να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο και μέσω της εθνικής οδού Χαλκίδας - Σχηματαρίου, διέσχισαν τον περιφερειακό δρόμο και έφτασαν στη βοιωτική πλευρά μετά την υψηλή γέφυρα, όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού, στο ύψος των «Τσιμέντων Χαλκίδας». Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ν. Ζυγογιάννη, προέδρου του σωματείου, στην τελευταία συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Εργασίας, Γερ. Γιακουμάτο, τους υποσχέθηκε ότι σύντομα (χωρίς να προσδιορίσει χρονοδιάγραμμα) θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της επιχείρησης στο άρθρο 46α του Ν.1892. Υπόσχεση, όμως, που έχει δοθεί πριν δύο μήνες χωρίς να υπάρχουν αποτελέσματα. Στο μεταξύ, δύο ακόμα απειλές κρέμονται πάνω από το κεφάλι των εργαζομένων. Η πρώτη αφορά διαδικασία πτώχευσης και η δεύτερη προσφυγή προμηθεύτριας εταιρίας της ΔΑΡΙΓΚ, που πέτυχε δικαστική απόφαση για πλειστηριασμό έναντι χρέους 15.000 ευρώ!


ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΜΕΤΡΟ - ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ
Συνεχίζουν την επίσχεση

Την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν από την περασμένη Τετάρτη συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του μετρό στην περιοχή Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω, διεκδικώντας απλήρωτα μεροκάματα δυόμισι μηνών. Η μεγαλοκατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο (ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ) δεν πληρώνει τους υπεργολάβους, με μόνους χαμένους τους εργαζόμενους, που παραμένουν για μήνες χωρίς δραχμή στην τσέπη τους.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να πληρωθεί και ο τελευταίος συνάδελφός τους, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να τους τρομοκρατήσει και να τους διασπάσει. Για άλλη μία φορά χτες, συνδικαλιστές από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας βρέθηκαν στο πλευρό των συναδέλφων τους στο εργοτάξιο και μετέφεραν το μήνυμα, ότι φρένο στις απειλές, την τρομοκρατία και την ασυδοσία της εργοδοσίας μπορεί να μπει μόνο από το συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων και την ισχυροποίηση του Συνδικάτου. Μετά την παρέμβασή τους, η εργοδοσία δεσμεύτηκε ότι το πολύ μέχρι σήμερα θα καταβάλει τα χρωστούμενα, οι εργαζόμενοι ωστόσο αρνήθηκαν να πιάσουν δουλιά, μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ