Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο «ον» οι κάμερες...

Στο «ον» θα βρίσκονται... και επίσημα ξανά οι κάμερες παρακολούθησης της πόλης. Αυτό, μεταξύ άλλων, συζήτησε με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες το πρωί του Σαββάτου. Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός, προκειμένου να γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη η (επανα)λειτουργία των καμερών, τόνισε πως με αυτές μαζί με σειρά άλλων μέτρων θα μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα σε μεγάλο βαθμό. Στα πλαίσια αυτής της «προσπάθειας» εντάσσονται τα Τμήματα Αυτοκινητοδρόμων - που τα δύο πρώτα, της Λάρισας και της Φθιώτιδας, εγκαινιάστηκαν την περασμένη βδομάδα και λειτουργούν πλέον κανονικά - καθώς και η επικείμενη ίδρυση του κέντρου μελέτης οδικής ασφάλειας.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αν και είχε δημιουργήσει σάλο αντιδράσεων η λειτουργία του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας, γνωστότερου ως ΘΕΠΕΚ, ακόμα και την περίοδο μετά τους Ολυμπιακούς, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε δώσει το... πράσινο φως για τους «ηλεκτρονικούς χαφιέδες». Με απόφασή της, σε πρώτη φάση, έκρινε ότι η λειτουργία των καμερών θα παραταθεί για χρονικό διάστημα έξι μηνών και συγκεκριμένα από 25/11/2004 μέχρι 24/5/2005. Ομως, έθεσε και όρους για το θετικό της απόφασης, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να εγγυηθεί την τήρησή τους. Ετσι, σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας, μπορεί να ελέγχεται μόνο η κυκλοφορία, ενώ τα σχετικά στοιχεία δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται σε οποιαδήποτε άλλη αστυνομική αρχή πλην της Τροχαίας. Επίσης, έκρινε ότι δεν μπορούν να καταγράφουν εικόνες σε μικρούς δρόμους, χώρους συνάθροισης κοινού, πλατείες, εισόδους κατοικιών κλπ.

Η επίσημη άποψη της κυβέρνησης και του υπουργείου σχετικά με την ενεργοποίηση του Θαλάμου, είναι ο καλύτερος συντονισμός της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, κάτι για το οποίο θα βοηθήσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Αλλωστε έχει αποδειχθεί περίτρανα πως αυτή η άποψη είναι μόνο μία δικαιολογία που χρησιμοποιείται σαν καραμέλα, μπροστά στην ανάγκη δημιουργίας ενός καλύτερου μηχανισμού χαφιέδων και καταστολής κάθε φωνής αντίδρασης. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι άλλωστε και μια σειρά άλλων μέτρων που τίθενται, πιλοτικά στην αρχή, όπως για παράδειγμα οι εθελοντές φύλαξης και ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς». Η συνέχεια είναι γνωστή, καθώς άμεσα εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και ΠΕΧΩΔΕ, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα με τους μαθητές στο Πέταλο του Μαλιακού, όπου αποφασίστηκε η τοποθέτηση καμερών για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Ο υπουργός, εκτός από το θέμα των «ηλεκτρονικών χαφιέδων», ενημέρωσε τον πρωθυπουργό σχετικά με το νομοσχέδιο για την Αστυνομία Περιβάλλοντος και την Αγροφυλακή. Για αυτό, ο Γ. Βουλγαράκης τόνισε πως το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση του νομοσχεδίου στα συναρμόδια υπουργεία. Τέλος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ