Τρίτη 29 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Επέστρεψε άπρακτη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Απρακτη επέστρεψε από τα Ιεροσόλυμα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που είχε αποστείλει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να ελέγξει τις οικονομικές δραστηριότητες του Πατριαρχείου. Η επιτροπή επέστρεψε «με άδεια χέρια» στην Αθήνα, καθώς δε βρέθηκε τρόπος συνεργασίας με τον Πατριάρχη Ειρηναίο.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να παρέμβει ευθέως στις εξελίξεις ώστε να υπάρξει λύση μέχρι το Πάσχα.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών έφτασε χτες στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών, στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα καταγράφεται η αγανάκτηση του διευθυντή εκκλησιαστικών υποθέσεων, των νομικών και οικονομολόγων του υπουργείου, που προσπάθησαν μάταια να διαλευκάνουν τις υποθέσεις που αφορούν στη διάθεση της περιουσίας του Πατριαρχείου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ειρηναίος καταγγέλλεται για «απροθυμία συνεργασίας».

Παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν δεδομένο ότι είναι σκοτεινή η ιστορία της διαχείρισης της περιουσίας του Πατριαρχείου και εκτιμούν ότι αν η Αθήνα δεν κινηθεί γρήγορα, θα συντηρηθεί η ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης συναντήθηκε με τον συντονιστή Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα. Τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί για το ίδιο θέμα με την Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του σημείωσε ότι πρόκειται για «εθνικό θέμα» για το οποίο «πρέπει να υπάρξει σύνεση και σωφροσύνη και μια ενιαία στάση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

«Ανησυχεί» το ΠΑΣΟΚ

Την «ιδιαίτερη ανησυχία» του ΠΑΣΟΚ για «όσα αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό, σχετικά με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων», εξέφρασε χτες μετά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών, ο Συντονιστής του τομέα Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «πρώτη προτεραιότητά μας, αδιαπραγμάτευτη, αποτελεί ο χαρακτήρας του Πατριαρχείου να παραμείνει Ελληνορθόδοξος» και πρόσθεσε ότι «το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων πρέπει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πιστών, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης απέδωσε ευθύνες και «στην πλευρά του Πατριάρχη» και πρόσθεσε ότι «κάθε φορά που επισημαίνονται ευθύνες, οι ευθύνες αυτές πρέπει να αναλαμβάνονται».

Απέφυγε πάντως να πάρει θέση για την παραμονή ή όχι του Πατριάρχη Ειρηναίου, δηλώνοντας ότι «τα κόμματα δεν ψηφίζουν ή καταψηφίζουν Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους» και πρόσθεσε: «Η υπεράσπιση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα του Πατριαρχείου δεν μπορεί να σημαίνει σε καμία περίπτωση και την υποστήριξη συμπεριφορών και πολιτικών που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της αποστολής του Πατριαρχείου».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως «ο Βαβύλης δεν εμπλέκει πουθενά τον κ. Παπανδρέου». Ο Ν. Αθανασάκης επαναφέροντας παλιότερη δήλωσή του ανέφερε ότι «τους Βαβύληδες και τους Γιοσάκηδες τους χαρίζουμε εκεί που ανήκουν».

Ζητούν παραίτηση Ειρηναίου

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τις Αραβικές Ορθόδοξες Κοινότητες. Την παραίτηση του κ. Ειρηναίου ζητούν 20 και πλέον Αγιοταφίτες αρχιμανδρίτες με υπογραφές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο αίτημα φαίνεται να ετοιμάζουν και αρχιερείς. Πάντως για την πτώση του Πατριάρχη χρειάζεται η αμφισβήτηση των 2/3 από τα μέλη της Συνόδου, πράγμα που μέχρι τώρα δεν ισχύει.

Υπέρ της παραίτησης Ειρηναίου και κατά της αραβοποίησης του Πατριαρχείου τάχτηκε ο επιτετραμμένος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Ισματ Σάμπρι. «Πιστεύουμε πως θα συνεχιστεί αυτή η σχέση φιλίας, η συμφιλίωση και η συνύπαρξή μας και δεν τίθεται σε εμάς θέμα αραβοποίησης του Πατριαρχείου, αλλά ούτε το να κατεβάσει κάποιος την ελληνική σημαία από οπουδήποτε είναι υψωμένη».

Οπως είπε: «Η εκποίηση της παλαιστινιακής γης στην ισραηλινή δύναμη κατοχής αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας. Δε θα επιτρέψει η Παλαιστινιακή Αρχή σε καμιά περίπτωση να βρίσκεται στο θρόνο του Πατριαρχείου Πατριάρχης που να πουλάει και να νοικιάζει την παλαιστινιακή γη, ακόμα και αν είναι ιδιοκτησία του. Δε μας ενδιαφέρει το πρόσωπο. Μας ενδιαφέρουν οι θεσμοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ