Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δικαιώματα... μινιατούρα!

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επιδεικνύει τη... μινιατούρα των Δικαιωμάτων
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επιδεικνύει τη... μινιατούρα των Δικαιωμάτων
Με καυστικότητα η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε το επιχείρημα πως κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των λαών, επιδεικνύοντας την έκδοση - μινιατούρα της Χάρτας Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Οπως ανέφερε: «Οταν λέμε "αντιλαϊκή έφοδος", ορισμένοι μπορεί να μας πουν ότι "κοιτάξτε, να δείτε, μην τα βλέπετε όλα μαύρα, μέσα στην Ευρώπη δεν κατοχυρώνονται μόνο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, υπάρχουν και τα δικαιώματα των λαών" και μάλιστα ορισμένοι διατείνονται ότι είναι πολύ θετικό, ότι στο "ευρωσύνταγμα" ενσωματώνεται και η Χάρτα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Ξέρετε ποια είναι η Χάρτα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων; Είναι ακριβώς αυτό. Δεν ξέρω αν μπορούν να το πιάσουν οι κάμερες. Εχει εκδοθεί σαν σκονάκι για τα σχολεία. Και μόνο το μέγεθος να δείτε, ακόμα κι αν είναι μικρό, αν γίνει σε σμίκρυνση το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, είναι πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό το πράγμα, που είναι η Χάρτα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρώπης. Ούτε σε σμίκρυνση δε δίνονται αυτά τα δικαιώματα και γι' αυτό θα σας διαβάσω κάποια άρθρα.

Αρθρο 5: "Απαγόρευση της δουλείας και της αναγκαστικής εργασίας. Κανείς δεν μπορεί να κρατηθεί σε δουλεία ούτε σε ειλωτεία". Λέτε και είμαστε στην αρχαία Σπάρτη, σε δουλοκτητική κοινωνία με τους είλωτες. Δηλαδή το πρόβλημά μας είναι ότι μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε σήμερα; Αυτό είναι το πρόβλημα; 'Η μας υποχρεώνουν στην ανεργία;

Πάμε παρακάτω, εκεί που αναφέρονται τα δικαιώματα στη δουλιά. Πρώτα πάμε στην ειλωτεία και στο δουλεμπόριο. Αρθρο 15: "Ελευθερία του επαγγέλματος και δικαίωμα προς εργασία. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να εργάζεται και να ασκεί το επάγγελμα το οποίο επιλέγει ή αποδέχεται ελεύθερα".

Ανταποκρίνεται αυτή η διατύπωση στα σημερινά προβλήματα; Δηλαδή ο φιλόλογος που τελειώνει τη σχολή του, που έχει επιλέξει να ασκήσει το δικαίωμά του στο συγκεκριμένο επάγγελμα, βρίσκει δουλιά; Εχει δικαίωμα να αναζητήσει. Πού είναι η υποχρέωση του κράτους, όπως λέγεται, ή της πολιτείας, όπως λέγεται σήμερα, να του δώσει δουλιά; Οτι έχω δικαίωμα να αναζητώ δουλιά... αλίμονο κι αν μας κόψουν κι αυτό το δικαίωμα. Το δικαίωμα όμως να έχουμε δουλιά, ποιος θα το κατοχυρώσει;

Λοιπόν, αυτά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που, μάλιστα, υπάρχουν σαν αντιστάθμισμα, λένε, των μονεταριστικών ή σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με την ευκαιρία να τονίσω πως τέτοια διαίρεση δεν υπάρχει. Δύο, λέει, πολιτικές, η μονεταριστική των φιλελεύθερων και η κοινωνική των σοσιαλδημοκρατών. Και οι δύο έχουν κοινό αριθμητή και κοινό παρονομαστή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ