ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «ον» οι κάμερες...

Στο «ον» θα βρίσκονται... και επίσημα ξανά οι κάμερες παρακολούθησης της πόλης. Αυτό, μεταξύ άλλων, συζήτησε με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες το πρωί του Σαββάτου. Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός, προκειμένου να γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη η (επανα)λειτουργία των καμερών, τόνισε πως με αυτές μαζί με σειρά άλλων μέτρων θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα σε μεγάλο βαθμό. Στα πλαίσια αυτής της «προσπάθειας» εντάσσονται τα Τμήματα Αυτοκινητοδρόμων - που τα δύο πρώτα, της Λάρισας και της Φθιώτιδας, εγκαινιάστηκαν την περασμένη βδομάδα και λειτουργούν πλέον κανονικά - καθώς και η επικείμενη ίδρυση του κέντρου μελέτης οδικής ασφάλειας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αν και είχε δημιουργήσει σάλο αντιδράσεων η λειτουργία του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας, γνωστότερου ως ΘΕΠΕΚ, ακόμα και την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε δώσει το... πράσινο φως για τους «ηλεκτρονικούς χαφιέδες». Με απόφασή της, σε πρώτη φάση, έκρινε ότι η λειτουργία των καμερών θα παραταθεί για χρονικό διάστημα έξι μηνών και συγκεκριμένα από 25/11/2004 μέχρι 24/5/2005. Ομως, έθεσε και όρους για το θετικό της απόφασης, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να εγγυηθεί την τήρησή τους. Ετσι, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας, μπορεί να ελέγχεται μόνο η κυκλοφορία, ενώ τα σχετικά στοιχεία δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται σε οποιαδήποτε άλλη αστυνομική αρχή πλην της Τροχαίας. Επίσης, έκρινε ότι δεν μπορούν να καταγράφουν εικόνες σε μικρούς δρόμους, χώρους συνάθροισης κοινού, πλατείες, εισόδους κατοικιών κλπ.

Η επίσημη άποψη της κυβέρνησης και του υπουργείου σχετικά με την ενεργοποίηση του Θαλάμου, είναι ο καλύτερος συντονισμός της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, κάτι για το οποίο θα βοηθήσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Αλλωστε έχει αποδειχθεί περίτρανα πως αυτή η άποψη είναι μόνο μία δικαιολογία που χρησιμοποιείται σαν καραμέλα, μπροστά στην ανάγκη δημιουργίας ενός καλύτερου μηχανισμού χαφιέδων και καταστολής κάθε φωνής αντίδρασης. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι άλλωστε και μια σειρά άλλων μέτρων που τίθενται, πιλοτικά στην αρχή, όπως για παράδειγμα οι εθελοντές φύλαξης και ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς». Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς άμεσα εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και ΠΕΧΩΔΕ, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα με τους μαθητές στο Πέταλο του Μαλιακού, όπου αποφασίστηκε η τοποθέτηση καμερών για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Ο υπουργός, εκτός από το θέμα των «ηλεκτρονικών χαφιέδων», ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με το νομοσχέδιο για την Αστυνομία Περιβάλλοντος και την Αγροφυλακή. Για αυτό, ο Γ. Βουλγαράκης τόνισε πως το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση του νομοσχεδίου στα συναρμόδια υπουργεία. Τέλος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος.

Συζητούν για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις, σχετικά με το «Ευρωσύνταγμα». Ετσι:

-- To Προοδευτικό Πολιτιστικό Μέτωπο Ιωνικού Συνδέσμου διοργανώνει συζήτηση για το «Ευρωσύνταγμα» αύριο Τετάρτη, στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου (Τσουρούκτσογλου 1 και Ηρακλείου). Θα μιλήσουν οι Ηλ. Νικολόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, καθηγητής συνταγματικού δικαίου και μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ο Δ. Καλτσώνης, διδάκτωρ νομικής και μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και ο δημοσιογράφος Κ. Αρβανίτης.

-- Οι ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση αύριο Τετάρτη, στις 7μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45) με θέμα: «Οχι στο Ευρωσύνταγμα, όχι στην ΕΕ».

-- Τις θέσεις του ΚΚΕ για το «Ευρωσύνταγμα» θα παρουσιάσει ο Χ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σε εκδήλωση της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ που θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.

-- Εκδήλωση συζήτηση για το Ευρωσύνταγμα διοργανώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ αύριο Τετάρτη. Θα γίνει στις 6.30μ.μ. στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» στην Αλεξανδρούπολη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- «Η θέση του ΚΚΕ για το Ευρωσύνταγμα», είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει η ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 6.30μ.μ. στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος». Θα μιλήσει η Σούλα Βλισίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σε εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ για το «Ευρωσύνταγμα», την Παρασκευή 1 Απρίλη, στις 7.30μ.μ. στο Δημαρχείο Κουφαλίων, θα μιλήσει ο βουλευτής Αγγελος Τζέκης.

-- Σε εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ για το «Ευρωσύνταγμα», το Σάββατο 2 Απρίλη, στις 7μ.μ. στο Δημαρχείο Σταυρού θα μιλήσει ο βουλευτής Αγγελος Τζέκης.

-- Εκδήλωση συζήτηση για το «Ευρωσύνταγμα» διοργανώνει η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Αντιγόνη». Θα μιλήσει ο Αντώνης Τσάκωνας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη και του φίλους της, να στηρίζουν αποφασιστικά την λαχειοφόρο αγορά, που γίνεται στα πλαίσια της οικονομικής της ενίσχυσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων δράσης της για την υπεράσπιση της ειρήνης.

Η λαχειοφόρος αγορά πραγματοποιείται την περίοδο Απρίλης - Μάης 2005.

Θα κληρωθούν:

1) 1 home cinema

2) computer

3) 1 κλιματιστικό

Τυχεροί θα είναι οι λαχνοί που θα συμπέσουν με τον 1ο, 2ο, 3ο αριθμό του Λαϊκού Λαχείου της κλήρωσης που θα γίνει στις 14 Ιούνη 2005. Η τιμή του λαχνού είναι 3ευρώ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη της χώρα. Επίσης στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 210.3827.303).

ΕΕΔΥΕ
Εκδήλωση για τους κινδύνους στην περιοχή

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα «Οι κίνδυνοι για τους λαούς και την ειρήνη - Βαλκάνια, Μ. Ανατολή».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 30 Μάρτη 2005, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας (Κλεισθένους 15), στον 7ο όροφο με εισηγητές τους: Δημήτρη Αλευρομάγειρο, αντιστράτηγο ε.α., Αντώνη Κακαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α., μέλος της κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και Θεμιστοκλή Στοφορόπουλο, πρέσβη επί τιμή.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 29 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία με κατάληξη στο «Στρογγυλό» της παραλίας, όπου θα λειτουργεί έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από το τουρκικό συγκρότημα «Σεβτζάν».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Νομού Ιωαννίνων, με αφορμή τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ, διοργανώνουν κινητοποίηση σήμερα Τρίτη 29 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στην Ακαδημία (Δωδώνης).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου διοργανώνει το Σάββατο 2 του Απρίλη στις 7 μ.μ. στο θέατρο «Κάρολος Κουν», στο Ανω Καλαμάκι, εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια ΕΕΔΥΕ - Αγώνας για τη ζωή και την ειρήνη», αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη. Ομιλητής θα είναι ο Αγγελος Βρεττός, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ. Το καλλιτεχνικό μέρος περιλαμβάνει το αντιπολεμικό θεατρικό έργο «Θάψτε τους νεκρούς», τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ