ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Την Κυριακή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ο γιορτασμός της οποίας καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ΔΙΘ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μάρτη από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΙΘ επιλέγει κάθε χρόνο μία διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από χώρα - μέλος, για να γράψει το μήνυμα που διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Κατά καιρούς μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει οι: Ζαν Κοκτό, Αρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρό, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Εσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης κ.ά. Φέτος το μήνυμα έγραψε η Γαλλίδα σκηνοθέτης Αριάν Μνιουσκίν.

«Βοήθεια!/ Θέατρο, βοήθησέ με!/ Κοιμάμαι. Ξύπνησέ με/ Είμαι χαμένη μέσα στο σκοτάδι, οδήγησέ με, τουλάχιστον κοντά σε ένα κερί/ Είμαι οκνηρή, κάνε με να ντρέπομαι/ Είμαι κουρασμένη, ανέβασέ με/ Είμαι αδιάφορη, χτύπησέ με/ Παραμένω αδιάφορη, τσαλάκωσέ μου την εικόνα/ Φοβάμαι, δώσε μου κουράγιο./ Είμαι αδαής, εκπαίδευσέ με./ Είμαι απάνθρωπη, εξανθρώπισέ με./ Είμαι φαντασμένη, κάνε με να πεθάνω στα γέλια/ Είμαι κυνική, αποδόμησέ με/ Είμαι κτήνος, μεταμόρφωσέ με/ Είμαι μοχθηρή, τιμώρησέ με/ Είμαι δεσποτική και σκληρή, πολέμησέ με/ Είμαι σχολαστική, γελοιοποίησέ με/ Είμαι χυδαία, εξύψωσέ με/ Είμαι μουγκή, ελευθέρωσέ με/ Δεν ονειρεύομαι πια, φέρσου μου σαν σε δειλό ή ανόητο/ Εχω ξεχάσει, ξεκίνησέ μου τη Μνήμη/ Αισθάνομαι γριά και άχρηστη, κάνε να σκιρτήσει η παιδικότητα/ Είμαι άχαρη, δώσε μου τη Μουσική/ Είμαι θλιμμένη, ψάξε τη Χαρά/ Είμαι κουφή, κάνε στην καταιγίδα να ουρλιάξει η λύπη/ Είμαι άστατη, όπλισέ με με Φρόνηση/ Είμαι αδύναμη, άναψε τη Φιλία/ Είμαι τυφλή, φέρε μου όλα τα Φώτα/ Είμαι υποταγμένη στην Ασχήμια, κάνε να με κατακτήσει η Ομορφιά/ Με έχει προσηλυτίσει το Μίσος, κάνε να μου δοθεί όλη η δύναμη της Αγάπης».


Επίσης, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Διεθνούς Οργανισμού, πήρε την πρωτοβουλία και μαζί με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων, το Ελληνικό Κέντρο Θεάτρου για παιδιά και νέους και τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος προτείνουν για φέτος τη Δευτέρα 28 Μάρτη ως «Ημέρα για το θέατρο στο σχολείο».


Μελωδικά αφιερώματα

Ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου
Ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου
Αφιερωμένη στην ποίηση του Κώστα Γεωργουσόπουλου είναι η βραδιά που διοργανώνουν το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Βύρωνα, το Σωματείο «Βύρωνας και τα παιδιά του κόσμου» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι ποιητές των τραγουδιών», στις (28/3, 7.30μμ), στο δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας). Θα μιλήσουν: Βασίλης Δημητρίου, Γιάννης Κακουλίδης. Τραγούδια σε στίχους του Κ. Γεωργουσόπουλου θα ερμηνεύσουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Καίτη Κουλλιά, με τη συνοδεία του Γιώργου Αρσενίδη (πιάνο).

  • Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις «Αρωμα Σκηνής», που διοργανώνει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων, τηλ: 210. 8215.469). Η εκδήλωση της Τρίτης (29/3, 9μμ) είναι αφιερωμένη στη δημιουργική διαδρομή του Μιχάλη Γρηγορίου στη σύνθεση μουσικής για θεατρικές παραστάσεις. Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη, θα ερμηνεύσει αποσπάσματα της μουσικής του για τις αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες» και την μπρεχτική «Μάνα Κουράγιο». Τραγουδούν: Δώρος Δημοσθένους, Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Ο Βάνια στο Μπροντγουέι» του Λουί Μαλ.
  • Τη Δευτέρα (8.30μμ), η Ορχήστρα των Χρωμάτων, στο πλαίσιο του κύκλου Λογοτεχνίας και Μουσικής, θα παρουσιάσει στο Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» (Πολυγνώτου 9-11, Πλάκα, τηλ. 210.3315.601) την εκδήλωση με τίτλο «Τρεις φορές η αγάπη», μέσα από έργα των Σάμουελ Τέιλορ Κόλεριτζ, Πολ Ελιάρ, Γεωργίου Δροσίνη. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κορνήλιος Σελαμσής. Συμμετέχουν: Νίκος Κατριτζιδάκης (Φλάουτο), Τίνα Δεσύλλα (Ομποε και Αγγλικό Κόρνο), Περικλής Χαλμούκης (Κοντραμπάσο), Μιχάλης Διακογιώργης (Κρουστά).

Απολογισμός για την Ακρόπολη

Το έργο της Εφορείας Ακροπόλεως κατά το 2004 παρουσίασε την Τετάρτη η Αλκηστις Χωρέμη, διευθύντρια της Α' Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Μεταξύ άλλων η Εφορεία δραστηριοποιήθηκε στο χώρο και το σημερινό Μουσείο της Ακρόπολης, στους επτά αρχαιολογικούς χώρους με τα μνημεία τους γύρω από την Ακρόπολη, την προετοιμασία του χώρου ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (σ.σ. παρά το ότι εκκρεμεί το θέμα δικαστικά), σε σωστικές ανασκαφές στην Πλάκα και το Θησείο κ.ά.

Στην Ακρόπολη σχεδόν ολοκληρώθηκε η πολύχρονη διευθέτηση του άφθονου διάσπαρτου αρχαίου υλικού, διαμορφώθηκαν προσβάσεις και οδεύσεις στον Ιερό Βράχο για τους επισκέπτες (10.000 - 15.000 ημερησίως τις περιόδους τουριστικής αιχμής) και εγκαταστάθηκε ο ανελκυστήρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στη βόρεια κλιτύ. Στα δυτικά των Προπυλαίων ολοκληρώθηκε η αναστήλωση του βόρειου πύργου της πύλης της υστερορωμαϊκής οχύρωσης της Ακρόπολης, η οποία θα στεγάσει διάσπαρτες επιγραφές.

Η ομιλήτρια υπογράμμισε το φωτισμό των μνημείων της Ακρόπολης σε μελέτη του Γάλλου P. Bideau. Στις κλιτύς της Ακρόπολης ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του αρχαίου οδικού δικτύου περιμετρικά του βράχου συνδέοντας τη βόρεια με τη νότια κλιτύ. Στη βόρεια κλιτύ μετά την αποκατάσταση του παραπάνω «περιπάτου» τα μνημεία της περιοχής έγιναν επισκέψιμα: η κρήνη της Κλεψύδρας με την πλακόστρωτη αυλή της, το άνδηρο των Ιερών Σπηλαίων Πανός, Διός και Απόλλωνος Υποακραίου, το άνδηρο του Ιερού της Αφροδίτης και του Ερωτα, το καταληκτήριο τμήμα της οδού Παναθηναίων.

Για τους επισκέπτες που έρχονται από τη Ρωμαϊκή Αγορά ανοίχτηκε νέα είσοδος προς τη βόρεια κλιτύ και την Ακρόπολη, στη θέση της πύλης της μεσαιωνικής οχύρωσης, της λεγόμενης πύλης του Λιονταριού. Στο έργο για την ανάδειξη της Αρχαίας Αγοράς - Αρείου Πάγου εξασφαλίστηκε η αναγνωσιμότητα των μνημείων και η αναβίωση της αρχαίας τοπογραφίας. Αναδείχτηκε ο ναός του Ηφαίστου τη νύχτα, με φωτισμό ανάλογο με της Ακρόπολης.

Στου Φιλοπάππου αποκαταστάθηκε η περίφημη οδός Κοίλης, η σημαντικότερη αρχαία εμπορική οδική αρτηρία, που συνέδεε την Αθήνα με τον Πειραιά μέσα από τα Μακρά Τείχη. Στην Πνύκα αναδείχτηκαν η κρήνη Καλλιρρόη και το ιερό του Πανός μέσα σε σπήλαια στην ανατολική και τη ΒΑ κλιτύ του λόφου.


Τοπία της Λέσβου

«Κουκουναριές, ελιές και λεύκες», τιτλοφορείται η έκθεση έργων της Νίκης Ελευθεριάδη, που φιλοξενείται (έως 5/4) στην γκαλερί «Ατριον» (Τσιμισκή 94, Θεσσαλονίκη). Πρόκειται για την πρόσφατη εικαστική της δημιουργία, τοπία της γενέτειράς της, της Λέσβου. Οπως σημειώνει ο Χρόνης Μπότσογλου «Οι μελαγχολικές κυρίες, οι νωχελικές, με τους μακριούς λαιμούς, με τα ονειροπόλα και λυπημένα μάτια ταυτίζονται με το ανεκπλήρωτο των δικών μου επιθυμιών... Το νησί, αυτό που ζωγραφίζει σε τόσες παραλλαγές, το βουνό αυτό με την πλούσια βλάστηση, τα παλλαϊκά σπίτια με τις βεράντες και τις αυλές δεν υπήρξαν ποτέ... Υπάρχουν στον τόπο της φαντασίωσης των παιδικών της χρόνων, τότε που η επιθυμία της, ασχημάτιστη ακόμη, είχε το σχήμα της αναμονής...». Σημειώνουμε ότι η Ν. Ελευθεριάδη έχει παρουσιάσει έργα της σε πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις, ενώ δημιουργίες της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ