Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνα παζάρια

Η Αθήνα συμφωνεί με την αμερικανική λογική της αλλαγής των συνόρων και ελπίζει να λάβει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, στις ΗΠΑ και τις επαφές του με την αμερικανική ηγεσία, ολοκληρώθηκε η στροφή της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα του Κοσσόβου και η προσέγγιση της Αθήνας στις θέσεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Μαζί με την «καλή ατμόσφαιρα» και το «άριστο κλίμα» για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που προβλήθηκαν μετά τη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών με την Αμερικανίδα ομόλογό του, υπήρξε και μια «έγγραφη» δέσμευση του υπουργού Εξωτερικών, πολύ κοντά στις θέσεις της Ουάσιγκτον. Ο Πέτρος Μολυβιάτης, σε άρθρο του στους TIMES της Ουάσιγκτον με τίτλο «Κόσσοβο ξανά στο προσκήνιο, η άποψη της Αθήνας», καταγράφει την ελληνική στροφή, εγκαταλείποντας την πάγια θέση περί μη αλλαγής των συνόρων. Στο άρθρο του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αποδέχεται ότι η επιστροφή της περιοχής του Κοσσόβου στην προ του 1999 κατάσταση δεν αποτελεί πλέον ρεαλιστική επιλογή. Αυτή η άποψη, που για πρώτη φορά διατυπώνεται γραπτώς, όπως ελπίζουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θα σημάνει μια νέα περίοδο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Η ονομασία της ΠΓΔΜ

Η ελληνική κυβέρνηση πλησιάζοντας περισσότερο στις αμερικανικές θέσεις, ελπίζει να λάβει την υποστήριξη της αμερικανικής διπλωματίας στην υπόθεση των Σκοπίων.

Οπως όλα δείχνουν, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είναι έτοιμος να καταθέσει μια νέα συμβιβαστική πρόταση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για μια φόρμουλα διπλής ονομασίας, όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και για τις διεθνείς σχέσεις της ΠΓΔΜ στο σύνολό τους. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ μπορεί να έχει δύο διεθνείς ονομασίες, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται κατά περίσταση, διατηρώντας ταυτόχρονα και τη συνταγματική της ονομασία.

Η πρωτοβουλία του Νίμιτς αναμένεται να προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ. Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, η πρόταση Νίμιτς αν και δεν καλύπτει τις απαιτήσεις της Αθήνας, είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει ότι πρέπει να αποδείξει εμπράκτως πως κινείται σύμφωνα με τους αμερικανικούς ρυθμούς...

Συνάντηση Μολυβιάτη - Ανάν

Το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια, κυρίως τα θέματα του Κοσσόβου και της ΠΓΔΜ, τα ζητήματα της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής ήταν - μεταξύ άλλων - στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, χτες στη Νέα Υόρκη.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν την ανάγκη κίνησης στη λογική της επανένωσης του νησιού και την εκτίμηση ότι συγκλίνουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς αυτή την ανάγκη. Ο Ελληνας υπουργός τόνισε πως πρέπει να γίνει σαφές αυτή τη φορά ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε να μην υπάρξει μια νέα αποτυχία στη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στην ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη βασική ελληνική θέση, στην οποία υπάρχει κατανόηση του Γενικού Γραμματέα, για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης, που θα επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα και στις δύο χώρες να εστιάσουν την προσοχή τους σε άλλα προβλήματα της περιοχής.

Ο Κ. Ανάν, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο και τη δράση της Ελλάδας στην περιοχή, ιδίως στο Κόσσοβο. Υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Γραμματείας του ΟΗΕ στη βαρύτητα που έχει η εκπλήρωση των κριτηρίων για το Κόσσοβο στην περίοδο μέχρι την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης. Ανάλογα με την αξιολόγηση αυτή θα εξεταστεί το τελικό στάτους της περιοχής, με δεδομένη πάντως τη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι δεν είναι δυνατή η επιστροφή στην προ του 1999 κατάσταση.

Αναφερόμενες στο Μεσανατολικό, οι δύο πλευρές συνέκλιναν στην ανάγκη πλήρους απομάκρυνσης των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.

Συζητήθηκαν, επίσης, τα θέματα της Αφρικής, ιδιαιτέρως του Νταρφούρ. Η συνάντηση Μολυβιάτη - Ανάν πραγματοποιήθηκε σε εξαίρετο κλίμα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ